PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Jan

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od Jan »

Dlouho jsem váhal, kam zařadit tento námět.
Nakonec jsem zakotvil v ATM v přesvědčení, že se jedná o vděčný projekt pro domácí amatérskou výrobu.
Posuďte sami:

Námět je převzat z URL, kde jsou uvedeny i rozměry:
http://www.geocities.com/mschwa01/buildit.htm

Ale - ždyť i u nás jsou k dostání Al trubky, k nim rohové spojky, kolečka z kolečkových bruslí a černá impregnovaná látka na stany. Jsou výrobci, kteří se specializují na krycí plachty pro náklaďáky - tito by určitě dokázali vhodně obalit naše osmistěnné skelety a odclonit okolní světlo..

Nevšiml jsem si, že by přenosná hvězdárna byla v nabídce našich dovozců astro-techniky..  O to větší možnosti pro amatérskou tvořivost a zručné ruce.. A co teprve, kdyby se dalo několik zájemců dohromady.. :-)

Zdraví
Jan
VK

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od VK »

Tohle může být výborná věc. Já jsem o čemsi podobném (ale bez střechy) uvažoval v době svých studií v Olomouci. Tam na lokalitě Neředín (kterou jsem se nakonec rozhodl do seriálu Cesty za tmou nezařadit), která je vpodstatě poblíž vrcholu tzv. Tabulového vrchu, je potřeba odclonit pozemní rušivá bodová světla. Nebo to tak bylo v té době.

Zkrátka aby kolem pozorovatele byla místní tma, je potřeba ji "vyrobit" zacloněním pozemních světel. Samotná obloha už není tak špatná.

Není to úplně triviální věc: jednak taková konstrukce nesmí být příliš těžká, přitom musí být relativně tuhá, a ještě skládací (rozebíratelná) kvůli dopravě. Navíc to je konstrukce otevřená (na rozdíl od stanu)(ta kopule na tom se má otáčet, podobně jako kopule na normální hvězdárně)

V. K.
MIZ

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od MIZ »

VK napsal: ...
(ta kopule na tom se má otáčet, podobně jako kopule na normální hvězdárně)
Na kolečkách to přeci mohu otáčet celé. ;)
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
VK

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od VK »

MIZ napsal:
Na kolečkách to přeci mohu otáčet celé.  ;)
To je sice pravda, ale když se podíváš, jak malá kolečka to jsou, tak by to pod sebou mělo mít nějakou dráhu, aby se to nezastavovalo o drny a nerovnosti. To bys to musel mít na betonovém letišti, a tam by to zase bylo nevýhodné z hlediska seeingu.

V. K.
MilAN
Věk: 77

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od MilAN »

Vzhledem k tomu, že to nebude těžší než 10 kg, jsou v terénu skoro ta kolečka i zbytečná. Ale pokud bude podklad upavenější, při té váze to asi nebude činit žádný problém.Stan taky jde přenést jednou rukou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od VK »

Ono zase když to bude hodně lehké,eventuálně to nebude ukotvené v zemi, může nám to odnést vítr. Plocha, do které se může opřít, je dost velká.

Proto jsem uvěžoval spíš o těch kolečkách až nahoře, zatímco dole by to bylo připevněné k zemi. Pojezd "kopule" by samozřejmě vyžadoval i zajištění proti nežádnoucímu nazvednutí tlakem vzduchu.

V. K.
Duk

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od Duk »

Věcička je to pěkná, člověka podobná vynalézítka napadají asi neustále, ALE celá finta a důvod je v tom, aby to skutečně bylo mobilní jako stan.
Každou další úpravou bude docházet k navyšování celkové hmotnosti a tím pádem veškerá mobilnost přestává mít smysl.¨ :P
Neboli, u tohoto typu bych nechal vyrobit cedulku " Nepoužívat při rychlosti větru nad 4m/s" ;D
VK

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od VK »

A nebo by se to muselo ukotvit do země podobně jako stan. To znamená kotevní lana ...

Já už jsem na začátku psal, že když to má dobře plnit svoji funkci, nebude to triviální.

Rád bych si někdy popovídal s autorem toho, co je na obrázku, jak mu to slouží, jak se to chová za větru apod.

