Vyzkoušejte si zpracování
Re: Vyzkoušejte si zpracování
Ahoj,
pokud by si někdo chtěl vyzkoušet alternativní zpracování fotky Sh2-171 a NGC7822, nechám zde ke stažení odkaz na složené snímky platný do 1.1.2026. Je to celkem 12,5 h R + 11 h G + 10 h B + 37 h H-alfa, zvětšené algoritmem drizzle 2x. V tuhle chvíli jsem narazil na limity svého postupu zpracování, takže by mě zajímalo, co z toho dokáže vylovit někdo jiný vlastním postupem. Soubor s použitými procesy pro PixInsight je součástí balíčku.
http://www.uschovna.cz/zasilka/TUI2YMNY874GAUGN-AEH
Zdeněk
pokud by si někdo chtěl vyzkoušet alternativní zpracování fotky Sh2-171 a NGC7822, nechám zde ke stažení odkaz na složené snímky platný do 1.1.2026. Je to celkem 12,5 h R + 11 h G + 10 h B + 37 h H-alfa, zvětšené algoritmem drizzle 2x. V tuhle chvíli jsem narazil na limity svého postupu zpracování, takže by mě zajímalo, co z toho dokáže vylovit někdo jiný vlastním postupem. Soubor s použitými procesy pro PixInsight je součástí balíčku.
http://www.uschovna.cz/zasilka/TUI2YMNY874GAUGN-AEH
Zdeněk
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
Ahoj, tak som skusil:
Ha som spojiil s R kanalom v pomere 0.5*Ha + 0.5*R
zmansene na 65% aby to bolo pod 3MB kvoli uploudu sem...
Ha som spojiil s R kanalom v pomere 0.5*Ha + 0.5*R
zmansene na 65% aby to bolo pod 3MB kvoli uploudu sem...
Tak to je pěkné, vylouply se nejenom pestřejší barevné odstíny, ale i struktury v tmavých částech, o kterých jsem neměl ponětí. Jaké procesy jsi na to použil?
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
- GraXpert - na jednotlivych kanaloch (R.G.B.Ha)
- LinearFit (R,G,Ha) voci najslabsiemu B - na zrovnanie urovni
- BlurXTerminator - correct only (vsetky kanaly)
- BlurXTerminator - sharpen_stars = 0.00; sharpen_nonstellar = 0.60 (vsetky kanaly)
- NoiseXTerminator - denoise = 0.60 (vsetky kanaly)
- ChannelCombination (RGB)
- ImageSolver
- SPCC
- StarXTerminator, potom - hviezdy - stretchnute cez Star Stretch, nasledne este CorrectMagentaStars, kedze niektore hviezdy mali fialove halo...
- starless som nasledne znovu rozlozil na jednotlive kanaly - ChannelExtraction - aby som mohol do R pridat Ha (mozno na to existuje aj nejaky elegantnesi sposob, aj som to skusal urobit scriptom CombineHaWithRGB, ale nepacil sa mi vysledok, preto som isiel ma to cez PixelMath
- StarXTerminator na Ha (hviezdy som zahodil)
- PixelMath - R: R*0.5 + Ha*0.5, G: G, B: B
- StatisticalStretch - so zamknutymi kanalmi (zapnute Linked Stretch)
- Uprava histogramu
- Uprava kriviek pre lepsi kontrast
- spojenie s hviezdami - PixelMath - combine(starless, stars, op_screen())
- ColorSaturation
- DynamicCrop - orezal som lavu stranu - bolo zam vidiet artefakty z registracie, a tiez som odrezal aj spodnu cast - tam zase ta jasna hviezda mala dost velke take divne duhove halo...
Save...
- LinearFit (R,G,Ha) voci najslabsiemu B - na zrovnanie urovni
- BlurXTerminator - correct only (vsetky kanaly)
- BlurXTerminator - sharpen_stars = 0.00; sharpen_nonstellar = 0.60 (vsetky kanaly)
- NoiseXTerminator - denoise = 0.60 (vsetky kanaly)
- ChannelCombination (RGB)
- ImageSolver
- SPCC
- StarXTerminator, potom - hviezdy - stretchnute cez Star Stretch, nasledne este CorrectMagentaStars, kedze niektore hviezdy mali fialove halo...
