Saturn

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
mitovka

Re: Saturn

Příspěvek od mitovka »

Ďakujem. Ešte som trochu skorigoval úrovne, ale predchádzajúci post už neviem skorigovať, asi sa to dá len chvíľu:

Obrázek
mitovka
DejvStorm
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Aaaa, koukám, že nás dnes ráno bylo víc, kdo vytáhl po víc než měsíční pauze techniku a zkusil štěstí u Saturna 8-)

U mě bohužel podmínky kazila celkem hustá vysoká oblačnost, která byla pozůstatkem večerního bouřkového systému nad východem Německa. Dle zkušeností z minula předpokládám, že ten seeing, který byl většinou jen Ant II, občas až Ant III byl zkažený právě turbulencemi v té oblačnosti.

I vizuálně to občas bylo jak v mléčném oparu, takže bohužel kontrast trpěl :( I tak na první snímek nové sezóny celkem spokojenost.
Saturn_2026-06-28-0220.png
Saturn_2026-06-28-0220.png (87.22 KiB) Zobrazeno 708 x
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Hezké, jak neváháte vysypat nejdřív kupu stížností na nepříliš dobré podmínky a pak ukážete krásný a detailní snímek, jaký jiní nedokážou ani pořídit. Bude to asi opět pěkná sezóna.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

@MaG Protože víme, že ty podmínky nás fakt omezovaly a u mě i viditelně ten kontrast byl tou vrstvou vysoké snížený, takže tam není tolik detailů v pásech oblačnosti na planetě. Navíc to je na tom zpracování trochu vidět v detailech a tak. Já vím, asi jsem na sebe náročnej, ale vidím, že by z toho šlo dostat i víc :D :roll:
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Ještě jsem si na popud Petera @Dobsounaut zkusil pohrát s dílčími stacky z jednotlivých 2 minutových videí. Ta se kvalitou přecijen znatelně liší podle seeingu a v nejlepším termínu se tam znatelně objevuje náznak něčeho, co pak s horším seeingem na snímcích už není.
2026-06-28-0213_9-DR-RGB-Sat_Encke.jpg
2026-06-28-0213_9-DR-RGB-Sat_Encke.jpg (78.88 KiB) Zobrazeno 302 x
Červeně na snímku jsou ty "rožky" prstenců, kde je jasně patrný náznak čehosi, co je v místech, kde bych čekal Enckeho dělení. Jsem ale od přírody tvor dost nedůvěřivý, takže jsem to začal pitvat víc a snažil se tuhle myšlenku vyvrátit. Modře jsem vyznačil místa, kde jsou totiž jasně patrné artefakty, které podobně ztmavují okraj planety samotné a nebo vnitřní prsten uvnitř Cassiniho dělení. OK, mohl bych to tedy uzavřít s tím, že jde o artefakty a nechat to být.

ALE!
a) Ty artefakt jsou jen jednostranné, vpravo to není. To možné Encke je na obou stranách.
b) Zkusil jsem si hrát s velikostí waveletů a následně přidat i dekonvoluce, které na tom snímku nejsou použité a snažím se jim spíše vyhýbat, protože vím, že s nimi riziko artefaktů rychle roste. Výsledek je takový, že i nejjemnejší wavelet to možné Enckeho dělení vytáhne a když hýbu s nastavením velikosti waveletu, tak se to nehýbe.
c) Dekonvoluce s artefakty hýbe výrazně, ale s tímhle možným Enckem ne. Do určitého nastavení velikosti dekonvoluční masky se mění jen intenzita, ale zůstává to na stejném místě. Při překročení vhodné velikosti dekonvoluční masky to slábne a přebíjejí to jednoznačné a výrazné artefakty, které se výrazně pohybují se změnou nastavení a vypadají jinak.
d) To hlavní ale je fakt, že je to viditelné jen na jednom termínu s nejlepším seeingem. Na dalších dvou už méně a na těch dalších o něco horších už vůbec. Na datech z C8 jsem tohle nikdy neviděl ani při silném ostření.

Celé to hračičkování mě vede k závěru, že to je nejspíše reálná struktura a v tu dvouminutovku s nej seeingem se povedlo fakt zachytit náznak Enckeho dělení v nejširší části prstence. Zbytek doby seeing nebyl moc OK, takže nebyla šance tak jemnou strukturu zachytit.

Docela mě zajímá váš názor, protože jsem koukal, že v minulosti už se tu řešily i kdejaké artefakty, co se tváří podobně, ale za mě vždy viditelně odlišně.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

DejvStorm píše: 04. 07. 2026, 21:50Ty artefakt jsou jen jednostranné, vpravo to není. To možné Encke je na obou stranách.
- protože vpravo není ostrý okraj planety, ale pozvolný terminátor. Není tam takový jasový skok a tak nevznikne kontrastní brázda.
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Slunce svítí na Saturna zleva a mírně shora a tak zde ostrý přechod tmy a světla vede po doostření k artefaktu zvaného rind-effect. Ohledně Encke považuji jeho zachycení za reálné. Zbývá otázka v názvosloví a rozdílu mezi Encke minima a Encke gap/division. Bylo by asi užitečné vytvořit ve WinJupos mapu v polární projekci a změřit příslušné poloměry. Na snímku je Rhea a Enceladus, takže zaměření by mohlo být přesné.
Karel
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

@KpS Mapa vytvořena. Je to v 2.21 rovníkového poloměru od středu planety. Přesně to odpovídá na pozici Enckeho dělení(což ovšem ještě samo o sobě nepotvrzuje, že je to reálně ono). Na Enckeho minimum jsem našel na webu různé ne úplně souhlasné definice s tím, že poloha by měla být blíže k planetě než Enckeho dělení.

Uvidím, co vyleze z dalších snímkování Saturna. Snad bude v další týdny použitelné počasí i seeing.
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Těším se na Vaše další snímky. Než Saturn doputuje až ke mně, tak to ještě nějakou dobu potrvá. Musel jste mít opravdu dobrý seeing, protože co se týká Encke, snímek je na hranici možností C11.
Karel
DejvStorm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejvStorm »

Ten seeing byl většinu času tak Ant 2-3, ale v ten čas toho lepšího videa tak Ant 2. Bohužel byl i velkou část času snížený kontrast kvůli pásům vysoké oblačnosti. I proto doufám, že ještě nejsem na hraně možností toho přístroje a půjde z toho vymáčknout lepší data :roll: ...a že bude vícero dnů s mnohem stabilnějším seeingem a lepšími teplotními poměry na správnou temperaci přístrojů.

Jinak tady přikládám ten přemapovaný snímek s měřením. Jinak to přemapování tam udělalo kolem dost pruhových artefaktů, které na origo snímku nejsou.
Image 06.07.2026 at 15.18.jpeg
Image 06.07.2026 at 15.18.jpeg (175.73 KiB) Zobrazeno 56 x
Na 100% jistý závěr si netroufám, ale o to víc mě to táhne k dalšímu zkoušení na dalších situacích 8-)
Odpovědět