Vítr může pozorovatele překvapit poměrně náhle, zvláště, je-li na kopci. 25. 7. 1998 jsme s Kamim na kopci Orlov u Vračovic čekali na vyjasnění, jenomže místo vyjasnění přišla vichřice a do půl hodiny liják s bouřkou. Začalo to tak, že najdenou přišel dost silný poryv větru. Plastová židle se "dala na útěk", poskakovala, dělala kotrmelce, a kdyby se po nějaké době sama (v dost velké vzdálenosti) nezastavila, nebylo by možné ji dohonit. Ze severozápadu se na nás valila veškerá viditelná oblačnost a občas se objevil blesk (blízko). Kupodivu nespadl BINAR 25 X 100 na stativu. Pravda ovšem je, že to byl vojenský stativ, který, ač nevelký, váží 10 kg a měl nohy důkladně zaražené do země, jako obvykle. Velmi dobře odolávala větru montáž Boháč-Lev s Newtonem 158/750 (celková hmotnost 76 kg), při zv. 75x se dalekohled v těch poryvech choval stejně jako za bezvětří, což mě až udivilo. Moc času na testování jsme ale neměli, protože jsme začali všechno hodně rychle skládat. Rozdělání dalekohledů nám trvalo skoro hodinu, složené jsme to měli asi za 10 minut. Ještě, že jsme měli po ruce auto, kterým jsme to odvezli (bez ohledu na stašlivě vypadající mraky, blesky a vítr, startovalo a jelo bezchybně). Před deštěm jsme se ještě stihli schovat, ale přiznám se, že takový strach z živlů jsem při pozorování nikdy před tím, ani potom neměl.

Během tehdejší třídenní Star Party jsme měli jen jednu jasnou noc (Kocour, V.: Vračovická teleskopická akce, Povětroň 3/1998, http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/povetron.html). Vůbec jsem nelitoval, že jsem ten rok nejel na Expedici Úpice, o čemž jsem uvažoval. Později totiž vyšel článek v BT č. 92, září 1998, "Úpicestory aneb jaká byla letošní E.Ú.", kapitola "Moknem" (kolektiv autorů), který celkem vystihuje tehdejší přírodní podmínky.

Jejej, to jsem se rozepsal ...

V. K.
3J

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od 3J »

nápad je to výborný ;)
k tomu 4 poznámky
1) trubky jsou i novodurové a kolena k nim se dělají i v různých úhlech.
2) na vršek kopule dle mého názoru je vhodnější použít laminátové tyčky ze stanu typu iglů.
3) kotvení lany lze provést během dvou minut v případě potřeby (pokud je zatluču dopředu je pootočení konstrukce a zaháknutí lan otázka 30 vteřin) . Tedy pojezd celé konstrukce není na závadu ,ale onu konstrukci zjednodušuje , z mého pohledu. Co mi není jasné je otevření průhledu až na zenit a její bezpečné zavření při větru.
4) pokud sklon terénu bude trochu větší, konstrukce bude asi při pohybu - rotaci nestabilní .
Peper

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od Peper »

Chcel som niečo podobné stavať tak som stiahol plány a postup z www. lpople.btinternet.co .Tu je ale všetko pevné a stabilné je to sistém štvorcov a trojuholníkov
RNT

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od RNT »

.. Skvělý nápad!

V bezvětří se to dá použít tak jak to je na těch kolečkách a za větru (do určité rychlosti) se to může poměrně snadno a rychle zevnitř při zemi ukotvit několika stanovými kolíky... No a když bude fučet více, "obsluha" vyběhne ven a provede ukotvení kotevními lanky....

V průhledu by to chtělo nějak dořešit tu překážející trubku ... ta ale nemusí při pozorování nijak zásadně vadit (dá se použít třeba uhlíkový nosník o malém průměru a povrch upravit černou matnou barvou.

Průhled je dostatečně široký, aby se s tím nemuselo při sledování určitého objektu vrtět příliš často.

Rychlé uzavření průhledu se dá řešit například suchými zipy.

... Pokud by se toho chopil nějaký výrobce v ČR (a bylo to za rozumné peníze), asi bych si to koupil ;).
RNT

PŘENOSNÁ HVĚZDÁRNA

Příspěvek od RNT »

To: 3J

Podle fotky si myslím, že to půjde otevřít i v zenitu... nahoře to vypadá že tam konstrukce v půdorysu tvoří čtverec a plachta se z něj zřejmě dá stáhnout.... Je tam ovšem další trubka a ta plachta musí mít přesah kvůli vodě a taky se musí nějak zajistit sklon kvůli odtoku (možná v tom čtverci v úhlopříčkách dva laminátové nosníky co se tam zasunou při dešti ?).
Odpovědět