- starless som nasledne znovu rozlozil na jednotlive kanaly - ChannelExtraction - aby som mohol do R pridat Ha (mozno na to existuje aj nejaky elegantnesi sposob, aj som to skusal urobit scriptom CombineHaWithRGB, ale nepacil sa mi vysledok, preto som isiel ma to cez PixelMath
- StarXTerminator na Ha (hviezdy som zahodil)
- PixelMath - R: R*0.5 + Ha*0.5, G: G, B: B
- StatisticalStretch - so zamknutymi kanalmi (zapnute Linked Stretch)
- Uprava histogramu
- Uprava kriviek pre lepsi kontrast
- spojenie s hviezdami - PixelMath - combine(starless, stars, op_screen())
- ColorSaturation
- DynamicCrop - orezal som lavu stranu - bolo zam vidiet artefakty z registracie, a tiez som odrezal aj spodnu cast - tam zase ta jasna hviezda mala dost velke take divne duhove halo...
Save...
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Skúšam to tiež
Dávam to sem len kvôli tomu, že si myslím, že najdôležitejší krok je histogram. Zatiaľ sa mi zdá, že každá fotka to chce inak nastaviť (aj moje to chcú všetky inak). Skúšam podľa štatistiky, podľa STF, aj po linearfit a pod. Tentokrát sa mi zdá, že najviac farieb zachová Histogram podľa STF.
Celkovo som sa snažil zachovať štýl autora (ostrosť, kontrast...), len som pridal farby. Hviezdy mi moc neidú, takže sorry
Môj postup - len vybrané dôležité časti, ktoré asi majú vplyv na farby:
Zlúčenie Halfa do R = 7:5 (toto od oka)
Celé do RGB, GradientCorrection, NoiseXTerminator (nastavené len na 0,9), BlurXTerminator (0.4, -0.2 a 0.7)
Histogram: vytiahnuté nastavenie podľa STF, mierne posunuté doľava.
Ostatné korky... ako aj Peťo navrhuje: hviezdy ťahať ešte pred úpravou histogramom, len mierne vytiahnuť histogram, inak som sa s nimi nepohol, boli furt presaturované.
Bez hviezd: upravené LocalHistogramEqualizationom vo viacerých krokoch, postupne zjemnené nejako takto: 96 0.15,0.3 potom 48 0.15 0.25 a 24 0.15 0.2.
Po ColorSaturation som spravil masku z R kanála (najjasnejšia stredná časť sa presaturuje) a jemne som ubral z R.
Ostatné sú detaily
alex
Dávam to sem len kvôli tomu, že si myslím, že najdôležitejší krok je histogram. Zatiaľ sa mi zdá, že každá fotka to chce inak nastaviť (aj moje to chcú všetky inak). Skúšam podľa štatistiky, podľa STF, aj po linearfit a pod. Tentokrát sa mi zdá, že najviac farieb zachová Histogram podľa STF.
Celkovo som sa snažil zachovať štýl autora (ostrosť, kontrast...), len som pridal farby. Hviezdy mi moc neidú, takže sorry
Môj postup - len vybrané dôležité časti, ktoré asi majú vplyv na farby:
Zlúčenie Halfa do R = 7:5 (toto od oka)
Celé do RGB, GradientCorrection, NoiseXTerminator (nastavené len na 0,9), BlurXTerminator (0.4, -0.2 a 0.7)
Histogram: vytiahnuté nastavenie podľa STF, mierne posunuté doľava.
Ostatné korky... ako aj Peťo navrhuje: hviezdy ťahať ešte pred úpravou histogramom, len mierne vytiahnuť histogram, inak som sa s nimi nepohol, boli furt presaturované.
Bez hviezd: upravené LocalHistogramEqualizationom vo viacerých krokoch, postupne zjemnené nejako takto: 96 0.15,0.3 potom 48 0.15 0.25 a 24 0.15 0.2.
