Paracorr a změna back focus pro různé Newtony

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
edik

Paracorr a změna back focus pro různé Newtony

Příspěvek od edik »

Chtěl jsem pro změnu na svém N200/F4 trochu prodloužit ohnisko a tak jsem si na test půjčil Paracorr. Je to ten úplně první model. Dostal jsem ho i se stavitelným prodloužením s T2 a kamerou ASI585MC, kterou jsem toužil vyzkoušet. Zajímalo mě, jak moc detailní snímky s této kombinace dostanu. Back focus tam byl nastavený na 56mm a na N300/F4 to slušně korigovalo ASI2600MC až do rohů, tak jsem nečekal problém. Podmínky byly mizerné, mraky a vítr, ale občas se to rozfouklo, tak jsem šel testovat. Hned první snímek ale ukázal, že co fungovalo na N300/F4, nefunguje na F200/F4. I s kamerou s poloviční velikostí čipu byl obraz korigován na cca 50% plochy, tvar hvězd symetricky prodloužených od středu k rohům napovídal, že vzdálenost čipu kamery od korektoru není správná. Prodloužení šlo zkrátit o 1.5mm, což jsem učinil a obraz se trochu zlepšil, nicméně na tak velkou změnu vzdálenosti, byla změna obrazu malá a mám pocit, že by to chtělo mnohem blíž. Bohužel jsem neměl vhodné spojky, aby to mohl udělat a tím test skončil. Teď přijde otázka.
Je to u tohoto typu korektoru normální, že by se tak výrazně měnil back focus s průměrem Newtona při stejné světelnosti? U korektorů na refráky jsem viděl tabulky BF pro různé průměry a světelnosti, ale u koma korektorů jsem se ničím takovým nesetkal. Udělal někdo podobnou zkušenost ? Znám jen Baader RCC1 a ten mi fungoval na všem, co jsem zkoušel bez problémů. Když jsem ho vracel, majitel mi prozradil, že na jeho N200/F4 se to chovalo úplně stejně a že byl zvědav, jestli to u mě bude taky. Nemá ho dlouho, a používal ho výhradně na N300/F4. Test na N200/F4 byl spíše omyl a problém neřešil. Já jsem šťoura, tak mě to zajímá. :)
ASI585MC už s Asiair funguje dobře a kromě těch šišatých hvězd v rozích byly obrázky perfekní. Už se na ní plní kasička.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Paracorr a změna back focus pro různé Newtony

Příspěvek od MaG »

Zdar, to je i pro mě moc zajímavé, protože nic lepšího po ruce nemám a používám Paracorr první generace s kamerou ASI294MC Pro. Mám ho zakončený taky T2 závitem, ale z tvého popisu se mi jeví, že tam máš jinou vzdálenost než já. Já ten backfocus řeším přímo na kameře (prostě tam mám těch tuším 55 mm pomocí kroužků a šupláku v němž je UV/IR cut filtr. Nikdy sem neřešil, zda je backfocus ideální, prostě nemám na výběr a tak jsem byl rád, že to docela kreslí dobře. Můj dalekohled je Orion CT8, tedy 200/900 a ohnisko s Paracorr je cca 1006 mm myslím.

Kresba je jaká je, nevím, kolik fotek z něj kde mám prezentováno, ale něco odkážu a můžeš posoudit. Ideální to není. Možná začnu trochu řešit, zda mám tu vzdálenost možnost zmenšit a otestovat jak se změní kresba.

První se mi vybavila ta kometa loni v září, ale ta není vypovídající, šlo o 4 st nad obzorem, ale je to fotka v plném rozlišení: https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 364835.jpg

Pak jsem našel ještě jednu tady v plném rozlišení M108 M97...
https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 527878.jpg

Třetí je kometa u M3: https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 631813.jpg

Vem prosím v potaz, že bojuji s kolmostí a taky s kolimací samotného dalekohledu a jak říkám, na focení komet mi to stačí a ntrápím se tím, ale vím, že nevyužívám potebciál toho dalekohledu na max
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Píšeš, že podmínky byly mizerné- vítr atd, tak otázka, jaké FWHM hvězd jsi měl? Pokud to bylo kolem 3" tak hvězdy se rozmažou a změny nejsou skoro vidět. Pokud jsem já dělal korekce, tak jsem měl FWHM ve středu pole 2", 10sec expozice, ideálně jsem měl i 1.5" = 2 pixely. to je cca 1,3 než Airy disk.
Parakorr nemám, ale jen GPU a při kameře ASI2600MM 250/1000mm jsem potřeboval posunout BF o 0,8 mm, aby na okraji pole byly hvězdy přijatelně kruhové.

