Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
SpaceMan

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek od SpaceMan »

Páni, ešte jeden postreh z prevádzky kupoly Pulsar ...

Doteraz mi kupola "jazdila" po kolesách relatívne hladko (až na prejazdy kolies cez spoje jednotlivých segmentov) - tam to celkom "drncá" (ako keď koleso vlaku prechádza cez styk dvoch koľajníc). Ale inak nič nikde nedrhlo. A zrazu v týchto dňoch začala kupola v jednom mieste vyslovene šúchať o spodný veniec na ktorom sa otáča.

Vysvetľujem si to výrazne nižšou teplotou ktorá v mojej lokalite zavládla a s tým súvisiaca rozťažnosť materiálu v závislosti na teplote. Ničím iným si to vysvetliť neviem.

Pozorovali ste niekto takéto správanie ?
Toto ešte viac umocnilo moje obavy z motorového pohonu - som čoraz náchylnejší myslieť si, že to ten pohon nedá.
A to je v noci +5 st. C a ako sa to bude hýbať keď bude -10 alebo ešte menej ... ?

Celkom sa bojím toho, čím ma tento predražený polotovar ešte prekvapí ...
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Na čem spodek "podsada" kopule leží ? Ona není moc pevná a pokud se podklad ( dřevěná konstrukce) pohne ( podzimní vlhko + chlad) tak to okopíruje a zkřiví se dráha po které vrch kopule jede.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Ja mám 2,2m kupolu vo verzii Short Height Observatory (mám to na streche) - tzn. že moja "podsada" je len laminátový veniec s priemerom 2,1m a výškou 260 mm. "Podsada" je položená na preglejkovej doske 2,2 x 2,2m (letecká vodovzdorná preglejka hrubá 30mm, obojstranne olaminovaná sklenou tkaninou a z hornej strany oplechovaná). Táto preglejková doska je posadená na štvorcovej základni 2,1 x 2,1m (zakladňa je vysoká asi 1m a je zabudovaná do krovu strechy). Táto základňa (po obvode oplechovaná) je priehradovej konštrukcie z drevených hranolov prierezu 150 x150 mm.

Podľa mňa, je najslabším miestom konštrukcie práve ten laminátový veniec, ktorý sa vplyvom nízkej teploty deformuje. Stena tohto venca by mala byť z hrubšieho laminátu (má cca. 5mm).

Ja nehovorím že zosilnenie toho venca nie je možné urobiť dodatočne vo vlastnej réžii, len človek by očakával (teda aspoň ja) že za tie, nie zrovna malé peniaze, dostane vec ktorá bude "odladená" a bude fungovať bez potreby dodatočných úprav.

S touto kupolou som mal problém už od začiatku - jej doprava z Nemecka do SR bola riadna "kovbojka" (z Nemecka to išlo 2 týždne, pričom mi nikto nevedel povedať kde sa tá zásielka aktuálne nachádza). A keď som videl to balenie, nechápem ako to mohlo prísť nepoškodené (nemec by mal ísť na školenie balenia k číňanovi).

Výrobca by mal modifikovať označenie na Pulsar 2,2m Short Height Observatory DIY (Do It Yourself) ...
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Tak toto je tá moja strešná inštalácia ...
Přílohy
imgKP.jpg
imgKP.jpg (35.24 KiB) Zobrazeno 249 x
Odpovědět