Po ColorSaturation som spravil masku z R kanála (najjasnejšia stredná časť sa presaturuje) a jemne som ubral z R.
Ostatné sú detaily
alex
- Přílohy
-
- Sh2_171_Altoz.jpg (2.74 MiB) Zobrazeno 885 x
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Pánové, díky oběma za vyzkoušení a předvedení!
Ta data nejsou na zpracování zrovna jednoduchá, v RGB je potřeba se vypořádat s gradienty. Jenže háček je v tom, že nějaká mlhovina se dá najít asi všude v zorném poli. Alespoň tak usuzuju podle tmavých mlhovin viditelných v H-alfa i v levé části snímku, která se tváří jako čisté pozadí - ale není.
Předpokládám, že H-alfa bude gradienty nejmíň ovlivněná, proto jsem na vyrovnání gradientu použil v DBE takové nastavení, které dávalo výsledek nejpodobnější s H-alfou. Neutralizaci pozadí jsem vzal podle jedné z tmavých mlhovin.Celý snímek mi pak vychází víc do červena.
H-alfa data do snímku zkusím podle Peťova postupu rovnou do mlhoviny zbavené hvězd. Asi bude potřeba jenom udělat Linear Fit pro R a H-alfa kanály a strečnout oba stejně.
alex: díky za tipy s histogramy a s úpravou R kanálu přes masku. Bude potřeba si hlavně s těmi histogramy pohrát, zkouším různé varianty. Teď jsem doinstaloval sadu nástrojů od Seti, tak bude z čeho vybírat.
Ta data nejsou na zpracování zrovna jednoduchá, v RGB je potřeba se vypořádat s gradienty. Jenže háček je v tom, že nějaká mlhovina se dá najít asi všude v zorném poli. Alespoň tak usuzuju podle tmavých mlhovin viditelných v H-alfa i v levé části snímku, která se tváří jako čisté pozadí - ale není.
Předpokládám, že H-alfa bude gradienty nejmíň ovlivněná, proto jsem na vyrovnání gradientu použil v DBE takové nastavení, které dávalo výsledek nejpodobnější s H-alfou. Neutralizaci pozadí jsem vzal podle jedné z tmavých mlhovin.Celý snímek mi pak vychází víc do červena.
H-alfa data do snímku zkusím podle Peťova postupu rovnou do mlhoviny zbavené hvězd. Asi bude potřeba jenom udělat Linear Fit pro R a H-alfa kanály a strečnout oba stejně.
alex: díky za tipy s histogramy a s úpravou R kanálu přes masku. Bude potřeba si hlavně s těmi histogramy pohrát, zkouším různé varianty. Teď jsem doinstaloval sadu nástrojů od Seti, tak bude z čeho vybírat.
- mirkovacik
- Věk: 54
Ahojte,
skúsil som Opičiu hlavu. Zaujímalo by ma, ako sa to dá spracovať. Je to 6 hodín Ha, 6 hodín OIII a 0,5 hodiny pre každý kanál RGB.
Ja som došiel k tomuto, ale myslím, že by to mohlo byť o dosť lepšie.
Data: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
skúsil som Opičiu hlavu. Zaujímalo by ma, ako sa to dá spracovať. Je to 6 hodín Ha, 6 hodín OIII a 0,5 hodiny pre každý kanál RGB.
Ja som došiel k tomuto, ale myslím, že by to mohlo byť o dosť lepšie.
Data: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
- Přílohy
-
- Proc_s.jpg (733.98 KiB) Zobrazeno 433 x
- alex
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj!
Mne vychádza toto...
Chcel som tam mať viac tej modrej, lebo OIII
Potom viac z toho pozadia, lebo tam máš
len na tom pozadí potom vyliezli aj trošku také divné fľaky...
Možno to nie je na plagát, ale takto vidíš čo tam máš
Trochu som zrezal, aby som nemusel zmenšovať (do 3MB).
