Jak na zatmění Slunce?
Jak na zatmění Slunce?
Není to až tolik. S lištou a třmeny 2,8kg, bez nich 2,4 kg. Dojem velké váhy dělá ten průměr tubusu.
Ale na fotografický stativ ( tedy takový za 4.000) bych to nedal při ohnisku 600 ani kdyby vážil 1/2kg; ta páka je příliš velká.
Ale na fotografický stativ ( tedy takový za 4.000) bych to nedal při ohnisku 600 ani kdyby vážil 1/2kg; ta páka je příliš velká.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jak na zatmění Slunce?
Zatím nevím jak se tam pojede a jaké vybavení lze vzít. Existuje nabídka od cestovky s terénním speciálem kde by se dala nejspíš naložit i Drbohlavova montáž co jí mám objednanou. Ale je to drahý. Fotostativ budu mít určitě, bez něj to nepůjde, je poměrně masívní (Manfrotto 055CLB s hlavou 141RC). Co berou ostatní, nevím,nějaké plány jsou, ale závisí na dopravě.
Pořád přemýšlím o výrobě té jednoosé hlavy, ale to je ve hvězdách a netuším jak kvalitní by mohla být.
Pořád přemýšlím o výrobě té jednoosé hlavy, ale to je ve hvězdách a netuším jak kvalitní by mohla být.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Jak na zatmění Slunce?
Dalekohled Sky-Watcher ED-80S 80/600 me pripada jako velmi dobra volba, ale pouze na paralalakticke montazi. Nebal bych se ani tak toho, ze se obraz posune behem expozice vlivem pohybu Slunce (pri zatmeni v roce 1999 me vychazely nejdelsi pouzitelne expozice 1/15s na film 200ASA pri f/15, delsi uz byly preexponovane), ale ze budou problemy s neustalym nastavovanim dalekohledu. Behem 4min totality se Slunce posune cca o 1st (2 prumery Slunce) a vzhledem k velikosti pole ho bude nutne neustale presne centrovat. Ono se to mozna bude zdat jako velmi snadny ukon, ale po kazdem posunu je treba chvilku pockat, az se stativ ustali a to silene zdrzuje. A behem totality cas utika neuveritelne rychle. Take nevim, jak je ten stativ tuhy, docela bych se bal, ze se fotky roztresou pri sklapeni zrcatka u zrcadlovky, pripadne vetrem.
Takze pokud budes mit sebou pouze fotograficky stativ, tak bych radeji volil kratsi ohnisko, tak 300-400mm. Pokud to bude teleobjektiv, tak radeji pevny a doporucuji otestovat, jestli pri kontrastni fotce (napr. nejaky odlesk) nedela parazitni reflexy. Fotka uplneho zatmeni ma totiz uzasny rozsah jasu. Ze stejneho duvodu moc nedoporucuji ruzne Barlowy nebo reduktory pole. Me udelal telekonvertor na nejvice exponovanych zaberech parazitni odlesky na miste tmaveho Mesice a to byl celkem kvalitni telekonvertor Kenko.
Zaverem doporuceni, ktere uz jsi mozna nekde cetl - sekvenci fotek behem uplne faze si dobre naplanuj a hlavne nekolikrat vyzkousej nanecisto s hodinkami v ruce, aby sis to nacvicil a vyzkousel, jak se to da stihnout. A hlavne se nezapomen na to zatmeni take podivat, nejlepe najakym mensim dalekohledem, treba jen triedrem. Hlavne zacatek a konec uplne faze je naprosto uchvatny, proste se to musi videt.
Takze pokud budes mit sebou pouze fotograficky stativ, tak bych radeji volil kratsi ohnisko, tak 300-400mm. Pokud to bude teleobjektiv, tak radeji pevny a doporucuji otestovat, jestli pri kontrastni fotce (napr. nejaky odlesk) nedela parazitni reflexy. Fotka uplneho zatmeni ma totiz uzasny rozsah jasu. Ze stejneho duvodu moc nedoporucuji ruzne Barlowy nebo reduktory pole. Me udelal telekonvertor na nejvice exponovanych zaberech parazitni odlesky na miste tmaveho Mesice a to byl celkem kvalitni telekonvertor Kenko.
