Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár
No podle mě to je bez pohonu nesmysl. Za 1 sec. urazí obloha 15", a je tam zjevně IMX533, s 3.8um pixely, a při ohnisku 1.6m jako mám já je to 0.5"/pixel, tedy 30pix/sec. Holý nesmysl tohle stackovat. To by to muselo skládat expozice hodně pod desetinu sekundy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu, tak krátké expozice jsou na skládání nepoužitelné a jediný způsob, jak objekt vidět je v režimu LiveView, kde začíná expozice na 0,1s a to je nic moc. Na pozorování v dobsonu bez poncetky se vyrábí kamery s násobičem. SmartEye bude ideální v menším světelném dalekohledu, to bude jeho doména.
Naposledy upravil(a) Psion dne 18. 02. 2026, 08:08, celkem upraveno 1 x.
Jakým způsobem funguje ten BW mod? Já myslel že je tam normální Bayerova maska?Psion píše: ↑17. 02. 2026, 18:37 Tak nějak. Dá se to přepnout i do BW modu, vložit filtr (IC434 je s filtrem Antlia triband RGB) apod. Za 10 sekund v 100mm dalekohledu je v tom vidět víc než v dobsonu 600mm. Výhoda je, že se snímky mohou ukládat na kartu v FIT a případně si to doma poskládat. Snímek galaxie M65,66 je v Bortle 6 tedy na silně přesvícené obloze, kde v těch místech byly vidět hvězdy max 4 mag. V dobsonu bych samozřejmě viděl kulový![]()
Vezmeš ho na MHV?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Přepnutí na BW režim je jednoduché, je to jen v nastavení barev, bayerova maska zůstává a citlivost se nemění. Pouze to více připomíná obraz v klasickém okuláru, protože ten barevný u DSO není.
Citace manuálu:
Režimy zobrazení: barevný vs. monochromatický
SmartEye vám nabízí flexibilitu při prohlížení složeného obrazu v plně barevném nebo monochromatickém režimu. To vám umožňuje vybrat si mezi živým, realistickým vzhledem barev pro obecné pozorování nebo vysokým kontrastem monochromatického zobrazení, které může někdy pomoci odhalit slabé struktury a detaily. Mezi režimy můžete přepínat přímo z nabídky podle svých preferencí při pozorování.
Na MHV ho vezmu.
Citace manuálu:
Režimy zobrazení: barevný vs. monochromatický
SmartEye vám nabízí flexibilitu při prohlížení složeného obrazu v plně barevném nebo monochromatickém režimu. To vám umožňuje vybrat si mezi živým, realistickým vzhledem barev pro obecné pozorování nebo vysokým kontrastem monochromatického zobrazení, které může někdy pomoci odhalit slabé struktury a detaily. Mezi režimy můžete přepínat přímo z nabídky podle svých preferencí při pozorování.
Na MHV ho vezmu.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ještě pár slov k některým funkcím. Chlazení je delta -30°C, ale zajímavé je, že jsem byl schopen nastavit nejmenší teplotu 0°C. V manuálu se doslova píše: Můžete si vybrat z přednastavených cílových teplot: 20 °C, 10 °C, 5 °C, 0 °C, zřejmě nechtějí řešit námrazu na senzoru.
LiveView má nastavitelné expozice po 0,1s a lze měnit pouze gamu.
Expozice jsou nastavitelné pouze na 5,10,20 a 30s.
Vše se také ovládá ze SkySafari 8, kde je integrováno ovládání kamery, pokud chceme. Zde se dá i připojit montáž, tedy lze vše ovládat z jednoho místa a dálkově buď přes aplikaci nebo webové rozhraní. Díky ASCOM Alpaka připojíte skoro vše. Updaty probíhají relativně často, tak věřím, že se postupně dočkáme dalších funkcí.
LiveView má nastavitelné expozice po 0,1s a lze měnit pouze gamu.
Expozice jsou nastavitelné pouze na 5,10,20 a 30s.
Vše se také ovládá ze SkySafari 8, kde je integrováno ovládání kamery, pokud chceme. Zde se dá i připojit montáž, tedy lze vše ovládat z jednoho místa a dálkově buď přes aplikaci nebo webové rozhraní. Díky ASCOM Alpaka připojíte skoro vše. Updaty probíhají relativně často, tak věřím, že se postupně dočkáme dalších funkcí.
- Přílohy
-
- SmartEye web.png (132.61 KiB) Zobrazeno 322 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Co je nového v poslední verzi?