RGB vzikol:
G = 0,8 G + 0,3 OIII (viem, viac ako 1) ako aj
B = 0,8 B + 0,3 OIII
R = R/2 + Ha/2
Nakoniec všetko do RGB.
DBE, NoiseXterminator, BlurXTerminator, Histogram podľa STF (z tmavšej verzie vybral hviezdy), pridal stred - viac modrý z histogramu podľa výrezu stredu.
Bez hviezd: LocalHistogram, ColorSaturation, po pridaní hviezd (z histogramu STF) úprava kriviek.
alex
Mne vychádza toto...
Chcel som tam mať viac tej modrej, lebo OIII
Možno to nie je na plagát, ale takto vidíš čo tam máš
Trochu som zrezal, aby som nemusel zmenšovať (do 3MB).
RGB vzikol:
G = 0,8 G + 0,3 OIII (viem, viac ako 1) ako aj
B = 0,8 B + 0,3 OIII
R = R/2 + Ha/2
Nakoniec všetko do RGB.
DBE, NoiseXterminator, BlurXTerminator, Histogram podľa STF (z tmavšej verzie vybral hviezdy), pridal stred - viac modrý z histogramu podľa výrezu stredu.
Bez hviezd: LocalHistogram, ColorSaturation, po pridaní hviezd (z histogramu STF) úprava kriviek.
alex
- Přílohy
-
- Miro_NGC2174.jpg (2.58 MiB) Zobrazeno 383 x
- mirkovacik
Ďakujem za ochotu.
Čo myslíš tými fľakmi?
Btw: RGB som fotil iba za účelom hviezd. Hmlovinu som robil ako čisté HOO. Použiť RGB do HOO ma nenapadlo. Mimochodom čisté RGB (bez HOO) sa mi farebne páči viac ako čisté HOO...
A dodatočne som zistil, že tie Ha a OIII kanály sú po 4 hodiny, nie 6. Niekto nevie 240:60...
- alex
- Kontaktovat uživatele:
OK, sorry, som to nepochopil
Takže znova:
R=Ha, B a G = OIII, hviezdy z RGB.
Postup dtto.
OK, farby sú čistejšie
A pozadie je ďalšia príloha, je v poriadku?
alex
Takže znova:
R=Ha, B a G = OIII, hviezdy z RGB.
Postup dtto.
OK, farby sú čistejšie
A pozadie je ďalšia príloha, je v poriadku?
alex
- Přílohy
-
- pozadie.jpg (223.43 KiB) Zobrazeno 315 x
-
- Miro_NGC2174_HOO.jpg (2.62 MiB) Zobrazeno 315 x
Skusil som tiez. pouzil som Ha + OIII. Z RGB snimok som pouzil hviezdy. I ked sa v poslednej dobe vyrojilo spusta scriptov na stretching, stale sa snazim pouzit obycajny AutoHistogram a v nom metodu - Logarithmic Transformation 
Na jasny stred hmloviny som potom este dal HDRMultiscaleTransform. Kvoli velkosti suboru pod 3MB, som urobil maly orez pravej strany.
Na jasny stred hmloviny som potom este dal HDRMultiscaleTransform. Kvoli velkosti suboru pod 3MB, som urobil maly orez pravej strany.
- mirkovacik
Ďakujem za ochotu. Pekne to viete. Mám benchmark. 
- mirkovacik
Ahojte, skusam spracovat Opiciu hlavu bicolor, ale vzdy mi z toho vychadza taka kriklava machula. Po pravde, najviac sa mi farebne paci cista RGB verzia (vlavo hore), ale z toho nebudu ziadne struktury, na to je to malo dat. Rad by som z toho urobil bicolor, ale trocha menej kriklavy. A tiez by som chcel, aby ta modra v tom bola vidiet... Ako to urobit?
- Přílohy
-
- Snímka obrazovky 2026-03-13 204940.jpg (1.16 MiB) Zobrazeno 181 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Když on tenhle objekt žádné opravdu výrazné struktury v mlhovině nemá, respektive ne pro krátké ohnisko a malý dalekohled. Z větších strojů už pak lezou docela hezké obrázky, hlavně v SHO.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM