biker.fm píše: ↑23. 09. 2025, 19:11
Co to je kolimacni "kukatko" ?
Test na hvezdu ukaze tu spravnou informaci.
Nevím přesný název, dostal jsem to kdysi k jednomu dalekohledu co jsem zde kupoval, vypadá to jak víčko s dírkou uprostřed co se dá do výtahu. Chápu., není to nejpřesnější, proto jsem se ptal.
Jak bude počasí, zkusím na hvězdě a uvidím.
AZ-GTiX
Levenhuk R80 ED
MC-127/1900
-------------
EOS600D
ASI662MC
Záleží co s tím budeš fotit a jestli chceš Windows či Linux. Určitě by měl mít minimálně porty USB3, pro rychlý přenos, potřebná velikost disku závisí na tom jestli budeš fotit planety, DSO nebo Slunce ( na Slunce potřebuješ velký). Taky jestli na tom budeš chtít fotky i zpracovávat nebo jen fotit.
P.S.
Já kupuju už léta notebooky u GigaComputer - jsou s plnou dvouletou zárukou, servis funguje rychle ( zatím využit jednou).
Určitě Windows zkouším planety, na DSO mi zatím stačí Dwarf. Myslel jsem pouze stahovat a ukládat potom na PC upravit. Psal jsem si včera s pánem z Kolína firma Cíl, nabízí docela levné repasy s roční zárukou. Mám to tam cca 30 km.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Díval jsem se na web toho Cíl. Jsou opravdu levní. Pokud Ti jde o cenu a dle toho co píšeš, že s ním budeš dělat, by mohl stačit např. i Dell za 3900Kč. Když to bude Intel tak i5 8. generace a kvůli ostření kamery FullHD display.
AntonPike píše: ↑23. 09. 2025, 15:47Mak-127/1900 od Bresseru. Nicméně mám pořád docela problém pořádně zaostřit a celkově dostat nějaké lepší snímky.
Měl jsem s tímto dalekohledem stejný problém a prodal jsem jej kvůli tomu. Nejhorší bylo, že v Beskydech (~860 m) ukazoval slušně i planety se zvětšením 140×, ale doma v Malých Hošticích (~251 m) nešlo pořádně pozorovat ani Měsíc. Slunce leda tak s Baader Solar fólií a pouze se zvětšením do 70×.
Světelnost f/15 na tak malém průměru si bere velmi krutou daň.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž FITS prohlížeč
Akú máte stratégiu pri fotení HSO objektu a LRGB hviezdy?
Používam eKos, umožňuje naplánovať výmenu filtrov, autofocus a podobne.
Ak fotíte povedzme jeden objekt celú noc alebo polovicu noci - točíte filtre priebežne dokola, alebo celú sekvenciu v jednom filtri, potom všetku expozíciu v ďalšom filtri atď?
Treba zaostrovať medzi filtrami? (Keď neberiem do úvahu zmeny teploty.)
Mám Esprit 400mm f/5, filtre sú Baader 2mm hrubé sklo. Mám za to, že by teda mali byť parafokálne, žeby som nemusel preostrovať. Ale je to šošovkový ďalekohľad... Ale APO triplet.
Ahoj,
- fotim celou sekvenci na jeden filtr a pak ve filtrovem kole otocim na dalsi a zase fotim celou sekvenci.
- ono zalezi jak moc jsou ty tvoje filtry parfokalni. Ja po zmene filtru preventivne spoustim proces ostreni.
- a jeste dodam ze po meridian flipu taky ostrim (mozna to je zbytecne)
Poradi filtru: zacit R, pak G a kdyz je objekt co nejvyse tak B. U uzkopasma to je asi jedno v jakem poradi (kdyz tak at mne nekdo zkusenejsi opravi).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Při změně filtru vždy přeostřím, ikdyž Ekos umí změnu zaostření spočítat a tak to není nezbytně nutné.
Pořadí u úzkopásma se může odvíjet podle vzdálenosti od Měsíce. HA je nejlepší fotit co nejdál, případně když Měsíc svítí co nejméně.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby Astrofotky
Kdyz uz jsem u toho Mesicku. Kdyz je na obloze, fotit pres Ha a SII. OIII pouze kdyz Mesic neni. I kdyz ted si nejsem jisty, nemam zkusenost. Jak to je s 3nm OIII, da se pouzit a je jedno zda Mesic je na obloze ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
no, s 3nm OIII je samozřejmě pozadí při úplňku trochu zvednuté, ale žádná tragédie to není. Ale je to jasně poznat na šumu. Každopádně, pokud máš na výběr fotit při měsíci OIII nebo nic, tak s 3nm filtrem klidně OIII. Šum vykompenzuješ větším počtem snímků.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zdravím.
Včera jsem zkoušel trpaslíkem2 M31 v eq módu a funguje. Nechal jsem ho snímat asi 30minut. Vím, že je to mazanina ale zajímalo by mě co způsobuje ty červené čárky přímo u galaxie. Měl jsem asi 1m vedle malou červenou žárovku.
Screenshot_20250929_072300_Gallery.jpg (986.44 KiB) Zobrazeno 143 x
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.