Chtěl jsem pro změnu na svém N200/F4 trochu prodloužit ohnisko a tak jsem si na test půjčil Paracorr. Je to ten úplně první model. Dostal jsem ho i se stavitelným prodloužením s T2 a kamerou ASI585MC, kterou jsem toužil vyzkoušet. Zajímalo mě, jak moc detailní snímky s této kombinace dostanu. Back focus tam byl nastavený na 56mm a na N300/F4 to slušně korigovalo ASI2600MC až do rohů, tak jsem nečekal problém. Podmínky byly mizerné, mraky a vítr, ale občas se to rozfouklo, tak jsem šel testovat. Hned první snímek ale ukázal, že co fungovalo na N300/F4, nefunguje na F200/F4. I s kamerou s poloviční velikostí čipu byl obraz korigován na cca 50% plochy, tvar hvězd symetricky prodloužených od středu k rohům napovídal, že vzdálenost čipu kamery od korektoru není správná. Prodloužení šlo zkrátit o 1.5mm, což jsem učinil a obraz se trochu zlepšil, nicméně na tak velkou změnu vzdálenosti, byla změna obrazu malá a mám pocit, že by to chtělo mnohem blíž. Bohužel jsem neměl vhodné spojky, aby to mohl udělat a tím test skončil. Teď přijde otázka.
Je to u tohoto typu korektoru normální, že by se tak výrazně měnil back focus s průměrem Newtona při stejné světelnosti? U korektorů na refráky jsem viděl tabulky BF pro různé průměry a světelnosti, ale u koma korektorů jsem se ničím takovým nesetkal. Udělal někdo podobnou zkušenost ? Znám jen Baader RCC1 a ten mi fungoval na všem, co jsem zkoušel bez problémů. Když jsem ho vracel, majitel mi prozradil, že na jeho N200/F4 se to chovalo úplně stejně a že byl zvědav, jestli to u mě bude taky. Nemá ho dlouho, a používal ho výhradně na N300/F4. Test na N200/F4 byl spíše omyl a problém neřešil. Já jsem šťoura, tak mě to zajímá.
ASI585MC už s Asiair funguje dobře a kromě těch šišatých hvězd v rozích byly obrázky perfekní. Už se na ní plní kasička.