Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Poraďte prosím okulár k pozorovacímu dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

merlot777 píše: 13. 09. 2025, 21:32 Proto tvrdím, že u zoom okuláru je šířka zorného pole mírně nižší, oproti pevnému okuláru při stejných ohniskových vzdálenostech (např. 24mm).
No, pokud si vybereš ZOOM i pevný okulár se stejným AFOV, tak při stejných ohniscích bude šířka pole identická.

A TV ZOOM 3-8mm má AFOV skutečně při změnách ohniska konstantní - to není přeci potřeba rozporovat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
merlot777

Příspěvek od merlot777 »

armichael píše: 13. 09. 2025, 21:22 Milan ten chaos so zornými poliami vysvetlil jednoducho a jasne, zatiaľčo ja som až pri čítani odpovede pochopil ako to myslíš.
Zjednodušene na príklade: ak má okulár AFOV 82stupňov pri 4mm ohnisku tak ukáže rozhodne menšie SKUTOČNÉ zorné pole než 68stupňový s ohniskom 24mm. (v rovnakom ďlekohľade) Alebo Tvojimi slovami uvidíš v ňom menej metrov na kilometer vzdialenosti.

A ešte: u TV Zoomu sa nemení šírka zdanlivého zorného poľa (AFOV) zato, šírka skutočného sa potom mení v pomere jednotlivých zväčšení.

A dodal by som že motať do toho konštantnú svetelnosť lepších fotoobjektívov je zbytočne mätúce.

No a k otázke, či ti nestačí morpheus.... možno by stačil dokonca aj TS (nie TV) NED 5mm ten je lacný a slušný :-) Ale kto vie, k čomu sa časom prepozoruješ. Len aby si nedopadol ako mnohí z nás - veľa ďalekohľadov a ešte viac okulárov :-D
Děkuji za doporučení a za humor. Právě proto s vámi tady vedu ten rozhovor, pánové. Když jsem někdy okolo roku 2012 začínal s DSLR, tak jsem nejprve přečetl hodně diskusí a recenzí, než jsem koupil objektiv. Nakonec jsem jich naskládal za ty roky 8 a žádného nákupu nelituji. Naproti tomu jsem mnohokrát četl na diskusi v Megapixel, jak lidé tápou, kupují nejdřív podle ceny, pak zjišťují že vlastně to není pro jejich účel focení, pak znovu špatně koupí.... a než se propracují k tomu správnému objektivu, tak utratí i 3x víc peněz, než kdyby jej koupili hned na začátku. Navíc ty nevhodné kusy se obtížně a s velkou ztrátou prodávají dál. Tomu já jsem se u objektivů vyhnul a rád bych to praktikoval dál i u dalekohledů.

Už teď je mi jasné, že Regal M2 mohu šperkovat jen do jisté míry a dál to už nemá smysl. Na skutečné pozorování hvězd je třeba jiné tělo dalekohledu, motorický pohon a asi další věci, které zatím neznám. Já se s tím teprve seznamuji a taky se seznamuji s oblohou. Našel jsem nějaký praktický pomocník na netu (Hvězdárna Žebrák), který mi řekne, kde mám vůbec dnes na obloze hledat Saturn, Jupiter.... Kde je Severka. ..... a takové věci, které jsou pro řadu lidí běžné, ale pro mne ne. Já jsem 25 let žil svou prací (12-18 hodin denně), život utekl, děti vyrostly a už jsou pryč, žena je ještě se mnou, tak jezdíme až teď na výlety, koukáme na přírodu i nádherným binokulár dalekohledem (VIPER) a já jsem to posunul ještě trochu dál k pozorovacímu dalekohledu. Možná se jednou budeme dívat i na hvězdy....nevím, co život přinese....
merlot777

Příspěvek od merlot777 »

MilAN píše: 13. 09. 2025, 21:54
merlot777 píše: 13. 09. 2025, 21:32 Proto tvrdím, že u zoom okuláru je šířka zorného pole mírně nižší, oproti pevnému okuláru při stejných ohniskových vzdálenostech (např. 24mm).
No, pokud si vybereš ZOOM i pevný okulár se stejným AFOV, tak při stejných ohniscích bude šířka pole identická.

A TV ZOOM 3-8mm má AFOV skutečně při změnách ohniska konstantní - to není přeci potřeba rozporovat
Děkuji vám, pánové, jsem zase trošku informovanější. Myslím že jsme si porozuměli a všechno se podařilo vysvětlit. Snad jsem Vás svou neznalostí moc nenudil. Člověk se pořád učí. Pro mne je tento obor úplně nový. Diskuse s vámi mi dala víc, než několik večerů u recenzí a vědeckých článků.
Děkuji vám a přeji příjemný zbytek večera.
Odpovědět