Canon EOS 300D- zkušenosti

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MMys napsal: Autonomním autoguiderem, co notebook nepotřebuje... Ale nechtěj ho prosím po mne vyrábět, nemám na to momentálně vůbec čas :(
Bohužel na spoustu věcí se notebook stejně hodí (např. webcam, CCTV atd.), takže je možné využít řadu programů pro Autoguiding. Navíc není problém mít k notebooku 2 baterie, nebo vyrobit náhradní napájení z externí baterie.

http://www.technoplus.nl/astro/lx200.htm

Alien

Příspěvek od Alien »

Můžete mi prosím někdo změřit vzdálenost čipu od čela fotoaparátu (EOS 300D). Je mi řekněte, jestli to je vzdálenost s IR filtrem nebo bez. Díky.
AstronomyGreenHorn

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

Idea o autonomnom autoguideri sa mi cim dalej tym viac paci.
Preco veru tahat laptop staci kamera na fotenie a kamera na guiding a nic viac jednoduche vo svojom principe...
AstronomyGreenHorn

Predkladam dve fotky.
Obe boli fotene cez moj konus 7 dni po sebe.
V oboch pripadoch tam bol 2*Barlow.
Rozdiel bol v okulari 6mm a 10mm (zial ten uz neplni svoju funkciu) a tiez vo fotaku.
Vacsi croping bol s Canonom300d a mala fotka s NIKON 801.

a
http://public.fotki.com/Astronomygreenh ... piter.html
Miestni odbornici na optiku (priznam sa ze so zakonmi optiky sa opat po dlhych rokoch este len zoznamujem) mi tvrdili ze vyrazne cerveno a zelene okraje na CANON fotke su sposobene chybou optiky dalekohladu (boli to teorie o kome, aberacii, nespravnej kolimacie).
Ked sa vsak pozriem na NIKON fotku nevidim podobny efekt (Mozno je to moja slepota?).
S optikou dalekohladu som v case medzi snimkami nic nenastavoval.
Kolko je na tom pravdy?

HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Alien napsal: Můžete mi prosím někdo změřit vzdálenost čipu od čela fotoaparátu (EOS 300D). Je mi řekněte, jestli to je vzdálenost s IR filtrem nebo bez. Díky.
U me upravene 10D jsou tyhle miry:

vzdalenost Bajonet/Filtr: 41,3 mm (hrana bajonetu)
tloustka Filtru Baader IR/UV: 2,05 mm
vzduchova mezera Filtr/sensor: 0,1 mm
ochranne sklo sensoru: ~0,5 mm
vzdalenost polovodice a skla: ~0,5 mm
-----------------------------------------------
celkem je to: 44,4 mm (s odchylkou tak do +/- 0,1mm)

u original fotaku canon to bude velmi podobne, nicmene trochu jinde, protoze mam snimac posunut asi o 0,1-0,2mm dopredu abych mel ostreni i u 50mm objektivu na nekonecno - pred nekonecnem, kvuli filtrum.

HonzaS
ED80, ED66
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

kptnemo napsal: Predkladam dve fotky.
Obe boli fotene cez moj konus 7 dni po sebe.
V oboch pripadoch tam bol 2*Barlow.
Rozdiel bol v okulari 6mm a 10mm (zial ten uz neplni svoju funkciu) a tiez vo fotaku.
Vacsi croping bol s Canonom300d a mala fotka s NIKON 801.
http://public.fotki.com/Astronomygreenh ... o_jupiter/
Miestni odbornici na optiku (priznam sa ze so zakonmi optiky sa opat po dlhych rokoch este len zoznamujem) mi tvrdili ze vyrazne cerveno a zelene okraje na CANON fotke su sposobene chybou optiky dalekohladu (boli to teorie o kome, aberacii, nespravnej kolimacie).
Ked sa vsak pozriem na NIKON fotku nevidim podobny efekt (Mozno je to moja slepota?).
S optikou dalekohladu som v case medzi snimkami nic nenastavoval.
Kolko je na tom pravdy?Já bych na Tebe měl spíše otázky.
1/Toho Jupitera jsi fotil v současné době ? Pokud ano, jak byl vysoko nad obzorem ? Ptám se proto,že zabarvení planety odpovídá refrakci u obzoru a tam se těch barev moc nezbavíš - záleží na konkrétním stavu ovzduší.
2/ Není mi moc jasné, jak jsi to vlastně fotil : dalekohled + Barlow + okulár + fotoaparát s objektivem ? Nebo projekcí do fotoaparátu bez objektivu ? První případ je to vůbec nejhorší , ve druhém případě je tam úplně zbytečně Barlow. V obou případech se nelze výsledku divit - b yla by náhoda, kdyby se výsledek povedl. Na druhou stranu, výsledek i při téhle šílené kombinaci není zase tak špatný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AstronomyGreenHorn

1/Toho Jupitera jsi fotil v současné době ? Pokud ano, jak byl vysoko nad obzorem ?
fotky boli robene v zaciatkom juna tohto roku. Mal som na plane kupu CANONU 300D tak som narychlo urobil par zaberov s NIKON801 tesne pred kupou a potom s 300D par dni po jeho kupe. K prezeraniu som sa vsak dostal az pred par dnami.

