Hlavní kamera

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Krokodill

Hlavní kamera

Příspěvek od Krokodill »

Čau lidičky, jelikož jsem se rozhodl, že se pustím do focení přes svůj dalekohled Celestron 8SE, který je postavený na montáži Sky Watcher AZ EQ6 Pro GoTo, s naváděcím dalekohledem TS60, požádal jsem jednu AI (Gemini), ale v rozdílných telefonech, o zhodnocení dvou typů kamer. Jedná a tatáž AI a každá jiný názor: tady první -
Svbony SV405CC (IMX294)
Velikost pixelů: Ideální pro dlouhé ohnisko Celestronu.
Vzorkování (Sampling): Skvělé rozlišení hvězd vzhledem k běžnému neklidu vzduchu.
Velikost snímače: Formát 4/3" (úhlopříčka 23.2 mm).
Zorné pole (FOV : )Krásně široké na galaxie a střední mlhoviny.
Specifika senzoru: Má Amp Glow a vyžaduje poctivé Flat snímky (které už umíš!).

Svbony SV605CC (IMX533)
Velikost pixelů: 3.76 µm – Příliš malé pixely pro tvůj dalekohled
Vzorkování (Sampling): Převzorkováno (Oversampling) – Hvězdy budou rozmazané duchové.
Velikost snímače: Formát 1" (úhlopříčka pouhých 16 mm).
Zorné pole (POV): Velmi stísněné a malé (čtvercový formát 1:1).
Specifikace senzoru: Má nulový Amp Glow a kalibruje se o něco snadněji.
Fyzika pixelů (Rozlišení vs. Seeing):Tvůj Celestron má i s reduktorem pořád hodně dlouhé ohnisko (1260 mm). Když na takhle dlouhý systém nasadíš malé pixely (3.76 µm u SV605CC), obraz bude strašně trpět neklidem atmosféry (seeingem). Každý drobný záchvěv vzduchu nebo sebemenší nepřesnost v pointaci ti hvězdu na malých pixelech okamžitě mázne. Větší pixely na SV405CC (4.63 µm) tenhle neklid mnohem lépe absorbují, hvězdy zůstanou bodové a pointace ti to snáze udrží.Uvidíš mnohem větší kus vesmíru:Schmidt-Cassegrain dalekohledy jsou známé tím, že mají velmi úzké zorné pole. S malým čtvercovým snímačem SV605CC bys měl pocit, že se na oblohu díváš skrz brčko. Spousta větších galaxií nebo mlhovin by se ti do záběru vůbec nevešla. SV405CC má o 45 % větší plochu snímače, takže ti nabídne parádní širokoúhlý formát 4:3, se kterým se ti objekty budou i mnohem snáze hledat a komponovat.

Druhá AI: Velikost pixelů a vzorkování: Tvrdit, že 3,76 µm jsou pro C8 „příliš malé pixely“ a že budou tvořit „rozmazané duchy“, je nesmysl. Jak jsme si počítali dřív, s reduktorem f/6.3 jsi s 3,76 µm na vzorkování kolem 0,6 arcsec/pixel. To je pro SCT sice jemné, ale u moderních chladicích kamer naprosto standardní a běžně používané. Naopak 4,63 µm u IMX294 je ještě o kousek hrubší, což sice českému seeingu vyhovuje skvěle, ale 3,76 µm rozhodně nejsou „přestřelené“.
Velikost snímače a zorné pole: Označit 1" čip (IMX533) jako „velmi stísněný a malý“ je zavádějící. Ano, IMX294 (4/3") je fyzicky větší a pobere širší pole, ale čtvercový formát 1:1 u IMX533 je pro kruhové ohnisko Schmidt-Cassegrain dalekohledů opticky nejefektivnější tvar – využíváš nejkvalitnější vykreslený střed a netrápíš se vinětací v rozích jako u většího obdélníku.
Amp Glow: Tady to tabulka trefuje správně – IMX294 trpí na výrazný amp-glow (světelný flek v rohu při delších expozicích), který vyžaduje perfektní dark framy. Moderní snímač IMX533 má amp-glow zcela nulový, což kalibraci a zpracování fotek v noci výrazně zjednodušuje.
Svbony SV405CC (IMX294) je fajn kamera, pokud chceš za každou cenu větší obdélníkový čip. Ale z pohledu čistoty obrazu bez artefaktů, bezproblémové kalibrace a ideálního partnera k tvému C8 je SV605CC (IMX533) technologicky dál.

Poradí někdo, jestli si ani jedna nevymýšlí a která je tedy vhodnější? Díky za přínosné řady ..
Přílohy
20260829_191207.jpg
20260829_191207.jpg (2.73 MiB) Zobrazeno 414 x
stmare
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlavní kamera

Příspěvek od stmare »

Tady máš kalkulátor a můžeš sám vidět, jak moc ti zamýšlená kamera bude undersamplovat nebo oversamplovat a nepotřebuješ ani AI.
Pokud ti vyjde, že kamera s 3.8um je ok, tak již ne s IMX533 která navzdory marketingovým textům, ze kterých AI čerpá, má stále amp glow, ale raději kameru s IMX571.
SW 100ED APO, ATR2600C
Krokodill

Příspěvek od Krokodill »

Njn, ta IMX571 vypadá zajímavě, bohužel jako důchodce bych na ni ještě dlouho šetřil, kdežto SV605 je skoro za půlku...
Standa

Příspěvek od Standa »

Zdravím... Pokud jste se rozhodl, že zkusíte fotit, nenechte se odradit tím, že nemáte poslední technické novinky. CMOS technika se vyvíjí velmi rychle, ceny jsou i pro amatéry "astronomické" a bohužel u "výběhových" kamer není pokles cen nijak patrný. V případě kamery s malými pixely může pomoci tzv. binning (za cenu zmenšení výsledného obrázku). I s SV605 lze pořídit pěkné snímky, by't zpracování je poté trochu náročnější na kalibraci. Zkuste ze začátku například kulové hvězdokupy, galaxie/mlhoviny až malinko později, až budete se základními kroky snímání a zpracování alespoň trochu "kamarád".

Držím palce a přeji jasné noci a trpělivost při učení se novým dovednostem,

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Krokodill

Příspěvek od Krokodill »

Díky Stando za podporu, fakt je potřeba. Od jara jsem do toho vrazil už pěknou řádku lóve a holt vím, že je to jak o nich, tak ale také o tom, že jsou i levnější věci s téměř totožnými parametry. A není to ani o tom, mít za každou cenu nejlepší a nejnovější vybavení. Jak se říká - i s malým kašpárkem jde udělat velké divadlo :D :D
Míra P.
Krokodill

Příspěvek od Krokodill »

Tak nakonec jsem koupil tady v bazaru kameru ZWO Asi533 MČ Pro, Všechno bude řídit Stella Vita, jak ostření, guiding, vyhřívání, montáž i kamery. Teď jen počkat, až bude konečně jasno. Zatím pojedu přes ten naváděcí dalekohled TS-60/240, časem asi vyměním za ten OAG.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To je fajn koupit kameru, kterou stmare nedoporučil, ale že se vlastně divím :)
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Ono je to Pepo trochu jinak. stmare nedoporučil senzor, který je v SV605. Stejný senzor má samozřejmě i ASI533. Měl jsem SV605 a teď mám ASI533. Zatímco SV605 ampglow trochu měla, tak ta ASI533 ho nemá. Krokodill si snad vyžádal před koupí darky z konkrétní kamery. Pokud tak neudělal, riskoval nákup kamery s ampglow.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Krokodill

Příspěvek od Krokodill »

Psion píše: 17. 09. 2026, 10:14 To je fajn koupit kameru, kterou stmare nedoporučil, ale že se vlastně divím :)
A co mi jako doporučil? Kameru za 50-60k?? Každej nemá doma takovej balík lóve, aby ho mohl jen tak bez rozmyslu pustit. Jak kamera, co jsem koupil, tak kamera, co pouze,,doporučoval" mají stejnou velikost pixelu: 3,76. Rozdíl je samozřejmě v úhlopříčce čipu 28 proti 16, a samozřejmě
jeho velikosti (čipu) a rozlišení fotografií, ale nějak se začínat musí. A na tu novou, či bazarovou kameru s čipem IMX571 bych s mým důchodem šetřil několik let. Nebo mi ji dáš jako vánoční dárek, když se podivuješ nad tím, co jsem koupil? :D
stmare
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Já při stretchi darku z ASI533 vidíval u lidí ampglow a dle úvodního textu to vypadalo, že je to rozhodující faktor, tak jsem to korigoval. Nicméně na výsledných snímcích po kalibraci to bude mít určitě OK, nechci strašit a přeji ať nová kamera slouží.
Jen mi to nesedí do jinak bohatého setupu, škoda ořezu. A pokud AI radí, že to je vlastně vítězství, že nemusí řešit vinětaci, tak si za prvé myslím, že flaty stejně bude muset dělat a za druhé, hlavně já na snímcích často nacházím sekundární objekty o kterých jsem před tím nevěděl a kdybych to měl za ořezem, tak by mi to připadalo škoda, byl bych ochuzen o spoustu jevů, které se v tom vesmíru dějí.
SW 100ED APO, ATR2600C
Krokodill

Příspěvek od Krokodill »

hades píše: 17. 09. 2026, 10:40 ... Krokodill si snad vyžádal před koupí darky z konkrétní kamery. Pokud tak neudělal, riskoval nákup kamery s ampglow.
Ahoj, ani to není zase tak velký problém, třeba v programu Siril, při správném použití kalibračních snímků (Dark, Flat, Bias) proběhne odstranění amp-glow automaticky během skládání.
Tak snad jsem až tak blbě nekoupil... ;)
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

No tak když už ji máš, udělej si jeden dark, třeba o délce 5 minut, ať víš, na čem jsi. Docela by mě zajímalo, jestli a jak velké ampglow tam budeš mít, tak to třeba někam vystav.
Ampglow sice jde nějak zkalibrovat, ale pokud je výrazné, tak na tom místě zůstane větší množství šumu.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Kameru s čipem IMX 571 pro takové SCT bych určitě nedoporučoval. Nejde o vinětaci, s tou se dá poradit, jde o to, že větší čip než IMX 533 to nevykreslí- ty mimoosé vady už dělají obraz mimo ten menší čtvercový čip prakticky nepoužitelné.
Pokud jde o ampglow u čipu 533. Mám kameru C1+9000, a pokud chci vidět ampglow na darku, musím ho strečnout tak extrémně, že bych na jakémkoliv snímku už neviděl ani objekty. Na normálním snímku, ani bez kalibrace darkem, nic není vidět při jakékoliv úpravě snímku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
seestar

Příspěvek od seestar »

stmare píše: 31. 08. 2026, 11:32 Tady máš kalkulátor a můžeš sám vidět, jak moc ti zamýšlená kamera bude undersamplovat nebo oversamplovat a nepotřebuješ ani AI.
Pokud ti vyjde, že kamera s 3.8um je ok, tak již ne s IMX533 která navzdory marketingovým textům, ze kterých AI čerpá, má stále amp glow, ale raději kameru s IMX571.
Mám ASI533Pro barevnou i mono a po záření zesilovačů do 300s (víc jsem netestova) ani stopy. Čip je stejný jako IMX571, jen menší.
Odpovědět