SmartEye v1.2.2
Asistent zaostření – Nachází se v Nastavení > Zobrazení . Zobrazuje průměrnou velikost hvězdy v živém náhledu, což usnadňuje dosažení přesného zaostření. Menší hodnoty znamenají lepší zaostření.
Překrytí obrazu zaměřovacím křížem – Nový zaměřovací kříž na obrazovce, který pomáhá vycentrovat objekty ( Nastavení > Zobrazení ).
Režim nočního vidění – Zelený displej ve stylu nočního vidění pro zachování adaptace na tmu ( Nastavení > Displej > Režimy ).
Podpora manuálního motorického ostření (webový řídicí panel) – Ovládejte podporované motorické ostřiče z webového řídicího panelu. V současné době je kompatibilní s ostřiči Pegasus (např. FocusCube v3).
Vylepšené ovládání expozice v živém náhledu – Pomocí korunky Astro v živém náhledu můžete upravit dobu expozice od 0,1 do 1 sekundy . Automatická expozice byla v živém náhledu odstraněna.
Organizace SD karty podle relace – Snímky jsou nyní seskupeny do složek podle data relace pro snazší správu souborů.
Méně rušivá varování u živého překryvu – Zprávu o selhání zarovnání lze nyní vypnout ( Nastavení > Zobrazení > Zpráva o chybě zarovnání ). Pokud se zarovnání nezdaří, zobrazí se kolem okraje zobrazení slabý červený kruh.
Nové upozornění na chybějící DF – SmartEye vás nyní upozorní, pokud Dark Frame nejsou k dispozici, když je to potřeba.
Obecná vylepšení výkonu – Různé drobné opravy a optimalizace pro lepší stabilitu a odezvu.
SmartEye v1.2.2
Asistent zaostření – Nachází se v Nastavení > Zobrazení . Zobrazuje průměrnou velikost hvězdy v živém náhledu, což usnadňuje dosažení přesného zaostření. Menší hodnoty znamenají lepší zaostření.
Překrytí obrazu zaměřovacím křížem – Nový zaměřovací kříž na obrazovce, který pomáhá vycentrovat objekty ( Nastavení > Zobrazení ).
Režim nočního vidění – Zelený displej ve stylu nočního vidění pro zachování adaptace na tmu ( Nastavení > Displej > Režimy ).
Podpora manuálního motorického ostření (webový řídicí panel) – Ovládejte podporované motorické ostřiče z webového řídicího panelu. V současné době je kompatibilní s ostřiči Pegasus (např. FocusCube v3).
Vylepšené ovládání expozice v živém náhledu – Pomocí korunky Astro v živém náhledu můžete upravit dobu expozice od 0,1 do 1 sekundy . Automatická expozice byla v živém náhledu odstraněna.
Organizace SD karty podle relace – Snímky jsou nyní seskupeny do složek podle data relace pro snazší správu souborů.
Méně rušivá varování u živého překryvu – Zprávu o selhání zarovnání lze nyní vypnout ( Nastavení > Zobrazení > Zpráva o chybě zarovnání ). Pokud se zarovnání nezdaří, zobrazí se kolem okraje zobrazení slabý červený kruh.
Nové upozornění na chybějící DF – SmartEye vás nyní upozorní, pokud Dark Frame nejsou k dispozici, když je to potřeba.
Obecná vylepšení výkonu – Různé drobné opravy a optimalizace pro lepší stabilitu a odezvu.
Podle popisu na webu má nová verze tu výhodu, že už jí lze napájet širším rozsahem napětí, nejen pouze 5V...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Dodávají k tomu adaptér 12V->5V USB což využívám já, samozřejmě lze napájet i zdrojem ze sítě vyšším napětím (tady bych byl opatrný a vybíral kvalitní zdroj). Při napájení powerbankou USB-C je stejně na výběr většinou pouze 5V USB, chtělo by to powerbanka s USB-C PD (Power Delivery), čímž se sníží proud při vyšším napětí, jinou výhodu v tom nevidím. SmartEye má definovaný odběr na 5V max. 3A. Každopádně zde je upozornění výrobce:
Důležité bezpečnostní upozornění
Pro správný provoz a zabránění poškození zařízení SmartEye:
Používejte pouze dodaný napájecí adaptér 12 V na USB-C nebo powerbanku kompatibilní s USB-C PD s výkonem 30 W nebo vyšším a kapacitou 30 000 mAh nebo více.
NEPOUŽÍVEJTE adaptéry USB-C od jiných výrobců. Některé z nich (včetně těch z počítačů Mele) mohou dodávat 12 V přímo bez řádného vyjednávání o napájení USB (PD) . Mohou poškodit zařízení SmartEye a zrušit platnost záruky.
