Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027

Příspěvek od MaG »

Zřejmě to je ještě pár týdnů v kolizi se zatměním 12. 8. 2026, ale řada z nás asi uvažuje kam na mega-zatmění 2. srpna 2027.

Egypt je zdá se pro cestovatele alespoň s minidalekohlídky ze hry, viz
https://www.facebook.com/pavel.pech.33/ ... A3qJ9M4K2l

Pokud je pro vás priorita jen vizuál a nějaké rychlé foto mobilem, jel bych klidně k Rudému moři, je tam pár resortů přímo v pásu totality (délka 6 min 20 s). Nevýhodou vedro a nemožnost vzít si malý dalekohled na koukání. Asi... podle zkušenosti výše uvedené.

Dobrá volba bude asi Djerba v Tunisku (zatmění 4 min 20 s) a jiné zdejší lokality (střed pásu 5 min 40 s).

Dlouhodobě nejstabilnější na jasné počasí (krom oblasti Egypta) asi budou kopce na severu Maroka ve výběžku směrem k Ceutě. Ne pobřežní, ale vnitrozemí. Počasí tam je každoročně stabilní. Zatmění zde nastane dopoledne kolem 8:57 UT a délka 4 min 50 s taky není nejhorší (všechna 4min zatmění, co jsem viděl už jsou fakt na pohodu a pěkný pokoukání). Výhodou by byla možnost podívat se do turisticky dost bezproblémové země a zajet do pouští JV od Marrákeše, kde je fakt velká tma.

Pokud máte podobné úmysly, pojďme společně vymyslet, zda je to Maroko ok a kdo by se přidal, nebo zda mám přeci jen zvážit třeba Tunisko a klasickou dovolenou u moře (což jsem nikdy nezažil a nevím, zda bych přežil). Jsem prostě výletní typ a rád poznávám zajímavá místa.

Podrobný rozbor nabízí "eklipsofil": https://eclipsophile.com/tse2027/
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027

Příspěvek od MMys »

Obávám se, že se to týká i triedrů, není tam žádné omezení na velikost.

Z ministerstva ZV ČR:
Specifickou kategorií jsou drony, dalekohledy a vojenské či maskovací oblečení, které jsou v zemi klasifikovány jako vojenský materiál. Jejich držení i používání je přísně zakázáno, pokud vlastník nebo uživatel nemá příslušné povolení Ministerstva obrany EAR. Získání tohoto povolení je administrativně náročné a zdlouhavé. Při zjištění držení nebo použití dronu, dalekohledu či vojenského nebo maskovacího oděvu bez patřičného povolení hrozí jejich zabavení a v krajním případě i omezení osobní svobody majitele nebo uživatele. MZV upozorňuje, že povinnost opatřit si výše uvedené povolení Ministerstva obrany EAR se týká také astronomů, ornitologů a dalších osob, které dalekohled běžně využívají při své práci či zálibách. Informace týkající se postupu pro vyřízení povolení by cestovatelům mělo poskytnout Velvyslanectví EAR v Praze.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
midars
Věk: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Asi to nebude sranda. Když jsem se bavil s Petrem Horálkem tak říkal, že to možná bude řešit přes velvyslanectví.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Myslím že keď im tam pristane druhé lietadlo v ktorom bude mať každý druhý človek v batožine ďalekohľad tak sa na to colníci vybodnú a začnú to púšťať.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
astar
Věk: 69

Příspěvek od astar »

No a co teleobjektivy? Ty by měli pustit, jsou příslušenství k fotoaparátu. K nim si vyrobit koncovku pro okulár a je to dalekohled .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Odpovědět