Paralaktika na dobsona.
Paralaktika na dobsona.
Dlho som hľadal po astro-fore ale nikde som nenašiel poriadný návod ako vyrobiť paraliktický stolček. Rád by som si takéto niečo vyrobil. Mám kopu voľného času a preto by som ho potreboval "zabiť" niečim rozumným. Nejakú predstavu by som mal ale nechám si poradiť radšej od vás. Ak máte nejaký návod ako si takéto niečo vyrobiť tak mi ho tu napíšte Veľmi pekne ďakujem.
PS: Ak som nejakú tému prešvihol kde sa o tomto píše tak mi to presunte .
Frederik.
PS: Ak som nejakú tému prešvihol kde sa o tomto píše tak mi to presunte .
Frederik.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Paralaktika na dobsona.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1206214845 - zkus začít tímto vláknem.
Paralaktika na dobsona.
Ďakujem
Skúsim niečo odkukať...
Skúsim niečo odkukať...
Paralaktika na dobsona.
Dnes som to skúsil a aby ste sa mohli pozreť tak tu máre aspoň náčrt. Neviem ale asi by to malo fungovať.
Pre zvedavcov : Do dosky som si na pravom a ľavom hornom rohu spravil dieri na oceľové tyče po ktorej sú spravené závity. Navrh som dal matku s podložkou a zospodu som to taktiež da podložku a zamatkoval som to napevno. Na druhej strane som spravil to isté. Táto plošína je výškovo nastaviteľná vďala závitom po celej týči. Ešte som na tom teleskop síce nemal ale keď to udržalo mňa tak aj teleskop musí tiež udržať. Hádam to bude fungovať.
EDIT: Ak to je zle tak napíšte skúsim to prerobiť na iný systém.
EDIT: Na google som našiel skoro to iste ako mam ja :
Pre zvedavcov : Do dosky som si na pravom a ľavom hornom rohu spravil dieri na oceľové tyče po ktorej sú spravené závity. Navrh som dal matku s podložkou a zospodu som to taktiež da podložku a zamatkoval som to napevno. Na druhej strane som spravil to isté. Táto plošína je výškovo nastaviteľná vďala závitom po celej týči. Ešte som na tom teleskop síce nemal ale keď to udržalo mňa tak aj teleskop musí tiež udržať. Hádam to bude fungovať.
EDIT: Ak to je zle tak napíšte skúsim to prerobiť na iný systém.
EDIT: Na google som našiel skoro to iste ako mam ja :
Paralaktika na dobsona.
Fungovat to bude , ale ne pro tělesa pod rovníkem.
----------
P.S. Na tohle máš svoje vlákno . Tak se ho drž. !
----------
P.S. Na tohle máš svoje vlákno . Tak se ho drž. !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Paralaktika na dobsona.
Sice jsem jí nestavil, ale nebude jednodušší postavit na dobsona poncetovu plošinu?
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Paralaktika na dobsona.
To MilAN: Dobry den, jestli mate na mysli vlakno "FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex", tak to bylo zamčeno moderatorem jiz na zacatku prosince. Proc?
Mel-li jste na mysli jine, stale funkcni vlakno tak se vam omlouvam ze obtezuji. T.
Mel-li jste na mysli jine, stale funkcni vlakno tak se vam omlouvam ze obtezuji. T.
Paralaktika na dobsona.
To MilAN: Dobry den, jestli mate na mysli vlakno "FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex", tak to bylo zamčeno moderatorem jiz na zacatku prosince. Proc?
Nevím proč. Tohle vlákno nesleduji, takže mi i uniklo, že je zamčené.
Charakter zdejší otázky je naprosto stejný, jako těch ve vlákně. = momentální nápad, bez jakéhokoliv přemýšlení otázka a po odpovědi nic. Proto jsem tak reagoval.
Nevím proč. Tohle vlákno nesleduji, takže mi i uniklo, že je zamčené.
Charakter zdejší otázky je naprosto stejný, jako těch ve vlákně. = momentální nápad, bez jakéhokoliv přemýšlení otázka a po odpovědi nic. Proto jsem tak reagoval.
lepší rada žádná než špatná
Paralaktika na dobsona.
Tak paraliktika urobena Ale stále ma "žerie" jedna vec. Dalo by napojiť dobsona na nejaký motorček ? Tak aby sa posúval pomaly ?
Paralaktika na dobsona.
Když popřemýšlíš, tak určitě možnosti jak zajistit rotaci jsou. Když se ale na tvoje řešení dívám, napadá mě, že by bylo vhodné, aby až autor podobně geniálních řešení zjistí, že ve skutečnosti až tak geniální nejsou, že například původní stabilita dobsna je v tahu atd atd, tak kdyby o tom taky poreferoval a především, kdyby před uveřejněním svých supersuprovních výmyslů udělal a odskoušel prototyp a až po prověření konstrukce reálným pozorováním se s ní prezentoval. Pro další neznalé návštěvníky fóra můžou být totiž podobné vynálezy značně zavádějící.
Osobně mám podobný tuning dobsona za sebou. Vše se mi zdálo super prokoumané, spousta času a materiálu. Výsledek je ten, že jsem opravdu rád, že jsem zatím žádné fotografie z přestavby nezveřejnil a většinu z těch blbostí, co jsem na dalekohled v dobré víře nainstaloval teď dávám v druhém kole pryč. Neříkám, že sem tam se člověku nepodaří opravdu dobrý nápad jak něco vylepšit, často se ale ukáže, že to za moc nestojí.
Není to v žádném případě mířeno je autora tohoto vlákna, myslím to obecně ohledně nápadů v ATM.
Osobně mám podobný tuning dobsona za sebou. Vše se mi zdálo super prokoumané, spousta času a materiálu. Výsledek je ten, že jsem opravdu rád, že jsem zatím žádné fotografie z přestavby nezveřejnil a většinu z těch blbostí, co jsem na dalekohled v dobré víře nainstaloval teď dávám v druhém kole pryč. Neříkám, že sem tam se člověku nepodaří opravdu dobrý nápad jak něco vylepšit, často se ale ukáže, že to za moc nestojí.
Není to v žádném případě mířeno je autora tohoto vlákna, myslím to obecně ohledně nápadů v ATM.
Paralaktika na dobsona.
Na google som našiel skoro to iste ako mam ja :
Nechápeš, že toto řešení umístění dobsona má naprosto nevyvážené těžiště a navíc neumožňuje pozorování objektů pod rovníkem a rozhodně to není poncetova plošina jak píšeš v tvém profilu...
Můžeš prosím doložit nějaké foto tvého konečného řešení...
Jinak se to nechá trochu lépe řešit při danných parametrech dalekohhledu s montáží Split Ring. Máš tam na klik i nákresy pro konstrukční řešení této montáže v palcích >> viz odkaz:
www.dalekeller.net/ATM/newtonians/kelle ... ler10b.htm
Habl
Nechápeš, že toto řešení umístění dobsona má naprosto nevyvážené těžiště a navíc neumožňuje pozorování objektů pod rovníkem a rozhodně to není poncetova plošina jak píšeš v tvém profilu...
Můžeš prosím doložit nějaké foto tvého konečného řešení...
Jinak se to nechá trochu lépe řešit při danných parametrech dalekohhledu s montáží Split Ring. Máš tam na klik i nákresy pro konstrukční řešení této montáže v palcích >> viz odkaz:
www.dalekeller.net/ATM/newtonians/kelle ... ler10b.htm
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC