Pozorování Slunce

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
dvader
Věk: 58

Re: Pozorování Slunce

Příspěvek od dvader »

Je pěkně, tak jsem vytáhl na balkon chromosférák…
Je tam kolem dokola spoustu menších protubek, žádná extra velká. Seeing mám průměrný, je to spíše na malá zvětšení.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Tiež som vytiahol sluníčkomet keď sa popoludní vyjasnilo.
Pekný pohľad - protuberancie síce malé, pár filamentov na povrchu a vcelku dosť rozžiarených aktívnych oblastí. Zato paráda v kontinuu: spústa škvŕn väčšinou malých, ale rovnomerne a hlavne na severnej pologuli - čo potvrdzuje presun aktivity avizovaný cca pred mesiacom.
Dnes bohužiaľ nepraje ani počasie ani vyťaženie v práci.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
vogo

Příspěvek od vogo »

Aktuálně je na Slunci pozorovatelná mohutná protuberance, pokud můžete, neváhejte, pozorujte :-D.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Zrovna jsem to zabalil po celodenním snímání oblasti 4031 a 4025 :(
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
vogo

Příspěvek od vogo »

Kdo má H-alfu a jasnou oblohu, tak se koukněte, to jsem ještě neviděl, Slunce s anténama :-D
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Po menší odmlce zapříčiněné kombinací nepřízně počasí a absence větších skvrn je dnes - pro pozorovatele prostým okem - na Slunci pořádné "rošambo"! Právě jsem za použití oblíbeného filtru DIN 14 odpozoroval velmi nápadné oblasti AR4046 a AR4048, přičemž druhá jmenovaná je opravdu snadno rozlišitelná jako dva body. ( https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/la ... 4_HMII.jpg ) Řekl bych, že teď opravdu stojí za to pozorovat (a kreslit) pouhým okem.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Nyní je pod filamentem cca ve středu kotouče jasný bílý výtrysk. V Ha je snad vždy něco zajímavého, to se nikdy neomrzí. Stromečky, gejzíry, jehly, oblouky… A každý je originál!
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Mimochodem, dnes byla na levém kraji v Luntu 150 mm velice jasná, řekl bych až extrémně jasná protuberance. Kreslil jsem a právě při kreslení bylo vidět, jak rychlé změny ve výtrysku nastávají už po cca pěti minutách. Na Slunce hold není tolik času, jako na DSO :-).
Stanislavxyz

Skupiny AR 4062 a 4064 jsou celkem dobře viditelné prostým okem. Zdá se dokonce, že 4064 se občas jeví jako dva body (či alespoň protáhlý tvar). Pozorováno kolem jedenácté a dvanácté hodiny, filtr tmavosti 14.
Stanislavxyz

Nepravidelný report o viditelnosti skvrn prostým okem je opět zde! Poněvadž kromě malé ale kontrastní AR 4076 jsem dnes prvně spatřil vycházející monstrózní skupinu AR 4079! Ta je sice na samém okraji kotouče, kde běžné skvrny jsou pouhým okem v podstatě nepozorovatelné, ale díky její velikosti je tato velmi dobře viditelná.

V následujících dnech to bude dozajista "do očí bijící" záležitost, těším se na některé alternativní způsoby pozorování (při západu/východu, dírkovou komorou a pod.).

Pozorování jsem prováděl dnes od Slunce východu, první 100% potvrzení kolem 11:30 h (do té doby na obloze mírný zákal a detekce nebyla tak přesvědčivá), filtr tmavost 14.
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Díky za pozorovací report Stanislave. Jako alternativní pozorovací pomůcka slunečních skvrn je ke koupi sluneční projektor od AstroMedia, který prodejce popisuje takto:
" Tento praktický přístroj umožňuje několika lidem současně pohodlně a zcela bezpečně pozorovat sluneční skvrny, přechody planet a sluneční zatmění. Díky důmyslnému optickému systému je viditelný pouze promítaný obraz Slunce, takže není potřeba žádný sluneční filtr. Velikost slunečního obrazu je 75 nebo 55 mm a lze jej pohodlně sledovat v pravém úhlu k dopadajícímu slunečnímu světlu - velmi praktické, když je Slunce vysoko! Optika se skládá ze skleněného achromátu o průměru 30 mm a ohniskové vzdálenosti 250 mm, který lze v pěti stupních zaclonit až na 12 mm, z výměnného objektivu se dvěma vypouklými zrcadly o ohniskové vzdálenosti -10 nebo -14 mm a z rovinného zrcadla z akrylového skla. Sluneční projektor se velmi snadno ovládá: Je umístěn na Dobsonově základně a lze jej nastavit na libovolnou elevaci mezi 0° a 90°. Dva integrované kvadranty umožňují určit výšku Slunce." Translated with DeepL.com (free version).
Za 20,00 Eur lze zakoupit na př.zde: https://www.buecher.de/artikel/sonstige ... escription
Kvalitativně to má pochopitelně k teleskopické projekční metodě hodně daleko, zato je to zcela bezpečné a tudíž vhodné i pro školní mládež!
Přílohy
Sluneční projektor AstroMedia.png
Sluneční projektor AstroMedia.png (732.18 KiB) Zobrazeno 365 x
dvader

Příspěvek od dvader »

Jeden jsem postavil a druhý mám ještě v obalu.
Není to nic moc, ale základní účel to splní... Největší mínus toho je papírová bílá projekční plocha, kde je vidět její struktura a ta zásadně zhoršuje obraz promítaného Slunce.
Plánuji dát místo toho nějakou plastovou destičku s lepším povrchem.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dvader

Příspěvek od dvader »

Ta skupina skvrn na okraji teď je úžasná! Je v jí spoustu detailů jak v bílém světle, tak v H-Alfa.
Koukněte, doporučuji…
Odpovědět