K dodanému napájecímu adaptéru 12 V na USB-C NEPŘIPOJUJTE zdroje napájení 24 V nebo 48 V , mohlo by dojít k poškození adaptéru i zařízení SmartEye a ke ztrátě záruky.
Vždy se ujistěte, že váš adaptér podporuje USB PD a správně zpracovává napájení. V případě pochybností používejte pouze dodaný napájecí adaptér.
Pro správný provoz a zabránění poškození zařízení SmartEye:
Máš pravdu, nad tímhle jsem se před psaním nezamyslel a nevědomky uvažoval (chybně) nad fotonem jako částicí, díky za upřesnění, protože tohle docela mění moje uvažování nad podobnými vychytávkami.Howking píše: ↑17. 02. 2026, 22:44Jen poznámka k těm ‚originálním fotonům‘Při odrazu na zrcadle se foton neodrazí jako kulička – jeho elektromagnetické pole rozkmitá elektrony v kovu a ty (nově) znovu vyzáří vlnění opačným směrem. Při průchodu sklem se zas pole fotonu opakovaně váže na elektrony v materiálu, což způsobí zpoždění fáze (index lomu) – makroskopicky tomu říkáme lom. Takže i čistý vizuál je fyzikálně série interakcí s materiálem a originální foton nedojde nedotčený až do sítnice.
(samozřejmě je to značně zjednodušeno - podobně jako planetární model atomu - kvantovka na to má trošku složitější názor. Není to doslova tak, že by foton zanikl a vznikl - je to o interakcích pole s materiálem - sakra, neměl jsem to psát - nejde to napsat jednoduše a zároveň zcela korektně - viz ta spousta marných editacíAle už to smazat nejde
)
Když se to podá takto, zneplatňuje se můj nejdůležitější argument pro nepoužití displeje, protože ten rozdíl je de facto už minimální.
Jestli ta interakce prochází přes atmosféru, pár zrcadel a několik skel, tedy velmi nepřímo a nebo přes to samé a ještě CCD čip, tedy trochu víc nepřímo, je už prakticky jedno.
Nicméně tak nebo tak, obraz při staromódním vizuálu mi připadá tak nějak "opravdový" a tohle už moc ne - očividně je to ale spíš pocit
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Samozřejmě že je opravdový a to je ta deviza. Takhle to skutečně vypadá. To co je v tom okuláru je minimálně stretchnuté a má to jasový rozsah pofiderního displeje dalekého jakémukoli hdr zobrazení, zatím co okem vidíš skutečný rozsah jasů. Takže skutečný pohled má nejen svoje kouzlo, ale i pravdivost. (kdybychom byli blízko M31, tak že by byla přes celou oblohu, tak bychom neviděli co je na fotkách, nebo v tom okuláru, ale objekt podobně jasný jako mléčná dráha i když veliký). Ten okulár má smysl pro wow efekt pro laiky, ti bývají zklamání skutečností dso (navrhoval jsem jej loni Dr. Grafovi pro demonstrátorskou činnost na hvězdárně pro veřejnost), ale skutečný astronom si rád vychutná skutečný svět.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
To co vidim na vlastni oci bez jakychkoliv elektronickych pomucek je ta prava realita co je okoschopno videt v realu. No a pak mame tady ruzne astrovychytavky pro lidi co tomu fandi. Kazdy ma tu svoji oblast srdci nejblizsi. To jsme uz ale hooodne daleko od toho co ma tohle vlakno poskytovat za informace.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych to nerozebíral, často se mluví o tom, že vidíme spíš naši interní simulaci světa než přesný obraz z očí. 
Ten LiveView je docela zajímavý, expozice 0,1s v okuláru vypadá celkem dobře, na HMV (tmavé obloze) jsem zvědav na kulovky a galaxie.
Ten LiveView je docela zajímavý, expozice 0,1s v okuláru vypadá celkem dobře, na HMV (tmavé obloze) jsem zvědav na kulovky a galaxie.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Snad bude jasno, na ten mini pidi monitor v obalu pro okular se ze zajimavosti rad podivam. A pak mit dva a narvat je do bina aspon 120citky na kazde oko, no to by byla nirvana 
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Mě by jako galaktofila zajímala spíš mono verze, pokud by se v budoucnu rozhodli jí vyrábět. Ta barevná informace mi moc nechybí a dal bych přednost citlivějšímu mono čipu, kde nebude obraz prznit bayerova maska.