A nebo by se to muselo ukotvit do země podobně jako stan. To znamená kotevní lana ...
Já už jsem na začátku psal, že když to má dobře plnit svoji funkci, nebude to triviální.
Rád bych si někdy popovídal s autorem toho, co je na obrázku, jak mu to slouží, jak se to chová za větru apod.
Vítr může pozorovatele překvapit poměrně náhle, zvláště, je-li na kopci. 25. 7. 1998 jsme s Kamim na kopci Orlov u Vračovic čekali na vyjasnění, jenomže místo vyjasnění přišla vichřice a do půl hodiny liják s bouřkou. Začalo to tak, že najdenou přišel dost silný poryv větru. Plastová židle se "dala na útěk", poskakovala, dělala kotrmelce, a kdyby se po nějaké době sama (v dost velké vzdálenosti) nezastavila, nebylo by možné ji dohonit. Ze severozápadu se na nás valila veškerá viditelná oblačnost a občas se objevil blesk (blízko). Kupodivu nespadl BINAR 25 X 100 na stativu. Pravda ovšem je, že to byl vojenský stativ, který, ač nevelký, váží 10 kg a měl nohy důkladně zaražené do země, jako obvykle. Velmi dobře odolávala větru montáž Boháč-Lev s Newtonem 158/750 (celková hmotnost 76 kg), při zv. 75x se dalekohled v těch poryvech choval stejně jako za bezvětří, což mě až udivilo. Moc času na testování jsme ale neměli, protože jsme začali všechno hodně rychle skládat. Rozdělání dalekohledů nám trvalo skoro hodinu, složené jsme to měli asi za 10 minut. Ještě, že jsme měli po ruce auto, kterým jsme to odvezli (bez ohledu na stašlivě vypadající mraky, blesky a vítr, startovalo a jelo bezchybně). Před deštěm jsme se ještě stihli schovat, ale přiznám se, že takový strach z živlů jsem při pozorování nikdy před tím, ani potom neměl.
Během tehdejší třídenní Star Party jsme měli jen jednu jasnou noc (Kocour, V.: Vračovická teleskopická akce, Povětroň 3/1998,
http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/povetron.html). Vůbec jsem nelitoval, že jsem ten rok nejel na Expedici Úpice, o čemž jsem uvažoval. Později totiž vyšel článek v BT č. 92, září 1998, "Úpicestory aneb jaká byla letošní E.Ú.", kapitola "Moknem" (kolektiv autorů), který celkem vystihuje tehdejší přírodní podmínky.
Jejej, to jsem se rozepsal ...
V. K.