No, pokud si vybereš ZOOM i pevný okulár se stejným AFOV, tak při stejných ohniscích bude šířka pole identická.
A TV ZOOM 3-8mm má AFOV skutečně při změnách ohniska konstantní - to není přeci potřeba rozporovat
No, pokud si vybereš ZOOM i pevný okulár se stejným AFOV, tak při stejných ohniscích bude šířka pole identická.
Děkuji za doporučení a za humor. Právě proto s vámi tady vedu ten rozhovor, pánové. Když jsem někdy okolo roku 2012 začínal s DSLR, tak jsem nejprve přečetl hodně diskusí a recenzí, než jsem koupil objektiv. Nakonec jsem jich naskládal za ty roky 8 a žádného nákupu nelituji. Naproti tomu jsem mnohokrát četl na diskusi v Megapixel, jak lidé tápou, kupují nejdřív podle ceny, pak zjišťují že vlastně to není pro jejich účel focení, pak znovu špatně koupí.... a než se propracují k tomu správnému objektivu, tak utratí i 3x víc peněz, než kdyby jej koupili hned na začátku. Navíc ty nevhodné kusy se obtížně a s velkou ztrátou prodávají dál. Tomu já jsem se u objektivů vyhnul a rád bych to praktikoval dál i u dalekohledů.armichael píše: ↑13. 09. 2025, 21:22 Milan ten chaos so zornými poliami vysvetlil jednoducho a jasne, zatiaľčo ja som až pri čítani odpovede pochopil ako to myslíš.
Zjednodušene na príklade: ak má okulár AFOV 82stupňov pri 4mm ohnisku tak ukáže rozhodne menšie SKUTOČNÉ zorné pole než 68stupňový s ohniskom 24mm. (v rovnakom ďlekohľade) Alebo Tvojimi slovami uvidíš v ňom menej metrov na kilometer vzdialenosti.
A ešte: u TV Zoomu sa nemení šírka zdanlivého zorného poľa (AFOV) zato, šírka skutočného sa potom mení v pomere jednotlivých zväčšení.
A dodal by som že motať do toho konštantnú svetelnosť lepších fotoobjektívov je zbytočne mätúce.
No a k otázke, či ti nestačí morpheus.... možno by stačil dokonca aj TS (nie TV) NED 5mm ten je lacný a slušnýAle kto vie, k čomu sa časom prepozoruješ. Len aby si nedopadol ako mnohí z nás - veľa ďalekohľadov a ešte viac okulárov
![]()
Děkuji vám, pánové, jsem zase trošku informovanější. Myslím že jsme si porozuměli a všechno se podařilo vysvětlit. Snad jsem Vás svou neznalostí moc nenudil. Člověk se pořád učí. Pro mne je tento obor úplně nový. Diskuse s vámi mi dala víc, než několik večerů u recenzí a vědeckých článků.