Vyčernění vnitřku tubusu
- Stanislavxyz
Re: Vyčernění vnitřku tubusu
Přesně tak, sám si člověk vše vyčerní nejlépe. A lepším vyčerněním není co pokazit. Při posvícení zepředu do tubusu by nemělo být vidět nic jiného, něž černočerná tma.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Díky Berte!
Tak teď už se jen “přisrat” k někomu, kdo mi odprodá trošku barvy…

Tak teď už se jen “přisrat” k někomu, kdo mi odprodá trošku barvy…

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Stanislavxyz
Však se prodává i menší balení než ta litrovka.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ano jak jsem psal, rozdíl je značný. 2" hranol má "šedý" nástřik, T2 nemá žádný nástřik a fakt se to uvnitř leskne, Ideální je nástřik, jak je uvedeno výše v grafu. Netuším proč Baader prodává kvalitní zrcátko s odfláknutou mechanikou.
Otázkou je, jestli mechanická konstrukce neplní zároveň funkci clonek a tím pádem nenahrazuje vyčernění stěn, viz clonky v tubusech.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Neměřil jsem průchod světla zrcátkem a případný pokles kontrastu, nicméně některá Baader zrcátka mají vyčerněné vnitřní plochy a hrany zrcátka, což T2 Baader nemá ani jedno. Samozřejmě paprsky do zrcátka jdou poměrně rovnoběžně u standardních dalekohledu F/6-8, které jsou ošetřené clonami a černěním, takže jak velký to je problém neodhadnu. Řekl bych, že Boris G. s tím bude mít zkušenosti po velkém testování hranolů.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tak pánové, pro mě překvapení, není Musou jako Musou. Kolega mi poslal vzorek tabulové černě, což je šedá a uvnitř namalovaný čtverec barvou Maxx Darth. Já jsem použil Musou objednanou z TS a je viditelně světlejší
Samozřejmě vznikl hezký optický klam, kdy tabulová barva vypadá jen o málo světlejší než Musou, ale věřte, že není
.
https://www.peckamodel.cz/gsw8435646514 ... aint-17-ml

https://www.peckamodel.cz/gsw8435646514 ... aint-17-ml
- Přílohy
-
- Porovnání.jpg (326.32 KiB) Zobrazeno 500 x
No ono bude záležet i na struktuře povrchu - dle toho bude různý rozptyl do stran.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Jsou nějaké praktické zkušenosti s odolností těchto superčerných barev proti vodě ? Namíchal jsem si svojí barvu, vypadá docela dobře, ale není odolná vůči vodě a vlhkosti, což u dalekohledu může být problém...
Jen taková drobnost historie: když jsem stavěl svůj první dalekohled z papírové trubky, vyčlenil jsem to receptem mého táty. Ten totéž použil v dětství pro . Je to směs sazí a oleje. Je to strašný sajrajt, ale černý to je. Na papír to přilne dobře, ale je opravdu těžký tím všechno kolem nezprasit. Ale fungovalo to kupodivu velmi dobře.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Kdysi jsem používal plnící tmel ve spreji černý, po zaschnutí krásně matný. Pokud nezměnili parametry a technologii výroby lze ho stále běžně koupit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Existují různé věci. "Plnič", "Stříkací tmel", "Plnicí tmel", případně cize "Filler". Nepodařilo se mi zatím zjistit, čím se liší a jestli se vůbec liší, nebo jde o různé názvy pro totéž. Tvůj sprej měl konkrétně který název ? Výrobce si nevzpomeneš ?
Také existují černé žáruvzdorné spreje, ty se ovšem musí po zaschnutí vypálit (160 - 250 °C).
Také existují černé žáruvzdorné spreje, ty se ovšem musí po zaschnutí vypálit (160 - 250 °C).
Všechny názvy pojmenovávají totéž.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ty tmely mají obecně odrazivost 2-5%, tedy 5-10x více než zmiňované barvy. Ovšem kombinace clon a takového vyčernění bude určitě stačit. Podle mě stačí na maskování lesklých povrchů. Při pozorování bude důležité černění u Newtona v okolí sekundáru. Při pozorování jasných objektů často vzniká problém spíše v hranolech a okulárech.