2/ Není mi moc jasné, jak jsi to vlastně fotil : dalekohled + Barlow + okulár + fotoaparát s objektivem ? Nebo projekcí do fotoaparátu bez objektivu ?
Fotene bolo nasledovne teleskop, vo foto adapteri vlozeny Barlov a tubuse Barlova okular. Fotaky boli bez objektivu pripojene na konciu 2.5" fotoadapetru cez T kruzok. Ulohou skusky bolo overit maximalnu velkost obrazu v takej sustave.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Možná to přesně do tohoto tématu nezapadá, potřeboval bych radu ohledně dálkové spuště Canon TC-80N3 - kabelová dálková spoušť s časovačem. U nás se tato spoušť neprodává k EOS 300D. Tu prodává jenom HUTECH  :(. Nevíte někdo, kde by se daly sehnat informace, jak tu u nás koupenou spoušť předělat aby to šlo k 300d? Pro 300D to musí mít jinou koncovku.
Děkuji.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
wolfy

Příspěvek od wolfy »

Mozna by bylo jednodussi, pokud ji jeste nemas koupenou, si ji celou doma zbastlit. Je to vysoce jednoduche a zvladne to i elektrikarska lama. Je tam jeden stereojack a spinac. Sice to nebude mit casovac ale zase za ty penize. Nebo si k tomu poridit stareho palma kterym to budes casovat.
Jinak predelat by to pravdepodobne melo jit velice jednoduse, na netu si najdes zapojeni pro 300D a nejak zkusis ktere draty se ti na tom casovaci spinaji.
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Já normálně na focení používám IR dálkové ovládání, spíš mě šlo o ten časovač, na temné snímky je to pak určitě lepší, než když teď hlídám čas na stopkách.Když hned po focení dělám 10x8minut temné snímky, tak se to špatně hlídá. Zkusím ale zapřemýšlet o tom Palmu. Dík.
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
wolfy

Příspěvek od wolfy »

Mam jeste takovy dojem ze MMys konstruoval nejaky casovac, ale otazkou je cena Palm se da poridit za 500Kc a je na nej jeste spousta softu i astro. Pokud si budes Palm porizovat tak to chce starsi se synchronizaci pres seriovy port (Tam to pujde urcite u novejsich nevim) ja osobne mam m100
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

wolfy napsal: Mam jeste takovy dojem ze MMys konstruoval nejaky casovac, ale otazkou je cena Byl to HonzaS
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Příspěvek od MP »

Pokud by nekdo mel zajem, tak mohu dat na web konstrukci a SW sveho ( velice primitivniho ) casovace. Vyrabet to uz nebudu, ale prototyp slouzi k plne spokojenosti s Canonem EOS 20D uz pres pul roku. Ma to LCD displej a tranzistory misto relatek, takze v tom 3 tuzkove baterie vydrzi dost dlouho ( zatim jsem nevybil ty, co jsem tam dal pri vyrobe ). Je to na jednoduchem jednostrannem plosnem spoji a jsou tam vlastne jen tlacitka, displej, jednoduchy mikrokontroler a par tranzistoru. Bylo to zbastlene i naprogramovane za 2 vecery.

Pro EOS 300D tam bude jiny ( jednodussi ) konektor.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Vypadá to moc pěkně! Pokud bych mohl poprosit, byl bych za podrobnosti vděčný. Nejsem teda elektromachr,musel bych to někomu svěřit. Mohl bys to dát na web?Nebo pokud to bude možné na můj e-mail, poslal bych Ti adresu.

Moc Děkji ladaS.
N200/800
refr.70/500
NEQ6SS
MP

Příspěvek od MP »

ladaS napsal: Mohl bys to dát na web?Nebo pokud to bude možné na můj e-mail, poslal bych Ti adresu.
Zajemcu je vic, tak to zdokumentuji a dam na web. Ale necekejte zadny zazrak, bylo to zkonstruovane "cestou nejmensiho odporu" s ohledem na rychlost vyroby a cenu. Ale umi to vsechno, co potrebuji.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět