Koukám, že správný termín jsou obzorníkové souřadnice, tak budou ty.
CzSky
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Re: CzSky
ladin, jsem rád, že jste se nenechal před pár lety odradit některými skeptiky a pokračujete zarputile ve vylepšování tohoto skvělého programu. Je to ve fázi, kdy už je to použitelné i úplnými amatéry, jako jsem já. Toto už má fakt smysl.
Jen pár mých postřehů:
1 – Chybí mi tam nějaký návod k celému programu, zobrazitelný přímo na hlavní stránce. Kde si každý přečte, co a jak rychle nastavit, co kde najde a popis funkcí. Je to tu prakticky rozdrobené po celém tomto vláknu – strašně těžko se hledají rychlé rady. Tím se to otevřete více lidem, a ne jen pár jednotlivcům zde na AF.
2 – Možná bych dal na stránku, kde se prohlíží mapa, tlačítko „Možnost vypnout-zapnout noční režim“ – musí se vracet a přepínat.
3 – Na stránku bych dal info, jak a kde projekt podpořit, i s případným seznamem podporovatelů – přispěvatelů.
NEVĚŘÍM, ŽE BY VÁS ZDE KDOKOLIV Z NĚČEHO NAŘKL ZA TUTO MOŽNOST FINANČNÍ PODPORY
Jen pár mých postřehů:
1 – Chybí mi tam nějaký návod k celému programu, zobrazitelný přímo na hlavní stránce. Kde si každý přečte, co a jak rychle nastavit, co kde najde a popis funkcí. Je to tu prakticky rozdrobené po celém tomto vláknu – strašně těžko se hledají rychlé rady. Tím se to otevřete více lidem, a ne jen pár jednotlivcům zde na AF.
2 – Možná bych dal na stránku, kde se prohlíží mapa, tlačítko „Možnost vypnout-zapnout noční režim“ – musí se vracet a přepínat.
3 – Na stránku bych dal info, jak a kde projekt podpořit, i s případným seznamem podporovatelů – přispěvatelů.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 04. 11. 2025, 10:03, celkem upraveno 1 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Výborný postřehy, dík ! Obecný popis základních funkcí by fakt někde mohl být, stejně tak popis klávesového ovládání na mapě, které není uplně intuitivní. Chybějící přepínání režimů přímo na mapě mě chybí taktéž. Už těch tlačítek na mapě je poměrně dost, to co se moc často nepoužíva by se mohlo přesunout do nastavovacího dialogu atd...vicky79 píše: ↑04. 11. 2025, 08:20 ladin, jsem rád, že jste se nenechal před pár lety odradit některými skeptiky a pokračujete zarputile ve vylepšování tohoto skvělého programu. Je to ve fázi, kdy už je to použitelné i úplnými amatéry, jako jsem já. Toto už má fakt smysl.
Je pár mých postřehů:
Téma finanční podpory jsem zatím nemusel řešit, zdroje na provoz czsky nějaké mám. Předběžně je též dohodnuté, že by czsky mohl běžet i v astronomickém ústavu, nicméně infrastruktura na vpsfree.cz je ideální. Například je možné udělat téměř okamžitě klon celé VPS do playground stage, která je pro členy zdarma a paradoxně běží i na silnějším stroji, playground je pak ideální alternativa, když vypadává hlavní server, což se nedávno stalo zrovna v nejméně vhodnou chvíli.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Ideální by bylo, aby si uživatel v nastavení mohl zvolit, která tlačítka chce na mapě vidět. Ale netuším, jak by tohle bylo složité pro realizaci…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- vicky79
- Věk: 45
- Kontaktovat uživatele:
Správně, Dvader, a ještě to samé se dá říct o možnosti přepínání jazyků. Kdyby tam byla němčina, rozšířím tento program Ladinovi po německu.
Tohle by mělo jít ven za hranice.
Nevím, jak je to celé velké, ale moc bych si přál to celé mít nainstalované jak píše ladin, aby mi to běželo offline, jen nevím, jak to udělat.
Ladin, jste génius – to přepínání filtrů atd. je skvělé. Lepší než cokoliv, co jsem kdy zkoušel.
Ještě by bylo lepší, aby ten vyhledávač našeptával a znal i třeba nějaký ten základní slang. Například napíšu „sovička“ či „E.T.“ a ono by to našeptalo NGC 457. Či „alien head“ a ono mi to našeptá NGC 6992. Ale to už bych jako amatér a chronický dysgrafik který si nepamatuje čísla chtěl moc.
