Zasekávající se SynScan ručka

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Zasekávající se SynScan ručka

Příspěvek od vicky79 »

Dnes jsem provedl pitvu Synky z které sdílím tuto fotku:
IMG_4204.JPG
IMG_4204.JPG (950.4 KiB) Zobrazeno 414 x
Z fotky to není tak zřetelné, ale kontakty na tištěném spoji PCB jsou fakt hodně velké a hlavně hodně blízko u sebe (typické u levných kšuntů). To zvyšuje riziko „překlenutí“ nebo nedokonalého rozpojení těch uhlíkových kontaktů. Ty mají i na můj vkus velký zdvih. To by vysvětlovalo i že ručka jakoby občas nereaguje a musí se mačkat opakovaně nebo zmáčknout tlačítka pod jiným úhlem, což se mi také objevovalo.
Kvalita ubohá - Celé mi to vizuálně přijde jako rozebraná hračka z 90 let.
Napsal jsem už i výrobci: support@skywatcherusa.com
Kdo chce může se přidat.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No pěkně. U mne problém přetrvává dál. Zjistil jsem, že přes USB a počítač tento problém zmizí a na každou rychlost přejíždí normálně.

Zkoušeno na dvou montážích, už se třemi ručkami a problém stejný :mrgreen:

Asi napíšu též.
Lectorem iustus...
DejvStorm
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Měl jsem stejný problém, kdy mi ručka zlobila u obou montáží. Zasekávalo se jedno tlačítko, šipka dolů. Po výměně vše OK, prý ale pomůže rozebrat ji a vyčistit plošňák lihem.
Víc mě ale trápí to, že nová AZ-EQ6 mi podobně zlobí i přes WiFi, USB a je jedno jestli z aplikace SynScan nebo přes ASCOM :( Občas pohyb v jednom směru (jen deklinační osa) zatuhne a při delším stisku se pak jakoby utrhne a odjede výrazně dál v požadovaném směru.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Montáž jsem kupoval novou v Supra Praha, takže jsem dostal novou ručku od pana Zahajského, ta vykazovala zas problém s tím, že jsem musel několikrát dát povel k tomu, aby se montáž např. v deklinaci pohla. Ale to už se to taky rozebíralo.

Mě čištění isopropylem vůbec nepomohlo a ani promaznuti tlačítek ze stran silikonovou vazelínou. Čistil jsem lihem spoje a kontakty, bez výsledku. Za mě by výrobce měl jednoduše prodat věc, která funguje...

Jinak je montáž skvělá.
Lectorem iustus...
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Mám podobný problém u EQ8-R "od novoty", kupováno v Supře. Vzhledem k tomu, že ručku používám minimálně, tak jsem to neřešil ( na ovladači pravá šipka, reaguje až na opakovaný stisk), ale s ručkou od EQ6-R fungovala OK. U staré EQ6-R ( nová ze Supry) ani HEQ5 (starší, černá kupovaná na fóru) takový problém nebyl.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
vogo

Příspěvek od vogo »

Mě tohle dělá nová ručka V5 s USB. Podle toho jak se to chová a že jsem to samé pozoroval u další nové ručky u kolegy, si myslím, že je to softwarový problém a nijak to nesouvisí s mechanickým provedením tlačítek.

Jako největší legrace je elektronika ručky. Uvnitř je deska z ručky Celestron Nexstar+ s přidanou deskou s konektory v dolní části ovladače. Je vidět, že v hromadná výroba šetří náklady. O to zajímavější je skutečnost, že nová ručka pro Celestronu stojí o tisícovku více než pro SkyWatcher.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Odpovědět