ChatGPT
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Re: ChatGPT
Jasně, šmahem to všechno neodsuzuji, ale už znám lidi, kteří raději než aby něco hlavou udělali, řeknou "zadáme to AI." Chápu, že je to pokušení, že bych např. nemusel ztrácet čas psaním článků, tvorbou letáků, počítáním... Ale nechci, protože za mne je to právě to "měknutí mozku."
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já využívám AI hlavně ke dvěma účelům. Jednak mi pomáhá s výpočty – i když je zvládnu sám, AI mi ušetří spoustu času. A pak s programováním např. v Pythonu, které ovládám jen částečně, takže je pro mě obrovskou pomocí, protože AI je v tomto ohledu mnohem dál.
Osobně beru AI jako konzultanta, kterého bych jinak musel platit. Díky tomu mi šetří nejen čas, ale i peníze. Když píšu články, rád je nechám zkontrolovat a upravit tak, aby dávaly smysl i ostatním, nejen mně – a v tom je AI také velmi dobrá.
O co se nesnažím, jako řada jiných lidí, nachytat AI a prezentovat to jako hloupý nástroj. Tím jen dotyčný ukáže, že neumí něco používat. Je to jako kdyby si někdo vzal klíč číslo 10 na matku číslo 9 a pak všem dokazoval, že výrobce neumí udělat pořádný klíč.
Osobně beru AI jako konzultanta, kterého bych jinak musel platit. Díky tomu mi šetří nejen čas, ale i peníze. Když píšu články, rád je nechám zkontrolovat a upravit tak, aby dávaly smysl i ostatním, nejen mně – a v tom je AI také velmi dobrá.
O co se nesnažím, jako řada jiných lidí, nachytat AI a prezentovat to jako hloupý nástroj. Tím jen dotyčný ukáže, že neumí něco používat. Je to jako kdyby si někdo vzal klíč číslo 10 na matku číslo 9 a pak všem dokazoval, že výrobce neumí udělat pořádný klíč.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s Pepou - AI výborný pomocník ve věcech do kterých "vidím" ( alespoň trochu). Netroufnu si používat AI ve věcech o kterých vůbec nic nevím a nedokážu si výsledek ověřit ( alespoň rámcově).
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Teď mám s ChatGPT jednu vtipnou zkušenost...
Zadal jsem mu, ať mi porovná 3 modely aut, hlavně vnější rozměry. Zvládl to skvěle a udělal perfektní rozbor. Pak jsem mu zadal, ať nakreslí vedle sebe boční pohled na 1. a 2. model. To bylo opět v pořádku - nakreslil obrázek dvou aut za sebou, obě předkem doleva. No a pak jsem mu zadal, ať udělá stejný obrázek pro modely č. 1 a 3. Obrázek ale nakreslil tak, že byly obě auta předkem k sobě...
Tak jsem se mu snažil asi 4x různě vysvětlit, že je chci také obě předkem doleva. Ale marně, ať jsem to zkoušel popsat jakkoliv, vždycky z toho vylezl obrázek s předky proti sobě. Nechápu - tohle byl na rozdíl od všeho předtím zcela triviální úkol...
Nakonec jsem si obrázek upravil sám v grafickém editoru.

Zadal jsem mu, ať mi porovná 3 modely aut, hlavně vnější rozměry. Zvládl to skvěle a udělal perfektní rozbor. Pak jsem mu zadal, ať nakreslí vedle sebe boční pohled na 1. a 2. model. To bylo opět v pořádku - nakreslil obrázek dvou aut za sebou, obě předkem doleva. No a pak jsem mu zadal, ať udělá stejný obrázek pro modely č. 1 a 3. Obrázek ale nakreslil tak, že byly obě auta předkem k sobě...
Tak jsem se mu snažil asi 4x různě vysvětlit, že je chci také obě předkem doleva. Ale marně, ať jsem to zkoušel popsat jakkoliv, vždycky z toho vylezl obrázek s předky proti sobě. Nechápu - tohle byl na rozdíl od všeho předtím zcela triviální úkol...

Nakonec jsem si obrázek upravil sám v grafickém editoru.

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Uplny suhlas. AI LLM modely su v podstate len kvazi "statisticke" modely, ktore sa snazia "uhadnut" vysledok. Miera uspesnosti je vcelku slusna, ale vela veci tomu este chyba (logika, common sense, suvislosti), kym tieto nastroje budu "mature".Psion píše: ↑20. 06. 2025, 10:47 Já využívám AI hlavně ke dvěma účelům. Jednak mi pomáhá s výpočty – i když je zvládnu sám, AI mi ušetří spoustu času. A pak s programováním např. v Pythonu, které ovládám jen částečně, takže je pro mě obrovskou pomocí, protože AI je v tomto ohledu mnohem dál.
Ja AI pouzivam ako "custom google" resp. "osobneho konzultanta" (ktoremu ale netreba uplne vsetko verit

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna tak nezvládla kreslení v CAD apod., to těchto věcí ho nenutím. Za pár let bude úplně jinde než běžný člověk, ale chce to čas.
Tak tu máme pár dní už GPT-5 a teda .... v základní verzi je programování horší než programování v GPT-4. Docela jsem si zanadával i do logu OpenAI. Nicméně jsem měl použít "GPT-5 Thinking", ten sype věci neskutečný, úžas a mrazení z důsledků zároveň, Pro zajímavost, model GPT-4 nebyl schopný separovat chart engine v CzSky, který se teď provádí čistě na serveru a na klienta se posílají jen obrázky. GPT-5 tohle dokáže a na první pohled je tam v tom to, co bych očekával. Navíc vytvoří kostru renderingu na klientovi v javascriptu, takže je reálně možný, že bude engine podobný stellariu.
https://chatgpt.com/share/68a0f76e-9ca0 ... ad7b274a03
(koukam, ze ve sdilenem vlaknu neni videt vygenerovany kod)
https://chatgpt.com/share/68a0f76e-9ca0 ... ad7b274a03
(koukam, ze ve sdilenem vlaknu neni videt vygenerovany kod)
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mám v placené verzi, posun je fakt solidní. Tvořil jsem systém pro paralelní snímání slunce přes tři filtry (kontinuum, CaK, H-alfa) pomocí kamer od Moravských přístrojů. Nechal jsem ho sestudovat API ke kamerám, a následně začal tvořit, od jednoduchého rozchození kamery a softwarové úpravy obrazu, následně paralelizaci ve více threadech, akcelerované stretchnutí, gamma - LUT, zobrazení do canvasu se zoomováním a posouváním rychle přes OpenGL. Ukládání snímků, ovládání montáže, fokusérů, klapek, filtru včetně hacknutí proprietárního binárního protokolu Daystaru
pro řízení filtru, pořizování kalibračních snímků. Úspora času brutální. Mám sice o jednotlivých oblastech, co byly potřeba, základní přehled, ale sám bych to nenaprogramoval, nebo ano, ale za šílenou dobu, než bych nastudoval a naučil se všechny potřebné techniky. S jeho podporou to jde, navíc se to tím i průběžně učím, klíčové části si třeba i doplním sám, otravné věci, které jsou jasné ale jen žerou čas, udělá za pár desítek sekund. Konečně mohu hlavně vymýšlet filozofii systému, a netrávit čas klováním kódu do klávesnice.
Je potřeba ho usměrňovat a držet při zdi, zadávat dílčí úkoly, jinak je moc aktivní a snaží se tvořit celkem kreativně, někdy až moc, to co člověk nechce.
Parádně dokáže odhalit potencionální kolize mezi asynchronními událostmi. Naposledy průšvih - setGain() kamery nelze volat beztrestně kdykoli, musí se to dobře synchronizovat s vláknem pro vyčítání. Těch problémů s hardware tam byla hromada, vše se podařilo vyřešit.
Hlavně jsem nečekal, že bude tak dobře schopný analyzovat a následně aplikovat API a používat správně knihovny z SDK pro globálně poměrně neznámý HW.

Je potřeba ho usměrňovat a držet při zdi, zadávat dílčí úkoly, jinak je moc aktivní a snaží se tvořit celkem kreativně, někdy až moc, to co člověk nechce.
Parádně dokáže odhalit potencionální kolize mezi asynchronními událostmi. Naposledy průšvih - setGain() kamery nelze volat beztrestně kdykoli, musí se to dobře synchronizovat s vláknem pro vyčítání. Těch problémů s hardware tam byla hromada, vše se podařilo vyřešit.
Hlavně jsem nečekal, že bude tak dobře schopný analyzovat a následně aplikovat API a používat správně knihovny z SDK pro globálně poměrně neznámý HW.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No já bych to tak neviděl, já ho používám tak, že pracuje ne za mne, ale se mnou. Prostě mi ulevuje od té otrocké práce, že musím řádově pomaleji než on naklapat ten kód přes klávesnici. Přitom vymyšlený ho mám dávno před tím, než ho dopíšu. Nyní mu jen sdělím myšlenku, jak by měl nějaký dílčí výsledek vypadat, co by měl dělat a jakou technikou toho chci dosáhnout. Tedy přemýšlet stejně musím, musím si udělat analýzu, vhodně a hlavně jednoznačně mu to popsat, pak porozumět výsledku a skládat jednotlivé vygenerované funkční bloky. Představa že mu zadáš nějaký vyčerpávající popis systému a on to celé navrhne sám je nesmysl (maximálně tak u nějakých prkotin, ale ne komplexnějších systémů).Zbych píše: ↑20. 06. 2025, 10:00 Asi takový, že nám moderní život umožňuje se méně hýbat, další level (degenerace lidstva) je, že přestáváme přemýšlet, myslet, pracovat hlavou. Na co, když to za nás udělá někdo jiný a rychleji, že. Vzpomeňte si na to pokaždé, když budete AI zadávat práci, kterou by jste měli dělat vy.
A mimochodem, je to vynikající výukový prostředek, stačí se jen ptát.
Samo o sobě, bez vedení člověkem, je to k ničemu.
Jo, a jedno zcela klíčové místo je umět správně analyzovat a specifikovat problém, správnou terminologií, která se v daném oboru používá. To by se nyní mělo začít učit ve školách, místo nějakého rozsáhlejšího biflování faktů. Těch je už tolik, že to je stejně mimo možnosti lidského mozku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Posouvá se to opravdu rychle a já AI (GPT, Grok) používám denně na celou řadu věcí. Pravda člověk asi zleniví v nějakém směru, na druhou stranu udělá nebo spočítá věci, které by nezvládl, nebo velmi těžce. Někdy žasnu nad tím, že i mnou blbě nadefinovaný úkol pochopí 

- Pepa217
- Věk: 39
No zleniví - já teď třeba můžu řešit věci, které bych nikdy realizovat nemohl. Neznám skoro vůbec webové, především javascript jazyky a současné "AI" mi umožňuje tvořit nové věci, ale musím to dobře popsat, rozmyslet si(!) co chci. Svým způsobem musím přemýšlet, jinak nedostanu, co chci a to řeším jednoduché, malé aplikace.
Mám viac ako rok starý projekt stratum 1 NTP servra, ktorý som nemal čas dokončiť. Je postavený na doske NanoPi NEO (stojí < 20 euro) s GPS a RTC modulom (moduly za pár euro). Väčšina návodov na nete sú pre Raspberry Pi s Raspbianom, alebo nejakým distrom Debianu. Mne tam beží Armbian. Hardvérovo som to rozchodil, ale pri konfigurácii som narazil len na odkazy na rozsiahle dokumentácie Linuxu, cez ktoré som sa nevedel prelúskať, nemal som priestor prejsť si ich. Návody pre Raspberry na Armbiane nefungovali. Tak som to celé odložil do krabice na neurčito. Včera mi napadlo spýtať sa GPT, či mi s tým nevie helfnúť. Všetko mi detailne popísal, hlavne konfiguráciu, čo a kde nastaviť. Nakreslil mi aj schému zapojenia, ale tú som už nepotreboval. Po hodine konfigurovania mi to celé bežalo. Neskutočné. GPS anténu mám položenú len na okenom parapete a aj tak je dlhodobá odchýlka od presného GPS času menej ako tisícina sekundy.
- Přílohy
-
- stratum_1_stat.jpg (118.5 KiB) Zobrazeno 128 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Bezva, to jsou přesně ty situace, kdy AI pomáhá. Testovat ji tím, jak se jmenoval nejmladší syn Napoleona, nedává smysl.