Zaverem doporuceni, ktere uz jsi mozna nekde cetl - sekvenci fotek behem uplne faze si dobre naplanuj a hlavne nekolikrat vyzkousej nanecisto s hodinkami v ruce, aby sis to nacvicil a vyzkousel, jak se to da stihnout. A hlavne se nezapomen na to zatmeni take podivat, nejlepe najakym mensim dalekohledem, treba jen triedrem. Hlavne zacatek a konec uplne faze je naprosto uchvatny, proste se to musi videt.

Jak na zatmění Slunce?
Paaja napsal: Fotostativ budu mít určitě, bez něj to nepůjde, je poměrně masívní (Manfrotto 055CLB s hlavou 141RC). Stativ je to solidní, ale přesto bych na něj nedával delší ohnisko než 300 mm. I tak to bude chtít jemné zacházení přes dálkovou spoušť.
Jak na zatmění Slunce?
Diskutoval jsem s kolegou co na to zatmění vezmeme a jako ideální jsme se shodli na paralaktice s nejmíň dvěma sesouhlasenými foťáky, jeden s tím 600mm ohniskem a druhý tak 300mm a potom výsledky složit (máme k dispozici dvě Nikon D70tky takže sloučení by nebyl až takový problém). On chce detaily, protuberance a tak a na to by mělo těch 600mm stačit, ne? Určitě lepší než MTO1000 a klasická fotografie. Doufáme, že to půjde.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Jak na zatmění Slunce?
Konečně jste se dopracovali k jedinému rozumnému řešení (vzhledem ke vzdálenosti , možnosti opakování focení a ceně expedice) tj. k paralakt. montáži. Jako ideální se mi jeví EQ5,CG5, jsou celé duralové, tedy lehké,otáčí se jim i osa protizávaží, takže z každé strany jeden přístroj a závaží zůstane doma. Montáž je velmi skladná, do alu kufru z OBI rozměrů 45x35x15 se mi vejde celá hlava montáže s motorem, akumulátor, tyč protizávaží, krabička s okuláry, nástavec pro afokální focení, digitální kompakt, pochopitelně kabely, krabička ovladače a spousta drobností, včetně menšího protizávaží. Když by se udělal menší stativ na míru kufru vešel by se tam určitě taky pokud by stačila výška hlavy montáže tak 60-70 cm.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jak na zatmění Slunce?
P.S. jediné rozumné řešení vašeho problému je to co tu je zmíněno - namířit něco na Slunce, dále nastavit ať to automaticky něco cvaká a KOCHAT SE, KOCHAT SE, KOCHAT SE, KOCHAT SE.........
Snad to není off-toppic, ale hlavně to neřešte jinak
P.S. i tak se těším na vaše fotky. Po této diskuzi budou určitě dobré. Skoro bych řek že je jedno, zda budou přes ED nebo objektivem od firmy..
Snad to není off-toppic, ale hlavně to neřešte jinak

P.S. i tak se těším na vaše fotky. Po této diskuzi budou určitě dobré. Skoro bych řek že je jedno, zda budou přes ED nebo objektivem od firmy..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak na zatmění Slunce?
Abych nezakládal nové téma, zkusím oživit toto staré téma, neb se začínám chystat na Úplné zatmění Slunce 12.8.2026. Od posledních příspěvků se posunuly možnosti o kus dále. Napadlo mě využít některý z chytrých dalekohledů ( zatím žádný nemám) nebo vytvořit automatizovanou sestavu z HW, který už mám a pak se jen kochat. Co vy na to ?
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
V té výšce nad obzorem bych se asi jen díval.
Přesně tohle už začínám řešit taky. Pojedu autem, tak můžu vzít cokoliv, manželka bude muset tentokrát mlčet
, ale nevím co. Plánuju na to koupit buď Dwarf iii nebo SS30 Pro, to tam prostě postavím a děj se vůle Boží. Pak mám Canon 6D ,skla 85 a 135 Samyang a Sigmu 400(to s sebou beru na každou dovolenou-letos jsem stihl jahodový úplněk na Pompejemi, ale ještě je na kartě, prostě není čas na zpracování), refrák 71/418, SW star adventurer a taky třeba EQ6, ale to už je asi zbytečná "kráva". Slunce jsem zatím nikdy nefotil, musím vytisknout hledáčky, udělat filtry z fólie , vůbec nevím , jak ustavit i tu malou montáž ve dne na Slunce. No a do toho ještě stresuju ve vedlejším tématu s nedostatkem ubytování
A jet to hor nebo spíš až k moři.........už jsem na tohle asi moc starej
Budu moc vděčný za každou radu, klidně i přes sz,ať to tady neplevelíme.

A jet to hor nebo spíš až k moři.........už jsem na tohle asi moc starej

Budu moc vděčný za každou radu, klidně i přes sz,ať to tady neplevelíme.
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
https://astrofotky.cz/~decmen
Ja si určite cvaknem možno jedno ilustračné foto cez bezzrkadlovku plus časozberné video cez gopro a inak sa budem len kochať. Zatmenie trvá len minútu a 45 sekúnd. Ak už ďalekohľad tak na pozorovanie fotografovanie nechajte na profíkov. Ja som napríklad v USA strácal čas fotením mobilom cez spektív. To bola úplná strata času. Tiež to bude len 10 stupňov nad obzorom takže fakt len pozerať.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jako ideální kompromis, protože vidím, že asi jen dívat se málokdo chce, bude asi nějaká pořádná sestava na pozorování a pak teda něco automatického, kde maximálně na začátku zatmění sundám sluneční filtr a pak se o to po dobu úplného zatmění nestarám a ono si to dělá co chce.
Ideální na focení úplného zatmění by tedy mohla být nějaká automatická sekvence na foťáku s teleobjektivem na Star Adventureru, kterou odpálím a dál se jdu věnovat koukání přes triedr, okem a přes velký dalekohled. V USA se mi velice líbil pohled přes AT60ED v ohnisku 360 mm, ale do Španělska uvažuji vzít EQ6 a WO FLT98 na vizuál, to by mělo být asi nejhezčí, nebo aspoň si to aspoň na základě zkušenosti z USA myslím.
Zbývá mi ještě vymyslet, jak co nejvíc zautomatizovat ten foťák s teleobjektivem, aby si dělal co chtěl - v USA jsem to vyřešil bracketingem na Canonu 6D s tím, že fotil 1 - 2 - 4 sekundy přes Samyang 135 mm, ale tam jsem s ním fotil nikoli Slunce ale Jupiter a kometu 12P. Nicméně podobný způsob ovládání, jen ideálně s širším bracketingem by mohl být dobrý i na focení Slunce. Představuji si to tak, že v posledních asi 10 sekundách sundám z objektivu krytku a spustím sekvenci a jdu se dívat na poslední bailyho perly a úplnou fázi přes dalekohled. Po skončení úplné fáze a vynadívání se na první sluneční paprsky v prvních sekundách po zatmění se vrátiut k foťáku a vypnout sekvenci. Předpokládám, že při vhodně zvolené sadě expozic by se nemělo čipu nic stát ani když ho zapnu ještě na tenoulinký srpek Slunce.
V USA to přežila i kamera ASI294MC Pro (přes AT60ED) a určitě snímala bez filtru nejméně několik sekund před začátkem zatmění. Asi není problém vám z videa zjistit kolik sekund již bylo OK byť byl obraz nejdřív přeexponovaný. Pak jsem si s kamerou něco málo natočil a pak se už jen v druhé polovině kochal. Jenže tam mělo zatmění 4 minuty a ke konci už jsem se pokochal dost a tak jsem zkusil dvě mobilovky za okulárem ke konci úplné fáze.
Základ tedy je se dívat, bude to nízko nad obzorem a kvalita fotek nebude valná a bude to příliš krátké zatmění. Ale samozřejmě něco si na pamnátku hodlám dovézt, protože pro popularizaci je to dobrá věc. Určitě pojede i celooblohovka do planetária.
Takže čekám na další názory, jak to zautomatizovat. Ideálně nápady pro Canon 6D, klidně i řídit pomocí nějakého SW v počítači nebo přes ASI Air, to je mi jedno, navrhněte, co by bylo podle vás nejsnazší a nahradilo by nápad s bracketingem, který je úplně automatizovaný a bezpracný.
Ideální na focení úplného zatmění by tedy mohla být nějaká automatická sekvence na foťáku s teleobjektivem na Star Adventureru, kterou odpálím a dál se jdu věnovat koukání přes triedr, okem a přes velký dalekohled. V USA se mi velice líbil pohled přes AT60ED v ohnisku 360 mm, ale do Španělska uvažuji vzít EQ6 a WO FLT98 na vizuál, to by mělo být asi nejhezčí, nebo aspoň si to aspoň na základě zkušenosti z USA myslím.
Zbývá mi ještě vymyslet, jak co nejvíc zautomatizovat ten foťák s teleobjektivem, aby si dělal co chtěl - v USA jsem to vyřešil bracketingem na Canonu 6D s tím, že fotil 1 - 2 - 4 sekundy přes Samyang 135 mm, ale tam jsem s ním fotil nikoli Slunce ale Jupiter a kometu 12P. Nicméně podobný způsob ovládání, jen ideálně s širším bracketingem by mohl být dobrý i na focení Slunce. Představuji si to tak, že v posledních asi 10 sekundách sundám z objektivu krytku a spustím sekvenci a jdu se dívat na poslední bailyho perly a úplnou fázi přes dalekohled. Po skončení úplné fáze a vynadívání se na první sluneční paprsky v prvních sekundách po zatmění se vrátiut k foťáku a vypnout sekvenci. Předpokládám, že při vhodně zvolené sadě expozic by se nemělo čipu nic stát ani když ho zapnu ještě na tenoulinký srpek Slunce.
V USA to přežila i kamera ASI294MC Pro (přes AT60ED) a určitě snímala bez filtru nejméně několik sekund před začátkem zatmění. Asi není problém vám z videa zjistit kolik sekund již bylo OK byť byl obraz nejdřív přeexponovaný. Pak jsem si s kamerou něco málo natočil a pak se už jen v druhé polovině kochal. Jenže tam mělo zatmění 4 minuty a ke konci už jsem se pokochal dost a tak jsem zkusil dvě mobilovky za okulárem ke konci úplné fáze.
Základ tedy je se dívat, bude to nízko nad obzorem a kvalita fotek nebude valná a bude to příliš krátké zatmění. Ale samozřejmě něco si na pamnátku hodlám dovézt, protože pro popularizaci je to dobrá věc. Určitě pojede i celooblohovka do planetária.
Takže čekám na další názory, jak to zautomatizovat. Ideálně nápady pro Canon 6D, klidně i řídit pomocí nějakého SW v počítači nebo přes ASI Air, to je mi jedno, navrhněte, co by bylo podle vás nejsnazší a nahradilo by nápad s bracketingem, který je úplně automatizovaný a bezpracný.
Martin Gembec, Astronomické události
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam v planu Benro Polaris + modifikovany Canon 6D + Samyang 135mm na slunicko. Jen nevim jakou clonu a cas expozcice zvolit. A proc beru zrovna modifikovany ? Kdyz uz tam budu na zatmeni, jiste (tedy snad) se najde i nejaka ta nocni prilezitost na foceni z jizni polokoule co u mne v Beskydech je nedosazitelne.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Uvažuju o "velké sestavě" = refrák WO 102/703 s kamerou ASI294MM na AM5N řízené SharpCap Pro, filtry zatím nevím. Možná jako doplněk ( side by side) foťák Nikon D7000 se Sigmou HSM APO 70-210/2,8.
Jako druhou ( mini) sestavu bych si dle předpokládaných údajů zatím vybral Seestar S50 Pro, pokud už bude k mání. Snímat s filtrem, který bych v době totality bych sundal.
Jako druhou ( mini) sestavu bych si dle předpokládaných údajů zatím vybral Seestar S50 Pro, pokud už bude k mání. Snímat s filtrem, který bych v době totality bych sundal.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já vezmu vyzkoušený Canon 1100D + objektiv max 200 mm a použiju pro ovládání EclipseDroid. Je potřeba znát přesně čas jednotlivé fáze a každá má jinou expozici případně clonu, ISO apod. Je potřeba vyfotit samotné Slunce, pak je okraj a vzdálený okraj a nakonec i Perly a pak to poskládat, aby to mělo dynamiku. Ohnisko 700 mm bude moc na tuhle parádu.
https://www.strickling.net/eclipsedroid.htm
https://www.strickling.net/eclipsedroid.htm