Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Milane, když jsem to sem psal, byl jsem si na 100 % jistý, že je to křivé. Před pár dny už jsem to nalepil zpět. Nalepil jsem to na montáž trochu nakřivo, aby to ukazovalo alespon přibližně kolem 50 stupňů uprostřed.
Teď jste mi napsal a já se vašemu příspěvku zasmál. S radostí jsem letěl do sklepa s pravítkem, abych vyfotil důkaz, že nelžu, a ono je to skutečně 90 stupnů.
Fakt tomu nerozumím.
Co všechno dokáže optický klam v jiném světle a malinko jiný úhel. Navíc je to nalepené i správně a po pozorování to ukazuje přibližně 52 stupňů.
Omlouvám se vám. Opět se ukázalo, jak velké máte zkušenosti. Mohl jsem si to ověřit pravítkem sám.
Koukněte sem – přísahal bych, že je to křivé úplně všude.
https://www.opticstar.com/Sky-Watcher-L ... 2-EQ5.html
Teď jste mi napsal a já se vašemu příspěvku zasmál. S radostí jsem letěl do sklepa s pravítkem, abych vyfotil důkaz, že nelžu, a ono je to skutečně 90 stupnů.
Fakt tomu nerozumím.
Co všechno dokáže optický klam v jiném světle a malinko jiný úhel. Navíc je to nalepené i správně a po pozorování to ukazuje přibližně 52 stupňů.
Omlouvám se vám. Opět se ukázalo, jak velké máte zkušenosti. Mohl jsem si to ověřit pravítkem sám.
Koukněte sem – přísahal bych, že je to křivé úplně všude.
https://www.opticstar.com/Sky-Watcher-L ... 2-EQ5.html
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
No jo.když ona ta stupnice není na rovinné desce, ale navíc na plášti komolého kužele. Takže stačí malý pohled z boku...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dá se fotit zítřejší zatmění slunce bez filtru objektivem 300-500mm nebo hrozí poškození senzoru?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Úplná fáze zcela v pohodě…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Pokud jde o focení u nás, tak je úplně jedno, jestli je zatmění ve fázi 20% nebo 95%, tak bez filtru určitě ne
Totátní zatmění samozřejmě bez filtru.
Bez filtru půjde fotit u nás v ČR pouze, až bude Slunce těsně na obzoru. Dnes jsem byl otestovat několik míst na zítřejší pozorování. Foceno sestavou Canon 600D + Tair 300/4,5 zacloněno na 22.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Přelet asi nějakého satelitu přes Slunce ( z leva dole uhlopříčně) během zatmění 20:28:39-44 SELČ na GPS 42.187745, -4.178536
Snímáno WO 102/703mm, ASI1600MM
Co to bylo ? Jen stretchnuto
Odpověď ChatGPT, Fable dosud běží
Snímáno WO 102/703mm, ASI1600MM
Co to bylo ? Jen stretchnuto
Odpověď ChatGPT, Fable dosud běží
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Satelity bývajú extrémne jesné kvôli odrazu slnečného svetla. Lenže toto svietilo aj v čase, keď to vletelo do mesačného tieňa, kde už nemá čo odrážať (myslím, že v tejto vzdialenosti je reflex od zemského povrchu málo pravdepodný).
Ďalšou možnosťou je, že to bol spodok lietadla (prípadne niečoho iného letiaceho v atmosfére), mohol byť nasvietený nejakým odrazom od zemského povrchu.
Extrémne málo pravdepodobná možnosť by mohla byť záblesk zanikajúceho meteoru (ako sa napríklad riešilo na spaceweather, kde sa z toho nakoniec vykľul prelet lietadla).
Ďalšou možnosťou je, že to bol spodok lietadla (prípadne niečoho iného letiaceho v atmosfére), mohol byť nasvietený nejakým odrazom od zemského povrchu.
Extrémne málo pravdepodobná možnosť by mohla byť záblesk zanikajúceho meteoru (ako sa napríklad riešilo na spaceweather, kde sa z toho nakoniec vykľul prelet lietadla).
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Resumé Fable 5.1 ( připlatil jsem si dnes 12,27€)
Dron ve 150 m, kilometr od tebe, letící ~8 km/h se stavovou LED — to je celé. Kdyby ses chtěl podívat, kdo to byl: v takové výšce a vzdálenosti během totality nejspíš někdo z okolních pozorovatelů natáčel krajinu; azimut 282° a 1 km od 42.187745 N, 4.178536 W dává místo, odkud startoval, s přesností pár set metrů.
Dron ve 150 m, kilometr od tebe, letící ~8 km/h se stavovou LED — to je celé. Kdyby ses chtěl podívat, kdo to byl: v takové výšce a vzdálenosti během totality nejspíš někdo z okolních pozorovatelů natáčel krajinu; azimut 282° a 1 km od 42.187745 N, 4.178536 W dává místo, odkud startoval, s přesností pár set metrů.
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Klidně by to mohl být ten satelit. Podle směru měl skloněnou dráhu až skoro polární.
A světlo se od něho mohlo odrazit jedině od zemského povrchu. Ten měsíční stín zase tak moc velký není. Při pohledu na naší planetu je to jen malý oválek tmy na velkém povrchu a všude okolo je to silně zalité slunečním světlem.
A světlo se od něho mohlo odrazit jedině od zemského povrchu. Ten měsíční stín zase tak moc velký není. Při pohledu na naší planetu je to jen malý oválek tmy na velkém povrchu a všude okolo je to silně zalité slunečním světlem.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 04. 09. 2026, 13:13, celkem upraveno 1 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
spytaj sa ho, nech vysvetli - ako na to prisiel... dost by ma to zaujimalo...midars píše: ↑04. 09. 2026, 12:37 Resumé Fable 5.1 ( připlatil jsem si dnes 12,27€)
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Tady je celá komunikace s FABLE i s mým nepřesným zadáním na začátku a postupným doplňováním informací.
Satelit
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Zcela určitě ne. Nad západním obzorem v téhle výšce by letěl skoro rovnoběžně s obzorem. Což tu evidentně není-