Okulár pro Mak 127/1500
Okulár pro Mak 127/1500
pinot napsal: Díky, ale asi budu muset počkat na nějakou bližší akci.
360km se mi zatím moc nechce.A co zajet v sobotu do Hodkovic nad Mohelkou (z CL to mas do 50 km). Myslim ze i tam se peknych par okularu potka...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1171224137
360km se mi zatím moc nechce.A co zajet v sobotu do Hodkovic nad Mohelkou (z CL to mas do 50 km). Myslim ze i tam se peknych par okularu potka...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1171224137
Pavel Vabrousek
Okulár pro Mak 127/1500
Vabra napsal:
A co zajet v sobotu do Hodkovic nad Mohelkou (z CL to mas do 50 km). Myslim ze i tam se peknych par okularu potka...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4137Přesně tak, jen já tam povezu klasické Plossly, LV, UW a Maky tam budou také, tak to můžeš odzkoušet na místě a v praxi a ještě si popovídat a poslechnout názory a zkušenosti dalších vlastníků Mak 127
.
Risben
A co zajet v sobotu do Hodkovic nad Mohelkou (z CL to mas do 50 km). Myslim ze i tam se peknych par okularu potka...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4137Přesně tak, jen já tam povezu klasické Plossly, LV, UW a Maky tam budou také, tak to můžeš odzkoušet na místě a v praxi a ještě si popovídat a poslechnout názory a zkušenosti dalších vlastníků Mak 127
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Okulár pro Mak 127/1500
pinot napsal: Jak je v praxi velký rozdíl mezi zdánlivým zorným polem 50 a 60 stupňů ? Jaké zvětšení s tím Makem u nás využiji nejčastěji?
Ne moc velký. Taková přibližná ukázka -
Zvětšení vyplatí mít na výběr několik, podle pozorovaných objektů. Jak jsem psal výše Plossly 32, 25 a 15 + barlow 2x, pokryje prakticky veškeré potřeby.
Ne moc velký. Taková přibližná ukázka -
Zvětšení vyplatí mít na výběr několik, podle pozorovaných objektů. Jak jsem psal výše Plossly 32, 25 a 15 + barlow 2x, pokryje prakticky veškeré potřeby.
Okulár pro Mak 127/1500
Ta akce v Hodkovicích vypadá hodně lákavě. Akorát mám trauma z toho, že tam vůbec nikoho neznám a jsem totální lama. Teda v astronomii. V těch zbylých disciplínách jsem celkem pokročilý. Taky ještě nevím jak se na to bude tvářit manželka.
Bresser 10x50, TS INED 70/420 ED Carbon
Astro Professional LE 3 a 5, SKY UWA 6, Meade SWA 24
Česká Lípa
Astro Professional LE 3 a 5, SKY UWA 6, Meade SWA 24
Česká Lípa
Re: Okulár pro Mak 127/1500
Zdravím a prosím o radu, zda na standardní MAK 127 (s 1,25 výstupem) lze smysluplně využít 30mm okulár, nebo už jsem za hranou technických možností.
Průměr výstupní pupily s 30mm okulárem bude 2.5mm, použít jej můžeš úplně v pohodě.
Obecně se udává, že maximum je někde kolem 6-7mm.
Nicméně dalekohled samozřejmě bude fungovat i tak, jen se nevyužívá veškeré získané světlo (pokud to nevadí uživateli, tak to není problém) a u systémů s centrálním stíněním může být na jasných objektech vidět stín (to už je o individuálním posouzení dle toho, co pozoruju - opět to problém být nemusí) plus bude velmi jasná obloha (moc světla, opět individuální).
Obecně se udává, že maximum je někde kolem 6-7mm.
Nicméně dalekohled samozřejmě bude fungovat i tak, jen se nevyužívá veškeré získané světlo (pokud to nevadí uživateli, tak to není problém) a u systémů s centrálním stíněním může být na jasných objektech vidět stín (to už je o individuálním posouzení dle toho, co pozoruju - opět to problém být nemusí) plus bude velmi jasná obloha (moc světla, opět individuální).
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Na refráku 127/1200 jsem používal 31mm Hyperion a smysl to (pro mne) určitě mělo. Teď na 155/1240 používám dokonce i 40mm a i když to pozadí už je bez filtru hodně světlé, své využití určitě má. Takže jestli není nějaký specifický problém s konstrukcí Maksutova (centrální zástin?), tak bych se toho nebál.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
A jaký problém by to měl být, můžeš ho specifikovat, pokud tedy se o něm zmiňuješ. ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Doufal bych, že není až tak těžké pochopit, že když napíšu "pokud není nějaký problém", neříkám tím, že nějaký je. Zejména ne pro člověka, který se neustále vyžívá v tom, že dává ostatním najevo, jací jsou proti němu blbci.
Prostě jsem jen byl opatrný, protože mé zkušenosti jsou s dalekohledem, který má sice (efektivně) podobné parametry, ale jinou konstrukci.
Prostě jsem jen byl opatrný, protože mé zkušenosti jsou s dalekohledem, který má sice (efektivně) podobné parametry, ale jinou konstrukci.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
I to je odpověď na jednoduchou otázku.
A jen drobná připomínka: nikdo druhý nemůže z člověka udělat blbce, jen on sám ze sebe.
A jen drobná připomínka: nikdo druhý nemůže z člověka udělat blbce, jen on sám ze sebe.
lepší rada žádná než špatná
Všem děkuji za odpovědi.
Ještě bych poprosil, máte tip na jednoduchý způsob, jak si nastuduji základy dalekohledářské optiky?
Myslel jsem si, že se to naučím prostým pohybem zde na fóru a souběžným googlením jednotlivých (mě nejasných) technikálií. Ale naznal jsem, že tato cesta je kupodivu málo efektivní.
Jsem technik, takže ideálně pár komplexních vykresů s kvalitním vysvětlením.
Ještě bych poprosil, máte tip na jednoduchý způsob, jak si nastuduji základy dalekohledářské optiky?
Myslel jsem si, že se to naučím prostým pohybem zde na fóru a souběžným googlením jednotlivých (mě nejasných) technikálií. Ale naznal jsem, že tato cesta je kupodivu málo efektivní.
Jsem technik, takže ideálně pár komplexních vykresů s kvalitním vysvětlením.
- Stanislavxyz
Nejsem si zcela jist, co si přesně představit pod slovním spojením "dalekohledářská optika". Pro snadný a ladný vstup do problematiky astronomických dalekohledů a jejich užití je vhodný - podle mě doposud nepřekonaný - seriál Teleskopie od pana docenta Zajonce, viz: https://www.astro.cz/clanky/ostatni/tel ... atera.html a další díly. Pokud náhodou neznáte, tak doporučuji přečíst.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Myslím, že ideální je přečíst si knihu Zdeňka Řehoře, která se probírá v tomto vlákně a on sám tam i dal odkaz na její stažení:
viewtopic.php?t=24257
viewtopic.php?t=24257
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Nádhera. Trefa do černého. Oběma velké díky.
Asi začnu Zdeňkovým PDF. Prolistoval jsem a je to přesně to, co jsem hledal: nevím > kouknu > přečtu > najdu si souvislosti > myslím si, že vím.
Asi začnu Zdeňkovým PDF. Prolistoval jsem a je to přesně to, co jsem hledal: nevím > kouknu > přečtu > najdu si souvislosti > myslím si, že vím.