ChatGPT

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Re: ChatGPT

Příspěvek od Zbych »

Jasně, šmahem to všechno neodsuzuji, ale už znám lidi, kteří raději než aby něco hlavou udělali, řeknou "zadáme to AI." Chápu, že je to pokušení, že bych např. nemusel ztrácet čas psaním článků, tvorbou letáků, počítáním... Ale nechci, protože za mne je to právě to "měknutí mozku."
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já využívám AI hlavně ke dvěma účelům. Jednak mi pomáhá s výpočty – i když je zvládnu sám, AI mi ušetří spoustu času. A pak s programováním např. v Pythonu, které ovládám jen částečně, takže je pro mě obrovskou pomocí, protože AI je v tomto ohledu mnohem dál.

Osobně beru AI jako konzultanta, kterého bych jinak musel platit. Díky tomu mi šetří nejen čas, ale i peníze. Když píšu články, rád je nechám zkontrolovat a upravit tak, aby dávaly smysl i ostatním, nejen mně – a v tom je AI také velmi dobrá.

O co se nesnažím, jako řada jiných lidí, nachytat AI a prezentovat to jako hloupý nástroj. Tím jen dotyčný ukáže, že neumí něco používat. Je to jako kdyby si někdo vzal klíč číslo 10 na matku číslo 9 a pak všem dokazoval, že výrobce neumí udělat pořádný klíč.
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Souhlasím s Pepou - AI výborný pomocník ve věcech do kterých "vidím" ( alespoň trochu). Netroufnu si používat AI ve věcech o kterých vůbec nic nevím a nedokážu si výsledek ověřit ( alespoň rámcově).
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Teď mám s ChatGPT jednu vtipnou zkušenost...
Zadal jsem mu, ať mi porovná 3 modely aut, hlavně vnější rozměry. Zvládl to skvěle a udělal perfektní rozbor. Pak jsem mu zadal, ať nakreslí vedle sebe boční pohled na 1. a 2. model. To bylo opět v pořádku - nakreslil obrázek dvou aut za sebou, obě předkem doleva. No a pak jsem mu zadal, ať udělá stejný obrázek pro modely č. 1 a 3. Obrázek ale nakreslil tak, že byly obě auta předkem k sobě...
Tak jsem se mu snažil asi 4x různě vysvětlit, že je chci také obě předkem doleva. Ale marně, ať jsem to zkoušel popsat jakkoliv, vždycky z toho vylezl obrázek s předky proti sobě. Nechápu - tohle byl na rozdíl od všeho předtím zcela triviální úkol... :D

Nakonec jsem si obrázek upravil sám v grafickém editoru. :mrgreen: :mrgreen:
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Psion píše: 20. 06. 2025, 10:47 Já využívám AI hlavně ke dvěma účelům. Jednak mi pomáhá s výpočty – i když je zvládnu sám, AI mi ušetří spoustu času. A pak s programováním např. v Pythonu, které ovládám jen částečně, takže je pro mě obrovskou pomocí, protože AI je v tomto ohledu mnohem dál.

Osobně beru AI jako konzultanta, kterého bych jinak musel platit. Díky tomu mi šetří nejen čas, ale i peníze. Když píšu články, rád je nechám zkontrolovat a upravit tak, aby dávaly smysl i ostatním, nejen mně – a v tom je AI také velmi dobrá.

O co se nesnažím, jako řada jiných lidí, nachytat AI a prezentovat to jako hloupý nástroj. Tím jen dotyčný ukáže, že neumí něco používat. Je to jako kdyby si někdo vzal klíč číslo 10 na matku číslo 9 a pak všem dokazoval, že výrobce neumí udělat pořádný klíč.
Uplny suhlas. AI LLM modely su v podstate len kvazi "statisticke" modely, ktore sa snazia "uhadnut" vysledok. Miera uspesnosti je vcelku slusna, ale vela veci tomu este chyba (logika, common sense, suvislosti), kym tieto nastroje budu "mature".

Ja AI pouzivam ako "custom google" resp. "osobneho konzultanta" (ktoremu ale netreba uplne vsetko verit :D). Nic viac od toho ocakavat momentalne netreba, hoci AI bubble je fakt prehnana v dnesnej dobe a prezentuje sa pomaly ako carovny prutik na riesenie vsetkeho.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zrovna tak nezvládla kreslení v CAD apod., to těchto věcí ho nenutím. Za pár let bude úplně jinde než běžný člověk, ale chce to čas.
Odpovědět