Pozorování Slunce

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
armichael
Věk: 55

Re: Pozorování Slunce

Příspěvek od armichael »

Po dlhšej dobe znovu podávam hlásenie z pozorovania Slnka. Tentoraz hlavne z toho čo bolo vidieť v kontinuu a prekvapivo práve preto, že povrch bol takmer prázdny.

19.9.2026: Dpoludnia, okolo 11:00 na prvý pohľad skutočne nič nevidno. po chvíli sústredenia registrujem dve malinké škvrnky uprostred slnečného disku, pátram, hľadám ďalej a na polceste k západnému okraju som našiel tretiu. Ešte tak jedno menšie, ale dobre vyzerajúce fakulové pole na východe. (v Halfe je nad nim pekný oblak hmoty) K pozorovaniu som sa potom vracal popoludní a chvíľami sa mi zdalo, že tých škvŕn pribudlo, miestami proste zrazu niečo vidím, ako skúmam slnečný disk, tak pri návrate tam tá "ďalšia" škvrna stále je niekde som zaregistroval asi len kúsok penumbry (proste menej tmavú bodku) a tak si robím srandu, že na Slnku máme dnes as tak 5,5 škvrny. Lenťe potom prišlo vytrezvenie, to čo som novo našiel zmizlo! A trebárs sa objavili škvrny ešte novšie. Napr v tej oblasti uprostred som na chvíľu pozoroval tretiu šskvrnu. Dosť zreteľne, nemohol som sa mýliť. Ale do polhodiny bola zase preč. Medzitým som na východnom okraji zregostroval ďalšiu zmenu - za fakulovým poľom sa z odvrátenej strany vynorila naozajstná škvrna. Nie veľká, ale bola tam! Pomaly som ukončil pozorovanie, Slnko zapadalo a mal som ešte inú prácu, ale uzavrel som to s tým, že som videl nielen 4 pidiškvrny ale hlavne tú dynamiku vo fotosfére.

20.9.2026: Ešte nie je zamračené a tak znovu vyťahujem svoj Sluníčkomet-dvojkanón a som zvedavý na zmeny od včerajška. Paráda!!! Dve škvrny uprostred sa krásne rozmnožili. pred chvíľou som ich napočítal aspoň 10, samá drobotina ale progres je úplne jasný! Oblasť dokonca dostala číslo. očividne až dnes: AR4534, ešte aj tá čo včera vyliezala od výchopdu má číslo 4533 (oblak homty viditeľný v Ha je nad ňou stále). Pritom dnes už sú na východnom okraji dve, jedna z nich číslo ešte nemá. Zato tá, ktorá sa blíži k západu má AR4532. V nej nejakému výraznému rastu nedošlo. Škvrna je stále sama, snáď len mierne zmenila tvar a asi trochu narástla. Našiel som aj nečíslovanú škvrnu neďaleko od stredu, Budem pozorovať, či náhodou nezmizne (alebo narastie ?)

Tak! Pre mňa prekvapivé a poučné pozorovanie. Aj takmer prázdne Slnko môže byť zaujímavé. Práve vďaka absencii veľkých útvarov plne strhávajúcich moju pozornosť som pozoroval veci doteraz nevidené. Bol som "donútený" hľadať krásu v maličkostiach, doslova. Tá dynamika ma ohromila. Myslel som pri pozorovaní aj na kolegu StanislavaXYZ, ten by dnes so svojim zváračským sklom moc nadšený nebol. Znie to posmešne, ale nemyslím to v zlom ;-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Odpovědět