Nastavení rovníkové montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
wh1sp3r

Příspěvek od wh1sp3r »

Ahojte,

Rád bych se naučil, jak správně nastavit dalekohled, abych mohl dejme tomu hledat objekty podle souřadnic.

Na youtube jsem si našel informace o základním nastavení, tj. vyhledání polárky a nasměrování dalekohledu. Jedna věc mi však není tak úplně jasná a to, jak mám nastavit nonius/měřítko při startovní poloze.

Dle mého zjištění, deklinaci bych měl nastavit na 90° ( no, polárka je 89° a nějaké drobné) a co rektascenze ? Má to být 0 hodin, nebo ještě musím zakomponovat aktuální čas ? děkuji za pomoc.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Na to bych se úplně vybodnul - předpokládám, že máš nějakou běžnou montáž plus mínus třídy EQ5 (jelikož zřejmě nemáš GOTO), na čemž najít něco podle souřadnic je podle mě v podstatě nemožný (ty stupnice jsou moc málo přesný).

Jen pro přesnost, nastavovat rektascenzi nepůjde nikdy, pouze hodinový úhel, který se z rektascenze spočítá při znalosti hvězdného času. A to už je stejně většinou jednoduší to najít podle hledáčku :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak bledě bych to zase neviděl. Na mé hsitorické GSO 280 se dalo nastavení trefit s přesností tak 1/2 stupně, na EQ6-ce bych si troufnul i na čtvrt stupně, dílky jsou docela veliké.

A lze nastavovat i přímo RA (pokud jsi dostatečně rychlý). Namíříš na nějakou jasnou hvězdu se známými souřadnicemi, Na stupnicích nastavíš její RA a DE, stupnice zaretuješ, odaretuješ osy montáže a rychle (řekněme tak do jedné minuty, záleží na zvětšení) natočíš montáž na RA a DE hledaného objektu. Když se použije menší zvětšení, určitě tam objekt bude.

Takto jsem kdysi na bídné montáži s plastovými kruhy hledal i Venuši ve dne (kalibrace stupnic na Slunce či Měsíc (byl li na denní obloze) a následně přesun na Venuši.

P.S. Pokud tazatel píše o NONIU (tedy opravdu o noniu), tak to bude nějaká lepší (nebo starší) montáž, kde jsou stupnice poctivé.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Máš pravdu, že na to hledání ve dne Venuše to použít jde, ale jinak mi přesnost půl stupně přijde spíš jako potvrzení toho, co jsem napsal já - v noci to už mám prostě rychlejší najít v hledáčku. A pokud je to nějaká slabotina, která v hledáčku neni vidět, tak s přesností najetí půl stupně jí stejně nenajdu

Strašně záleží na tom, jak ta stupnice mechanicky vypadá. Buřt (Mak 350) má kola o průměru metr a skoro se na tom nedá nic najít, protože ukazatele se vaklají půl stupně sem tam. Konig (refr. 180) má opravdový nonia v obou osách v mosazi s odklápěcíma lupama a tam si myslim, že se dostanu na minuty. Na svojí Ruský pomstě mě to nikdy nenapadlo ani zkoušet ...

Ale myslim, že ten dotaz byl vlastně ještě trochu jinde: prostě koukat může úplně klidně i když tohle nebude nijak řešit a vrátit se k tomu může časem, až bude dobře rozumět souřadnym systémům na obloze (jinak v těch číslech stejně bude mít jenom zmatek).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Habl

Příspěvek od Habl »

U stabilně montovaných montáží se po ustanovení převážně starších přístrojů s dělnými kruhy s noniem, osvětlením a lupou této metody používalo i s větší přesností řádově až na deset minut. Lépe se najde vizuálně například v refraktoru se zorným polem 30´, třeba planeta Neptun neb jasnější planetky. U mé montáže "Hayde" jsem měl dělné kruhy o průměru 200 mm. Podle mne je nastavení objektu u stabilní montáže výhodou pro rychlejší nalezení něktrerých objektů stelárního vzhledu, ale i jasnějších DSO...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2748677/30

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět