Vzhledem k tomu, že teď dělám celkové kolečko po Namibii se astro sestavou, dám sem zkušenost z focení v jednotlivých lokalitách. Fotky budu dávat k fotkám a sem jen odkazy.
Sestava níže je HD montáž (lokální výroba Petr Semenec), MiniCat (175mm F3,8) + Takahashi FC60 (255mm F4,2), ASI2600MPro, ASI294MC a Mpro, 2x AsiAir, filtry Astronomik (narowband MaxFR) a Baader (LRGB).
Namibie (celkově)
Namibie (celkově)
- Přílohy
-
- Západ_slunce.jpg (1.71 MiB) Zobrazeno 490 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Re: Namibie (celkově)
Prvni lokalita je Camp Sossus
Unikátní eco-camp otevřený k jihu (na severu a východě je hora). Je to oblast blízko poštní oblastni SossusVlei.
Obloha Bortle 1, v srpnu ale občas dost fouká.
Nevýhoda je, že se musí fotit od restauračního stanu, protože přípojky v unikátních eco domečko-stanech neunesou mých 5A sestavy..
Jinak teda absolutně bomba.. Suchý vzduch, obloha nádherná..
Mám ze 3 nocí skoro 500 snímků 5ti různých objektů, bohužel část zprasených nárazovým větrem (jedna noc skvělá, 2 noci ve větru).
Unikátní eco-camp otevřený k jihu (na severu a východě je hora). Je to oblast blízko poštní oblastni SossusVlei.
Obloha Bortle 1, v srpnu ale občas dost fouká.
Nevýhoda je, že se musí fotit od restauračního stanu, protože přípojky v unikátních eco domečko-stanech neunesou mých 5A sestavy..
Jinak teda absolutně bomba.. Suchý vzduch, obloha nádherná..
Mám ze 3 nocí skoro 500 snímků 5ti různých objektů, bohužel část zprasených nárazovým větrem (jedna noc skvělá, 2 noci ve větru).
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
V Namibii jsem byl před 3 lety a noční obloha všude nádherná, samozřejmě někde v kempech dál od měst ideální. Jak jsi tam dostal to vybavení? Není trochu riskantní zabalit nějaký větší dalekohled do odbaveného zavazadla, dá se to třeba nějak pojistit, nebo leteckou společnost upozornit na křehký náklad apod.?
Letěli jsme Economy Premium+ a v ceně jsou 2 kufry po 23kg na osobu. Sestava má 14kg (2x dalekohled, 2x kamera, montáž se stativem) + cca 2-3kg kabelů, třetí kamera a drobnosti.
Tj. s váhou žádný problém. Je lepší na letišti nahlásit speciální vybavení a nechat si to projet rentgenem u nadrozměrných zavazdel, posledně jsem zdržel let do Tenerife, protože mně z Gate vyvovávli a vraceli na security check..Jinaletěli jsme 4, takže dalekohledy a kamery byly pod dohledem v příručácích. Montáž jsem holt risknul a zatím problém nebyl (2x Tenerife, 1x Kréta a teď Namibie). Pojištěné jsem to měl přes Allianz.
Tj. s váhou žádný problém. Je lepší na letišti nahlásit speciální vybavení a nechat si to projet rentgenem u nadrozměrných zavazdel, posledně jsem zdržel let do Tenerife, protože mně z Gate vyvovávli a vraceli na security check..Jinaletěli jsme 4, takže dalekohledy a kamery byly pod dohledem v příručácích. Montáž jsem holt risknul a zatím problém nebyl (2x Tenerife, 1x Kréta a teď Namibie). Pojištěné jsem to měl přes Allianz.
Shrnutí stanovišť. Celkově jsme najeli cca 2500 km. Nefotil jsem v 2,5 a 7 z výčtu níže.
1. Camp Sossus (Sossusvlei/Sesriem) - špičková lokalita, v podstatě u pouště, luxusní (a drahá) - bohužel tam hrozně foukalo
2. Swakopmund - nepoužitelné, mlžný opar od moře a navíc docela velké město které svítí
3. Camp Spitzkoppe - výborná lokalita, camp tak trochu socka - trochu vadí stromy a trochu vítr, ale celkově vemi dobře použitelné na focení
4. Twyfelfontein Country Lodge - luxusní lokalita, ale na západě je hora, vhodný termín pro focení spíš květen-červen, trochu vadí světla která nevypínají přes noc
5. Okaukuejo Camp - přímo v rezervaci Etosha - použitelné při focení jih-západ, ale camp také dost sám o sobě svítí
6. Emanya@Etosha Game Lodge - výborná lokalita otevřená na západ a jih, trošku vadí osvětlení napajedla které se přes noc nevypíná, ale focení ok
7. Waterberg Camp - bylo by to prima, ale měsíc už byl příliš intenzivní
PS. Specializované astro-farmy jsou většinou na trase z Widhoeku (letiště) do Sesriem (Hakos Guest Farm) a jihovýchod od Windhoek. To šlo ale mimo nás.
1. Camp Sossus (Sossusvlei/Sesriem) - špičková lokalita, v podstatě u pouště, luxusní (a drahá) - bohužel tam hrozně foukalo
2. Swakopmund - nepoužitelné, mlžný opar od moře a navíc docela velké město které svítí
3. Camp Spitzkoppe - výborná lokalita, camp tak trochu socka - trochu vadí stromy a trochu vítr, ale celkově vemi dobře použitelné na focení
4. Twyfelfontein Country Lodge - luxusní lokalita, ale na západě je hora, vhodný termín pro focení spíš květen-červen, trochu vadí světla která nevypínají přes noc
5. Okaukuejo Camp - přímo v rezervaci Etosha - použitelné při focení jih-západ, ale camp také dost sám o sobě svítí
6. Emanya@Etosha Game Lodge - výborná lokalita otevřená na západ a jih, trošku vadí osvětlení napajedla které se přes noc nevypíná, ale focení ok
7. Waterberg Camp - bylo by to prima, ale měsíc už byl příliš intenzivní
PS. Specializované astro-farmy jsou většinou na trase z Widhoeku (letiště) do Sesriem (Hakos Guest Farm) a jihovýchod od Windhoek. To šlo ale mimo nás.
Kdyby si chtěl ještě někdo hrát s Carinou a Draky tak TADY jsou složeniny po kanálech.
Kedze nam tu Martin poskytol data na vyskusanie, tak som neodolal - kedy zase budeme moct spracovavat juzanske objekty pravda... 
Full verzie na pravy klik.
NGC3372 SHO a HOO
NGC6188 SHO a HOO Dakujem, bolo mi potesenim...
Full verzie na pravy klik.
NGC3372 SHO a HOO
NGC6188 SHO a HOO Dakujem, bolo mi potesenim...
- Honza Ebr (honza42)
Někdo jede do Etoshi a ... fotí tam oblohu
Není to trochu zbytečný platit si za vstup do parku a nedejbože lodge v něm, když potom nekoukám na zvířata?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S