kptnemo napsal: Predkladam dve fotky.
Obe boli fotene cez moj konus 7 dni po sebe.
V oboch pripadoch tam bol 2*Barlow.
Rozdiel bol v okulari 6mm a 10mm (zial ten uz neplni svoju funkciu) a tiez vo fotaku.
Vacsi croping bol s Canonom300d a mala fotka s NIKON 801.
http://public.fotki.com/Astronomygreenh ... o_jupiter/
Miestni odbornici na optiku (priznam sa ze so zakonmi optiky sa opat po dlhych rokoch este len zoznamujem) mi tvrdili ze vyrazne cerveno a zelene okraje na CANON fotke su sposobene chybou optiky dalekohladu (boli to teorie o kome, aberacii, nespravnej kolimacie).
Ked sa vsak pozriem na NIKON fotku nevidim podobny efekt (Mozno je to moja slepota?).
S optikou dalekohladu som v case medzi snimkami nic nenastavoval.
Kolko je na tom pravdy?Já bych na Tebe měl spíše otázky.
1/Toho Jupitera jsi fotil v současné době ? Pokud ano, jak byl vysoko nad obzorem ? Ptám se proto,že zabarvení planety odpovídá refrakci u obzoru a tam se těch barev moc nezbavíš - záleží na konkrétním stavu ovzduší.
2/ Není mi moc jasné, jak jsi to vlastně fotil : dalekohled + Barlow + okulár + fotoaparát s objektivem ? Nebo projekcí do fotoaparátu bez objektivu ? První případ je to vůbec nejhorší , ve druhém případě je tam úplně zbytečně Barlow. V obou případech se nelze výsledku divit - b yla by náhoda, kdyby se výsledek povedl. Na druhou stranu, výsledek i při téhle šílené kombinaci není zase tak špatný.