Dnes jsem provedl pitvu Synky z které sdílím tuto fotku:
Kvalita ubohá - Celé mi to vizuálně přijde jako rozebraná hračka z 90 let.
Napsal jsem už i výrobci: support@skywatcherusa.com
Kdo chce může se přidat.
Z fotky to není tak zřetelné, ale kontakty na tištěném spoji PCB jsou fakt hodně velké a hlavně hodně blízko u sebe (typické u levných kšuntů). To zvyšuje riziko „překlenutí“ nebo nedokonalého rozpojení těch uhlíkových kontaktů. Ty mají i na můj vkus velký zdvih. To by vysvětlovalo i že ručka jakoby občas nereaguje a musí se mačkat opakovaně nebo zmáčknout tlačítka pod jiným úhlem, což se mi také objevovalo.Zasekávající se SynScan ručka
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zasekávající se SynScan ručka
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No pěkně. U mne problém přetrvává dál. Zjistil jsem, že přes USB a počítač tento problém zmizí a na každou rychlost přejíždí normálně.
Zkoušeno na dvou montážích, už se třemi ručkami a problém stejný
Asi napíšu též.
Zkoušeno na dvou montážích, už se třemi ručkami a problém stejný

Asi napíšu též.
Lectorem iustus...
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem stejný problém, kdy mi ručka zlobila u obou montáží. Zasekávalo se jedno tlačítko, šipka dolů. Po výměně vše OK, prý ale pomůže rozebrat ji a vyčistit plošňák lihem.
Víc mě ale trápí to, že nová AZ-EQ6 mi podobně zlobí i přes WiFi, USB a je jedno jestli z aplikace SynScan nebo přes ASCOM
Občas pohyb v jednom směru (jen deklinační osa) zatuhne a při delším stisku se pak jakoby utrhne a odjede výrazně dál v požadovaném směru.
Víc mě ale trápí to, že nová AZ-EQ6 mi podobně zlobí i přes WiFi, USB a je jedno jestli z aplikace SynScan nebo přes ASCOM

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Montáž jsem kupoval novou v Supra Praha, takže jsem dostal novou ručku od pana Zahajského, ta vykazovala zas problém s tím, že jsem musel několikrát dát povel k tomu, aby se montáž např. v deklinaci pohla. Ale to už se to taky rozebíralo.
Mě čištění isopropylem vůbec nepomohlo a ani promaznuti tlačítek ze stran silikonovou vazelínou. Čistil jsem lihem spoje a kontakty, bez výsledku. Za mě by výrobce měl jednoduše prodat věc, která funguje...
Jinak je montáž skvělá.
Mě čištění isopropylem vůbec nepomohlo a ani promaznuti tlačítek ze stran silikonovou vazelínou. Čistil jsem lihem spoje a kontakty, bez výsledku. Za mě by výrobce měl jednoduše prodat věc, která funguje...
Jinak je montáž skvělá.
Lectorem iustus...
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Mám podobný problém u EQ8-R "od novoty", kupováno v Supře. Vzhledem k tomu, že ručku používám minimálně, tak jsem to neřešil ( na ovladači pravá šipka, reaguje až na opakovaný stisk), ale s ručkou od EQ6-R fungovala OK. U staré EQ6-R ( nová ze Supry) ani HEQ5 (starší, černá kupovaná na fóru) takový problém nebyl.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Mě tohle dělá nová ručka V5 s USB. Podle toho jak se to chová a že jsem to samé pozoroval u další nové ručky u kolegy, si myslím, že je to softwarový problém a nijak to nesouvisí s mechanickým provedením tlačítek.
Jako největší legrace je elektronika ručky. Uvnitř je deska z ručky Celestron Nexstar+ s přidanou deskou s konektory v dolní části ovladače. Je vidět, že v hromadná výroba šetří náklady. O to zajímavější je skutečnost, že nová ručka pro Celestronu stojí o tisícovku více než pro SkyWatcher.
Jako největší legrace je elektronika ručky. Uvnitř je deska z ručky Celestron Nexstar+ s přidanou deskou s konektory v dolní části ovladače. Je vidět, že v hromadná výroba šetří náklady. O to zajímavější je skutečnost, že nová ručka pro Celestronu stojí o tisícovku více než pro SkyWatcher.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Po asi osmi vyměněných e-mailech s podporou Sky-Watcheru a neustálých urgencích z mé strany mi bylo přislíbeno, že věc podrobí inženýrům z technického oddělení.
Nejprve se mi operátorka Alex z Los Angeles snažila namluvit, že v USA a v Kanadě se tento problém nevyskytuje (asi je to podle ní jen „evropský virus“
).
Výsledkem je bylo, že zcela ,,náhodně" byl před pár dny vydán nový firmware verze 6.04.01: (01-10-2025)
U této aktualizace je mimo jiné napsáno:
,,1. The primary update of this version is that the new firmware will allow the SynScan hand controller and the SynScan app to work together with the same definition of the coordination of the telescope mount."
Mohlo by to nepřímo pomoct, pokud byl problém způsoben nesouladem mezi softwarovou verzí ručky a interními výpočty montáže.
Co přesně v té aktualizaci všechno upravily nám ale po pravdě nepoví, jen to nějak slovně zaobalily.
Jaká náhoda.
Dejte prosím vědět, zda vám tento update problém vyřešil. Já ho zatím ještě nezkoušel (snad zítra).
Pro zajímavost: Ve stejný den 01-10-2025 vyšel i 4.42.00 a znovu nahrály na web i starší 6.03.00 a 4.41.00.
Zajímavé co? Takže nahrávaly na web znovu i starší verze, které už tam byly.
Smrdí to jasnými opravami z jejich strany.
Nejprve se mi operátorka Alex z Los Angeles snažila namluvit, že v USA a v Kanadě se tento problém nevyskytuje (asi je to podle ní jen „evropský virus“
Výsledkem je bylo, že zcela ,,náhodně" byl před pár dny vydán nový firmware verze 6.04.01: (01-10-2025)
U této aktualizace je mimo jiné napsáno:
,,1. The primary update of this version is that the new firmware will allow the SynScan hand controller and the SynScan app to work together with the same definition of the coordination of the telescope mount."
Mohlo by to nepřímo pomoct, pokud byl problém způsoben nesouladem mezi softwarovou verzí ručky a interními výpočty montáže.
Co přesně v té aktualizaci všechno upravily nám ale po pravdě nepoví, jen to nějak slovně zaobalily.
Jaká náhoda.
Dejte prosím vědět, zda vám tento update problém vyřešil. Já ho zatím ještě nezkoušel (snad zítra).
Pro zajímavost: Ve stejný den 01-10-2025 vyšel i 4.42.00 a znovu nahrály na web i starší 6.03.00 a 4.41.00.
Zajímavé co? Takže nahrávaly na web znovu i starší verze, které už tam byly.
Smrdí to jasnými opravami z jejich strany.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Takže šlo o předčasný optimismus. Za sebe informuji, že jsem aktualizoval na verzi 6.04.01, abych to otestoval, a můj problém to vůbec nevyřešilo. Dodávám, že problém se u mě vyskytuje pouze při funkci trainingu, kdy následně ještě popojíždím šipkami. A naopak, když není aktivní training a s montáží si jen tak popojíždím, problém s občasným přejetím se nevyskytuje a vše se chová jak má. Budu je dál bombardovat e-maily.