Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Po Smart dalekohledech přichází Smart Eye okulár

Příspěvek od Psion »

Koukám, že Astroshop začal konečně dodávat objednané Smarteye, jsem zvědav na vaše obrázky pánové!
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pohled přes okulár je fakt pěkný, výrazně lepší než okulár eVscope.
Přílohy
Smarteye.jpg
Smarteye.jpg (278.97 KiB) Zobrazeno 822 x
francek

Příspěvek od francek »

Problém "smart okuláru" som vyriešil pred 10rokmi tak, že Canon 600 Da, som vytočil na najvyššie ISO 6400 a exozíciu (10-a viac sek, podľa teleskopu) a výsledok sledoval na výklopnom displeji. Osvedčilo sa mi to hlavne pri deckách, ktoré pri čumení do okuláru vždy rozhodili ďalekohľad. Navyše to bolo farebné pri svetlých hmlovinách.
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4. Dwarf 3.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zajímavé, ale nemá to nic společného se Smarteye. Ten je nejen jiná liga, ale úplně jiný vesmír.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Konečně se vyjasnilo a nebyl jsem líný vylézt v -7°C ven. Vzal jsem montáž Rainbow RST-300 a dalekohled TEC 110/6.5, tedy ohnisko 715 mm. Pro větší objekty by to chtělo ohnisko cca 400-500 mm, tedy nasadit reduktor 0,75x nebo vzít RASU 8". Montáž jsem pouze ustavil a neřešil pointaci, 10 sekund expozice bez pointace není pro tuto montáž bez většího ustavování problém. Tohle z toho při prvních pokusech vypadlo, chce to více času se s tím skamarádit :)
Přílohy
Smarteye_M65.jpg
Smarteye_M65.jpg (116.9 KiB) Zobrazeno 335 x
Smarteye_IC434-1.jpg
Smarteye_IC434-1.jpg (146.71 KiB) Zobrazeno 335 x
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nějak nesdílím nadšení .Tohle dovede jakákoliv kamera a zde je jediné- pro někoho plus-že to je jedna "krabička" oproti obvyklým dvěma. Prostě preferuji pohodlné EAA pozorování na velkém displeji :) s možností kontinuálního zasahování do zobrazení výsledného obrazu při pozorování.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já také nesdílím nadšení, jen prezentuji, že to dělá to, co má, tedy umí to samostatně poskládat pozorovaný objekt do elektronického okuláru, bez počítače a řízení montáže. Dovedu si představit, že na tom ještě zapracují a přidají na zpracování.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Vizual ma byt o vizualu bez zbytecne elektroniky (dobson a okular dokonce nepotrebuje vubec zadnou elektroniku) a EAA je o EAA s nezbytnou elektronikou. U toho Smart okularu je asi vyhoda ze uzivatel/pozorovatel nemusi mit samostatnou kameru ve vytahu + dalsi nezbytne kabely + pocitac + monitor + stolecek kam to polozi. No a jako bonus ma pocit ze praktikuje vizual.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tak nějak. Dá se to přepnout i do BW modu, vložit filtr (IC434 je s filtrem Antlia triband RGB) apod. Za 10 sekund v 100mm dalekohledu je v tom vidět víc než v dobsonu 600mm. Výhoda je, že se snímky mohou ukládat na kartu v FIT a případně si to doma poskládat. Snímek galaxie M65,66 je v Bortle 6 tedy na silně přesvícené obloze, kde v těch místech byly vidět hvězdy max 4 mag. V dobsonu bych samozřejmě viděl kulový :)
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Svoje "zakazniky/uzivatele" si ten "okular" jiste najde.

biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

MilAN píše: 17. 02. 2026, 14:22 Nějak nesdílím nadšení .Tohle dovede jakákoliv kamera a zde je jediné- pro někoho plus-že to je jedna "krabička" oproti obvyklým dvěma. Prostě preferuji pohodlné EAA pozorování na velkém displeji :) s možností kontinuálního zasahování do zobrazení výsledného obrazu při pozorování.
Nekdy se na louce sejdou ortodoxni vizualiste co by byli schopni nejakeho chudaka, co zasviti celovkou, poslat nekam kde ani slunce nesviti. Monitor by byl uz asi na finalni eiliminaci chudaka s celovkou. No a tady Smart Eye Okular mue byt prinosem.

kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Vypadá to zajímavě.
Ačkoliv jsem pravověrný vizualista, který preferuje sice duchařinu bez detailů, ale originální fotony z daného objektu, zajímalo by mě to na vyzkoušení.
S tímto okulárem může být zajímavá a plná detailů každá galaxie z NGC, ne jen hrstka, a pozorování např. ARP katalogu s tímto okulárem musí být super.

Věc další je, že s postupujícím světelným znečištěním může být technika, věci jako tohle nebo EAA či použití nočního vidění spolu s dalekohledem, v budoucnu jediná šance na rozumné pozorování DSO.
Nicméně já jsem optimista a věřím, že tohle nenastane...
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

kuceraz píše: 17. 02. 2026, 22:34 který preferuje sice duchařinu bez detailů, ale originální fotony z daného objektu
Jen poznámka k těm ‚originálním fotonům‘ 🙂 Při odrazu na zrcadle se foton neodrazí jako kulička – jeho elektromagnetické pole rozkmitá elektrony v kovu a ty (nově) znovu vyzáří vlnění opačným směrem. Při průchodu sklem se zas pole fotonu opakovaně váže na elektrony v materiálu, což způsobí zpoždění fáze (index lomu) – makroskopicky tomu říkáme lom. Takže i čistý vizuál je fyzikálně série interakcí s materiálem a originální foton nedojde nedotčený až do sítnice.

(samozřejmě je to značně zjednodušeno - podobně jako planetární model atomu - kvantovka na to má trošku složitější názor. Není to doslova tak, že by foton zanikl a vznikl - je to o interakcích pole s materiálem - sakra, neměl jsem to psát - nejde to napsat jednoduše a zároveň zcela korektně - viz ta spousta marných editací :D Ale už to smazat nejde :D)
Naposledy upravil(a) Howking dne 17. 02. 2026, 23:31, celkem upraveno 11 x.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Kdyz ten Smart okular stackuje delsi cas, vlastne to je nepouzitelne na dobsonu bez poncetky (nebo to umi posun v ROI ?).

Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Posun v zorném poli to umí, výsledný obrázek má 2560x2560 pix, přestože kamera má plný výstup 3008x3008 pix, takže tam je i ořez. Samozřejmě v dobsonu bez poncetky, je ten posun hodně rychlý, takže to moc použitelné na delší expozice není. Jestli dobře počítám, tak u dalekohledu 300/F4 projde hvězda přes celý senzor za 2 minuty, ale i 1 minuta dá už rozumný obraz. Ještě dodám, že jsem tohle netestoval a netuším, jak dalece bude Smarteye fungovat s tak rychlým posunem hvězd.
Odpovědět