Musel by tam být asi nějaký AI už s algoritmem. - drahé
Hraji si s tím už celé dva dny a nemůžu se od toho odtrhnout.
Nevím, jak je to celé velké, ale moc bych si přál to celé mít nainstalované jak píše ladin, aby mi to běželo offline, jen nevím, jak to udělat.
Ladin, jste génius – to přepínání filtrů atd. je skvělé. Lepší než cokoliv, co jsem kdy zkoušel.
Ještě by bylo lepší, aby ten vyhledávač našeptával a znal i třeba nějaký ten základní slang. Například napíšu „sovička“ či „E.T.“ a ono by to našeptalo NGC 457. Či „alien head“ a ono mi to našeptá NGC 6992. Ale to už bych jako amatér a chronický dysgrafik který si nepamatuje čísla chtěl moc.
Musel by tam být asi nějaký AI už s algoritmem. - drahé
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 04. 11. 2025, 09:56, celkem upraveno 1 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Mohlo by se to přidat do uživatelských mapových témat. Už teď si každý uživatel může vytvořit svoje téma pro mapy, které si může odvodit z 3 základních témat. Používám to na mobilu s IPS, kde v nočním tématu používám bílé hvězdy, ve standardním nočním tématu jsou červěné, ale zjistil jsem, že mi slabé bílé tečky nevadí (v okuláru jsou hvězdy také bílé). Uživatelský téma by bylo nejrychlejší řešení, nemusel bych řešit dialog a kód kolem.
Anglická verze běží na www.czsky.eu, vše je v angličtině. Velké... no dost - všechna souhvězdí, popsaná všechna NGC/IC, ručně kreslených obrazků několik tisíc. DSO jsou stovky tisích, hvězdy to umí do 17mag, data mám do 18mag. Popis, jak to rozběhnout ofline je pár stránek zpátky, v tomto vlákně. V search je jinak fičura, že nemusíš psát ngc891, ale stačí 891...vicky79 píše: ↑04. 11. 2025, 09:50 Správně, Dvader, a ještě to samé se dá říct o možnosti přepínání jazyků. Kdyby tam byla němčina, rozšířím tento program Ladinovi po německu.
Jedna fičura, co možná za ty roky zapadla a kterou používám velice často. V czsky na všechny objekty vedou URL (url drží i nastaveni pozice mapy a jiné), takže se to dá velice snadno propojit s pluginem FoxReplace pro Firefox, který dokáže doplnit linky do textu stránky. Typicky někdo do zprávy zde na fóru nebo na CloudyNights vysype seznamy identifikátorů objektů, FoxReplace dokáže identifikátory nahradit linky na objekty, odpadá tedy pracné copy&paste. Nastavení Foxreplace pro czsky je popsané zde:
viewtopic.php?p=486886&hilit=foxreplace#p486886
Ono by bylo nejlepší takový text nechat předzpracovat GPT, už při zasílání na fórum, GPT by měla identifikátory nahradit za URL, v promptu se jen uvede regulární výraz z Foxreplace. Nicméně mám v czsky nedodělanou fičuru - uživatelské seznamy objektů - uživatel vytvoří seznam objektů tak že poskytne CSV nebo prostě skopíruje nějaký text, co obsahuje identifikátory astronomických objektů, czsky vytvoří URL do mapy, která bude obsahovat zvýrazněné objekty z tohoto seznamu. Mohlo by to pak vypadat třeba takto (to je mapka pozorovaných objektů z jedné noční seance):
https://www.czsky.cz/observing-session/ ... tview=true
viewtopic.php?p=486886&hilit=foxreplace#p486886
Ono by bylo nejlepší takový text nechat předzpracovat GPT, už při zasílání na fórum, GPT by měla identifikátory nahradit za URL, v promptu se jen uvede regulární výraz z Foxreplace. Nicméně mám v czsky nedodělanou fičuru - uživatelské seznamy objektů - uživatel vytvoří seznam objektů tak že poskytne CSV nebo prostě skopíruje nějaký text, co obsahuje identifikátory astronomických objektů, czsky vytvoří URL do mapy, která bude obsahovat zvýrazněné objekty z tohoto seznamu. Mohlo by to pak vypadat třeba takto (to je mapka pozorovaných objektů z jedné noční seance):
https://www.czsky.cz/observing-session/ ... tview=true