Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
perlufanda

Re: Čínské klony triedrů SWAROVSKI

Příspěvek od perlufanda »

Tak jsem se vrátil z procházky a byť to neumím vysvětlit, podezření mám na svoji oční vadu v kombinaci s konstrukcí tohoto typu dalekohledu. Vedou mne k tomu tyto laické závěry.

1 - známý je fakt šťoural a viděl by to taky

2 - při pohledu levým okem pravým tubusem nic takového nevidím!!!! To je asi hlavní argument. Tohle mne před tím nenapadlo zkusit.

3 - Můj levný mobil to taky nevyfotil, jestli to teda vůbec jde.

4 - hrál jsem si s nastavením Ipd, tedy tubusů a v poloze na "uložení do tašky" to nevidím, když si tubusy našteluju na moje oči na pozorování (spojený 1 kruh), dělá mi to, jak jsem popsal a to i v jiných pozicích kromě uložení. Ale ty jehly, většinou 1 duhová, nejsou v celém zorném poli. Když lampu posunu od středu pole, ke kraji, zmizí to. Dá se říct, že ta jehla z lampy se mi tvoří cca v 30-40 procentech středu zorného pole. Když lampu nechám uprostřed a pohnu místo dalekohledu hlavou(zornicí pravého oka), tak jehla ani uprostřed zmizí.

V každém případě platí, že 3 jiné čínské dalekohledy mi tohle nedělají.
perlufanda

Edit bod 1: Známý to už vidí taky v obou tubusech ve svém kousku a chová se mu to stejně, tak, jak jsem popsal. Takže to oko za to asi nemůže.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

OK, je fajn, že ste si s kolegom ujasnili, že tento jav - dúhové ihlice v ťažkých svetelných podmienkach - je reálny i bez použitia kamery.

Pôvodne som chcel napísať, že z toho, že ihlicu vidíte len v strede zorného poľa, je možné usudzovať na difrakciu na streche Schmidtovho hranolu:

Tiež Fig. 5 tu: https://legallyblindbirding.net/2023/08 ... er-part-i/

Vyvstáva ale otázka, prečo sa tam objavuje dúhovosť, navyše u viacerých kusov. Tu môžem už len špekulovať:

Holger Merlitz vo svojej knihe uvádza veľmi náročné výrobné tolerancie Schmidt-Pechanových hranolov. Jedna je presnosť optických plôch, vrátane tej strechovej, kde mikrodrsnosť spôsobuje difrakciu. Druhá je fakt, že dvojica hranolov potrebuje medzi sebou vzduchovú medzeru menšiu než 1mm tak, aby dochádzalo k úplnému odrazu (pre väčšinu lúčov) na oboch vnútorných plochách. Pre niektoré lúče k úplnému odrazu nedochádza (Seilov jav) a tak je potrebné aplikovať nejakú antireflexnú vrstvu. Avšak, ako Dr. Merlitz uvádza i https://www.birdforum.net/threads/zeiss-sfl-8x30.427860/page-16#post-4427043, príliš veľa vrstiev potlačí úplný odraz pre iné lúče a tak sa musí nájsť kompromis medzi odleskami a úplným odrazom, ktorého výsledkom je strata rozlíšenia strechového binokuláru. Nasleduje čistá špekulácia, ale pokiaľ nevieme o tom, aké vrstvy čínsky výrobca použil na ktorých optických plochách, pôvod dúhovej ihlice nám asi zostane neznámy.

Najlepšie, čo môžete urobiť, je ozaj presvietiť oba tubusy Vášho kusu binokuláru - pokiaľ v jednom ihlica je a v druhom nie - a skúsiť zistiť, či nemajú rôzne antireflexné vrstvy.
perlufanda

Ok, děkuji moc. Až zas potkám známého, prosvítíme oba dalekohledy vedle sebe, obávám se, že sám jako laik nic nepoznám.
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

Z ponuky Sky Rover Banner Cloud prakticky zmizli doteraz predávané binokuláry. Buď updatujú stránku, alebo ...
perlufanda

Z nějakého důvodu mi nejde dát odkaz na nové vlákno na cloudynights, ale asi to souvisí s touto přílohou. Na vlákně byl odkaz na stránky Sky rover, který byl v funkční jen chvíli, ale pán si stihl udělat print screen. Menší očnice, asi prototyp něčeho, Sky rover to však ze stránek stáhl. Někomu se nelíbí ty ostré hrany výstipků pancéřování u ostřícího kolečka.
Přílohy
post-65184-0-91237900-1736683854.jpg
post-65184-0-91237900-1736683854.jpg (94.72 KiB) Zobrazeno 4598 x
DNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DNA »

Na stránkách SKY ROVER vybrat binokulár - Banner Cloud Series - Sky Rover Binoculars.
Je pravda že cena US$50.00 je překvapující, když ten stejný binokulár na aliexpressu prodávají za US $603.79.
Na stránkách nabízejí pouze 8x42 APO a 12x56 APO.
Asi nějaká výhodná koupě.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ani za 50 to nechci :)
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Tak Číňan už připsal nulu :-)
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Na birdforum.net jsem kápnul na hezké srovnání SRBC a NL pure. Není to zrovna nejžhavější novinka, článek vyšel už v červnu 2024, ale všimnul jsem si ho až teď, tak třeba je tady někdo, kdo to ještě nečetl https://www.birdforum.net/threads/brief ... re.458393/
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Yarkho

Příspěvek od Yarkho »

jackjack-ove porovnávacie recenzie sú vždy veľmi prínosné.

To, že NL nie je ostré do kraja (sklenutie) a že má viac poduškového skreslenia vidí správne.

Ad skreslenie NL Pure: https://holgermerlitz.de/newk/newk.html
vojtechK
Věk: 46

Příspěvek od vojtechK »

Dnes mi přišel email od Sky Rover, že udělali menší očnice a těm, kdo si SRBC koupili, je pošlou za poštovné, viz zde
https://skyroveroptics.com/blogs/blog/4 ... binoculars
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
perlufanda

Tož já jsem žádný mail nedostal, ale už 3 dny zpátky jsem jim psal o nové očnice mail, ale zatím bez reakce. Kupoval jsem od jiného obchodníka a Sky roveru jsem nabízel moje peníze, ale asi je nechtějí. Jinak dalekohled po vyzkoušení v zimě, hlavně v noci, ležel ve skříni a teď na jaře jej nosím častěji a hlavně přes den. Jak jsem zmiňoval duhové hroty z hvězd, občas jsem je teď zahlédl na nerezových komínech při odlesku slunce, ale již poučen ze zahraničních fór, jsem si hrál s nastavením IPD a hroty jsem téměř eliminoval(aby dalekohled ještě byl pohodlný na oči, když IPD nastavím tak, že mi oba tubusy mají tendenci useknout nos, hroty zmizí úplně i na hvězdách. Nové očnice by to mohly vyřešit).
perlufanda

Oprava, Sky Rover se mi dnes ozval, nejsem zákazník jejich shopu a zdarma mí je nedají, ale za 29 USD včetně pošty, jo 8-)
Odpovědět