Zřejmě to je ještě pár týdnů v kolizi se zatměním 12. 8. 2026, ale řada z nás asi uvažuje kam na mega-zatmění 2. srpna 2027.
Egypt je zdá se pro cestovatele alespoň s minidalekohlídky ze hry, viz
https://www.facebook.com/pavel.pech.33/ ... A3qJ9M4K2l
Pokud je pro vás priorita jen vizuál a nějaké rychlé foto mobilem, jel bych klidně k Rudému moři, je tam pár resortů přímo v pásu totality (délka 6 min 20 s). Nevýhodou vedro a nemožnost vzít si malý dalekohled na koukání. Asi... podle zkušenosti výše uvedené.
Dobrá volba bude asi Djerba v Tunisku (zatmění 4 min 20 s) a jiné zdejší lokality (střed pásu 5 min 40 s).
Dlouhodobě nejstabilnější na jasné počasí (krom oblasti Egypta) asi budou kopce na severu Maroka ve výběžku směrem k Ceutě. Ne pobřežní, ale vnitrozemí. Počasí tam je každoročně stabilní. Zatmění zde nastane dopoledne kolem 8:57 UT a délka 4 min 50 s taky není nejhorší (všechna 4min zatmění, co jsem viděl už jsou fakt na pohodu a pěkný pokoukání). Výhodou by byla možnost podívat se do turisticky dost bezproblémové země a zajet do pouští JV od Marrákeše, kde je fakt velká tma.
Pokud máte podobné úmysly, pojďme společně vymyslet, zda je to Maroko ok a kdo by se přidal, nebo zda mám přeci jen zvážit třeba Tunisko a klasickou dovolenou u moře (což jsem nikdy nezažil a nevím, zda bych přežil). Jsem prostě výletní typ a rád poznávám zajímavá místa.
Podrobný rozbor nabízí "eklipsofil": https://eclipsophile.com/tse2027/
Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027
Obávám se, že se to týká i triedrů, není tam žádné omezení na velikost.
Z ministerstva ZV ČR:
Specifickou kategorií jsou drony, dalekohledy a vojenské či maskovací oblečení, které jsou v zemi klasifikovány jako vojenský materiál. Jejich držení i používání je přísně zakázáno, pokud vlastník nebo uživatel nemá příslušné povolení Ministerstva obrany EAR. Získání tohoto povolení je administrativně náročné a zdlouhavé. Při zjištění držení nebo použití dronu, dalekohledu či vojenského nebo maskovacího oděvu bez patřičného povolení hrozí jejich zabavení a v krajním případě i omezení osobní svobody majitele nebo uživatele. MZV upozorňuje, že povinnost opatřit si výše uvedené povolení Ministerstva obrany EAR se týká také astronomů, ornitologů a dalších osob, které dalekohled běžně využívají při své práci či zálibách. Informace týkající se postupu pro vyřízení povolení by cestovatelům mělo poskytnout Velvyslanectví EAR v Praze.
Z ministerstva ZV ČR:
Specifickou kategorií jsou drony, dalekohledy a vojenské či maskovací oblečení, které jsou v zemi klasifikovány jako vojenský materiál. Jejich držení i používání je přísně zakázáno, pokud vlastník nebo uživatel nemá příslušné povolení Ministerstva obrany EAR. Získání tohoto povolení je administrativně náročné a zdlouhavé. Při zjištění držení nebo použití dronu, dalekohledu či vojenského nebo maskovacího oděvu bez patřičného povolení hrozí jejich zabavení a v krajním případě i omezení osobní svobody majitele nebo uživatele. MZV upozorňuje, že povinnost opatřit si výše uvedené povolení Ministerstva obrany EAR se týká také astronomů, ornitologů a dalších osob, které dalekohled běžně využívají při své práci či zálibách. Informace týkající se postupu pro vyřízení povolení by cestovatelům mělo poskytnout Velvyslanectví EAR v Praze.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Asi to nebude sranda. Když jsem se bavil s Petrem Horálkem tak říkal, že to možná bude řešit přes velvyslanectví.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Myslím že keď im tam pristane druhé lietadlo v ktorom bude mať každý druhý človek v batožine ďalekohľad tak sa na to colníci vybodnú a začnú to púšťať.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
No a co teleobjektivy? Ty by měli pustit, jsou příslušenství k fotoaparátu. K nim si vyrobit koncovku pro okulár a je to dalekohled .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že budete nejblíže pravdě. Egypťané vždy lačnili po turismu a takovou finanční příležitost pro státní rozpočet si nenechají utéct. Myslím, že v těch restrikcích budou postupně povolovat, jak se bude blížit datum. Na tuto událost určitě, pak zase třeba přituhne. Státní kasa je holt státní kasa.
Za mě osobně, já bych do Egypta ani nepáchl – tenhle kout světa pro mě neexistuje.
Důvodů je více a nepatří už na AF.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“