Obrázek okraj pole a střed.
Změna velkosti FWHM je způsobena zbytkovým astigmatizmem při upraveném sklenutí.
Přílohy
Schránka-N.jpg
Schránka-N.jpg (258.35 KiB) Zobrazeno 2607 x
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Protože je stejná světelnost, není důvod pro jakýkoliv posuv backfokusu. Problém může být v kvalitě zobrazení u světelných Newtonů (1:4) a potom u kratších ohnisek vstupuje zásadním způsobem křivost pole. Takže např. u ohniska 600 mm je to už neřešitelné. Sám p. Nagler uvádí, že zhruba od ohniska 1200 mm níže už se projevuje křivost pole, kterou pod touto mezí už Paracorr není schopen dokorigovat
Naposledy upravil(a) MilAN dne 20. 10. 2024, 23:08, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Paracorr je hrozná potvora, moc se o tom nikde nepíše, blbé je, že nikde ve specifikaci, tak si člověk musí nabít hubu sám :-( Bylo to zjevně konstruované hlavně pro větší dalekohledy. Dle komunikace s Al. Naglerem je při f/4 limitní ohnisko 800mm, a tam už je to dost mizerné, na hranici, na foto současnými maličkými pixely spíš za hranicí. Narazil jsem při stavbě astrografu o průměru 150mm. Problém je ten, že na krátkých ohniscích se k úhlu paprsků daném světelností ještě přičítá polovina zorného úhlu a vlastně je více zklenuté obrazové pole. A při 800mm ohnisku významně více, než při 1200mm. O 600mm raději ani nemluvím.

---------
edit: Měl jsem to otevřené a neodeslané dlouho, a tak to tady máš ještě od Milana :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Já bych to ještě doplnil . Změna BF převážně koriguje sklenutí pole a méně astigmatizmus.
Sklenutí roste s úhlem 2 mocninou a lineárně s f. Posuvem korektoru( změna BF) se mění síla korektoru pro ovlivnění sklenutí. Proto pro různé f bude rozdílná poloha.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
edik

Příspěvek od edik »

Mě zarazilo to, že na mém N200/F4 byly hvězdy učebnicově deformované jako při špatném back focusu. Střed byl OK, ale v rozích byly deformované od středu do krajů zcela symetricky, takže seeing to nebyl. Střed pole byl ostrý a hvězdy kruhové.Viděl jsem fotky z N300 a tam byly hvězdy OK až do krajů na ASI2600. ASI585 ma poloviční čip, tak bych očekával, že korekce bude dokonalá, když z celého pole využiji jen malý výsek kolem osy. Na CN jeden borec tvrdí, že u Paracorru hrají roli desetiny mm, zatímco jiný říká, že milimetrová odchylka není problém.S Baaderem tento problém není. Ten mi koriguje až do krajů s ASI2600 i na ASI585. Paracorr má ale viditelně ostřejší střed pole. Možná tu opravdu hraje roli rozdílná ohnisková vzdálenost 800 / 1200 mm. V každém případě dík za odpovědi.
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Tušíte někdo, zda uváděná korekce Paracorru 1,15x znamená protažení ohniska, nebo jen zvětšení obrazu? Ptám se kvůli napojení korektoru na binohlavu, zda tam ten Paracorr (1. generace) bude fungovat namísto GWK 1,2x, nebo ne.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nebude to totéž.Ten násobitel 1,19x u Paracorru je při backfokusu 56 mm, zatím co GWK dává obraz 1,2x ve vzdálenosti 105-110 mm
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Díky za objasnění. Ptal jsem se primárně kvůli vinětaci, ohnisko dalekohledu si naštěstí můžu zkrátit snadno (skywatcher zasouvací tubus).
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Já mohu jen z praktického hlediska dodat, že u dalekohledu 200/900 jsem měl s Paracorr 1G ohnisko 1006 mm (změřeno ASIAir Mini).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět