3" korektory pro 300mm f/4 zrcadlo
3" korektory pro 300mm f/4 zrcadlo
Chtěl jsem na svém bezsekundárovém N300 vyzkoušet FF kameru s ASA 3" , ale při vstupním průměru korektoru 72mm a délce 137 mm to vinětuje jak prase. Zkusil jsem odstranit rosnici primáru ( průměr 330mm), pak i rosnici na korektoru (průměr 96mm), ale paradoxně se vinětace vždy jen zhoršila, což můj vysloužilý mozek tak nějak nebere. Zná někdo příčinu vinětace ? Optická simulace jasně ukazuje na korektor, ale výrobce zaručuje plně osvětlené pole 50mm. Mě to osvětlí max 30mm, víc ani prd. Někde je chybička, ale kde?
- Přílohy
-
- foto teleskopu
- N300.jpg (380.25 KiB) Zobrazeno 2911 x
-
- flat
- MasterFlat_Stack20_190.0ms_Bin1_gain100_20250321-181419_15.5C kopie.jpg (451.29 KiB) Zobrazeno 2911 x
-
- 3 minuty expozice
- Light_M 51_180.0s_Bin1_gain132_20250408-211225_-19.8C_0005 kopie.jpg (1.25 MiB) Zobrazeno 2911 x
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Dloihá a malého průměru je ta stínící trunka před ohniskem. Jedno z toho nebo obojí bude potřeba upravit. Pro jaký nevinětovaný prlměr to máš počítané ? Podle mě to máš spočítané pro 0 % vinětaci pouze na ose.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milane, obě trubky jsem postupně ostranil. Jak tu velkou od primáru, tak tu malou. V obou případech se vinětace zhoršila a pokud byly odstaněny obě,byla vůbec největší. Bez sekundáru není co počítat. Vše určuje korektor svým vstupním průměrem, délkou a backfocusem. Pokud dáš kameru 58mm od korektoru, což je jejich doporučený BF pro 300/F4, tak korektor musí být v pozici, kdy je zaostřeno. Neznám žádnou metodu, jak to vyřešit jinak. Měnit BF je nesmysl a od to se všechno odvíjí. To není klasický Newton, kde hraje roli průměr sekundáru a vzdálenost zrcadel. Tady je kamera v primárním ohnisku posunutém o 11.7mm vlivem korektoru a tím to hasne.
Optická simulace mi ale jasně ukazuje, že průměr korektoru 72 mm ořízne osvětlenou plochu na průměr 33 mm. Pokud v korektoru není nějaký negativní optický člen, který ten spot roztáhne, tak to prostě vinětovat musí, ale pokud vím, tak ASA 3" se na FF běžně používá a pochybuju, že by se někdo smířil s takovou monstrózní vinětací. Začínám věřit, že fyzika někdy nefunguje, ale sebevraždu neplánuju.
Optická simulace mi ale jasně ukazuje, že průměr korektoru 72 mm ořízne osvětlenou plochu na průměr 33 mm. Pokud v korektoru není nějaký negativní optický člen, který ten spot roztáhne, tak to prostě vinětovat musí, ale pokud vím, tak ASA 3" se na FF běžně používá a pochybuju, že by se někdo smířil s takovou monstrózní vinětací. Začínám věřit, že fyzika někdy nefunguje, ale sebevraždu neplánuju.

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nevím kde jsi vzal nevinětované pole 50mm. To nemá snad ani 4" verze ASA Wynne. 50mm je použitelné korigované pole, tedy že to tam kreslí přiměřeně slušně (a to kreslí). Grafy vinětace ale říkají něco jiného. Při f/3 je nevinětovaný průměr (s tolerancí do pár jednotek procent) cca 15mm, při f/3.8 asi 26mm a při f/5 to začíná vinětovat významněji kdesi od 36mm. To platí pro 250mm zrcadlo. Pro 500mm zrcadlo se to liší jen lehce, tedy i u 300ky to bude podobné.
A u zrcadla f/4 ta vinětace nijak brutální není. Změřil jsem si teď moje FF, v úplném rohu je ztráta 22% a rychle se to lepší:
A takhle vypadá Riccardi Wynne 3", je kratší, takež na fullframe o pár procent lepší:
A u zrcadla f/4 ta vinětace nijak brutální není. Změřil jsem si teď moje FF, v úplném rohu je ztráta 22% a rychle se to lepší:
A takhle vypadá Riccardi Wynne 3", je kratší, takež na fullframe o pár procent lepší:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Toto píše výrobce v technickém listu :
Korektor ASA 3" Wynne 0,95 x
Korektor ASA 3" Wynne je vysoce výkonný korektor pro newtonovské dalekohledy s 0,95x multiplikátorem, což znamená, že F4 Newtonian bude pracovat na F3,8 s odpovídajícím 0,95x snížením ohniskové vzdálenosti.
Tento vysoce výkonný korektor má 50mm korigované pole, které mu umožňuje správně osvětlit všechny senzory včetně KAF-16803.
Já pod pojmem "správně osvětlit" chápu osvětlit bez vinětace. Je vidět, že to, co je správné, si každý vykládá jinak. Už jsem sám dospěl k tomu, že jsem naivní ohledně toho, co je a co není přijatelná vinětace. Z té simulace to plyne zcela jasně a nějaký zázrak se čekat nedá. Takže děkuji za uvedení do reality a přestávám řešit neřešitelné.
Korektor ASA 3" Wynne je vysoce výkonný korektor pro newtonovské dalekohledy s 0,95x multiplikátorem, což znamená, že F4 Newtonian bude pracovat na F3,8 s odpovídajícím 0,95x snížením ohniskové vzdálenosti.
Tento vysoce výkonný korektor má 50mm korigované pole, které mu umožňuje správně osvětlit všechny senzory včetně KAF-16803.
Já pod pojmem "správně osvětlit" chápu osvětlit bez vinětace. Je vidět, že to, co je správné, si každý vykládá jinak. Už jsem sám dospěl k tomu, že jsem naivní ohledně toho, co je a co není přijatelná vinětace. Z té simulace to plyne zcela jasně a nějaký zázrak se čekat nedá. Takže děkuji za uvedení do reality a přestávám řešit neřešitelné.
Tp seestar: Hezky jsi mi vysvětlil, že máš pravdu. Teď ještě vysvětli sobě, proč ti to nejde.
A jen tak na okraj, je to opticky - co do všech výpočtů- jako normální Newton. Jak hodně vinětuje korektor, je úplně stejné tady i u klasického Newtona se sekundárem.Ten na to nemá žádný vliv. tedy pokud není on tím vinětujéícím prvkem. Zrovna jako ten tvůj tubusek.
Mimochpodem, jak daleko je okraj toho tubusku (vstup) do vstupu korektopru a jaký má vnitřní průměr ?
A jen tak na okraj, je to opticky - co do všech výpočtů- jako normální Newton. Jak hodně vinětuje korektor, je úplně stejné tady i u klasického Newtona se sekundárem.Ten na to nemá žádný vliv. tedy pokud není on tím vinětujéícím prvkem. Zrovna jako ten tvůj tubusek.
Mimochpodem, jak daleko je okraj toho tubusku (vstup) do vstupu korektopru a jaký má vnitřní průměr ?
Naposledy upravil(a) MilAN dne 09. 04. 2025, 17:39, celkem upraveno 1 x.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Koukám teď na tu fotku sestavy. Čím máš připojenou tu kameru ? Není ta trubka co definuje vzdálenost od korektoru moc malá ? Tu musíš mít buď stejného průměru jako je výstupní čočka korektoru, nebo musí být do kužele, a vstup jako je výstupní čočka korektoru. Ta výstupní čočka je využita prakticky celá pro senzor 37x37mm, pro 24x36 ta diagonála zas o tolik menší není. Pokud je na kameře jejich obvyklý M54, tak ta trubička bude mít vnitřní průměr max. 50mm. Což sotva stačí u vstupu do kamery ale rozhodně nestačí u výstupu z korektoru. Pokud ji máš válcovou, ne kuželovou, tak to je ten zásadní problém. Uvnitř korektoru je jeden negativní člen, který to trochu narovná, a až ta poslední čočka to zase pošle do ohniska.
Moje C3-61000 má M68, a vinětuje to viz níže.
Udělej ten spojovací díl válcový, o průměru výstupu, a uskočení na M54 udělej až na konci, a bude to OK.
Udělej ten spojovací díl válcový, o průměru výstupu, a uskočení na M54 udělej až na konci, a bude to OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
A kde je ten technický list ? To tam je takhle v originálu v němčině a přeložil jsi to teď ty ? A nebo je to překlad nějakého obchodníka. Já v datasheetu ke korektoru nic takového nemám. Zato tam mám grafy osvětlení pro zrcadla 250 a 500mm f/3, f/3.8 a f/5, a spot-diagramy, a ty odpovídají realitě.
Korektor je každopádně v pohodě použitelný, vinětace 16% vinětace 22 % v úplném rohu není nic vážného.
Předělej tu spojovací trubku, to je ten pravý zdroj problémů. Proč myslíš, že je ta výstupní čočka tak velká
Kdyby nemusela být, tak by ty drahé optické členy určitě udělali menší.
Korektor je každopádně v pohodě použitelný, vinětace 16% vinětace 22 % v úplném rohu není nic vážného.
Předělej tu spojovací trubku, to je ten pravý zdroj problémů. Proč myslíš, že je ta výstupní čočka tak velká

seestar píše: ↑09. 04. 2025, 17:35 Toto píše výrobce v technickém listu :
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, takže ne v technickém listu. To to jen Markus Ludes na CN fakt poněkud blbě napsal. Ale zase je to jen text na CN, a Ludes není výrobce.
V té dokumenatci pod tím, přímo od ASA je to dobře, a je z toho jasné, jak to ve skutečnosti je.
Ještě jsem opravil ty průběhy vinětace. Ten FF co jsem poslal byl z kratšího 3" Riccardi Wynne. Ten vinětuje méně. ASA Wynne jsem tam přidal nyní, tam je vinětace v úplném rohu FF 22%. Ale zase se to oproti Riccardimu rychleji zlepšuje. Použitelné jsou ale oba.
Pokud bys to chtěl jen s minimální vinětací, tak potřebuješ tohle:
https://www.alcor-system.com/new/Optica ... ector.html
ASA 4" Wynne se už nevyrábí. Pokud by tě zajímala cena toho 4" Alcor Wynne, tak skoro 100k Kč. Už jsem ho jednou poptával na šedesátku f/3.
V té dokumenatci pod tím, přímo od ASA je to dobře, a je z toho jasné, jak to ve skutečnosti je.
Ještě jsem opravil ty průběhy vinětace. Ten FF co jsem poslal byl z kratšího 3" Riccardi Wynne. Ten vinětuje méně. ASA Wynne jsem tam přidal nyní, tam je vinětace v úplném rohu FF 22%. Ale zase se to oproti Riccardimu rychleji zlepšuje. Použitelné jsou ale oba.
Pokud bys to chtěl jen s minimální vinětací, tak potřebuješ tohle:
https://www.alcor-system.com/new/Optica ... ector.html
ASA 4" Wynne se už nevyrábí. Pokud by tě zajímala cena toho 4" Alcor Wynne, tak skoro 100k Kč. Už jsem ho jednou poptával na šedesátku f/3.
Já jsem to nijak podrobně nestudoval a bral jsem to jako výňatek z materiálů výrobce včetně těch obrázků. Zatím jsem pracoval s APSC a tam byla vinětace vždycky zanedbatelná. Tohle mě praštilo do očí. Rozhodně nehodlám kupovat nějakej další korektor. Na to moje hraní mi to stačí, jen jsem chtěl vědět, v čem je problém. Dík za vysvětlení.
Ta fotka je jen ilustrační a je tam APSC kamera. Na FF tam je válec 68mm a na konci 11mm 2" s M48/M54 na filtr, takže jen posledních 11mm je zůžených. Na té kameře (ASI128MC) ta přechodka M54/2" s M48 už byla, tak jsem se domníval, že když to s tím dodávají, tak to vyhovuje.MMys píše: ↑09. 04. 2025, 17:39 Koukám teď na tu fotku sestavy. Čím máš připojenou tu kameru ? Není ta trubka co definuje vzdálenost od korektoru moc malá ? Tu musíš mít buď stejného průměru jako je výstupní čočka korektoru, nebo musí být do kužele, a vstup jako je výstupní čočka korektoru. Ta výstupní čočka je využita prakticky celá pro senzor 37x37mm, pro 24x36 ta diagonála zas o tolik menší není. Pokud je na kameře jejich obvyklý M54, tak ta trubička bude mít vnitřní průměr max. 50mm. Což sotva stačí u vstupu do kamery ale rozhodně nestačí u výstupu z korektoru. Pokud ji máš válcovou, ne kuželovou, tak to je ten zásadní problém. Uvnitř korektoru je jeden negativní člen, který to trochu narovná, a až ta poslední čočka to zase pošle do ohniska.
Můžu zkusit vyrobit díl, kde filtr bude těsně na kameře a zbytek bude průměr 68mm. Dělal jsem teď na to OAG, ale když dám hranol tak, aby nevinětoval, tak tam většinou nenajdu ani hvězdičku. Vnitřní průměr je 62mm a vinětuje to úplně stejně. Vidím to opravdu na korektor. S FF jsou jen samý problémy. Zlatý APSC.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Počkej, jakej filtr ? Ty tam ještě máš nějakej 2" M48 filtr ? takže díra tím pádem tak 45mm ? No to už přeci nemůže fungovat na f/4 tuplem. Diagonála je 43mm, díra 45mm, takže hrana otvoru filtru je prakticky v zákrytu s rohem. Což ti pro rohový bod ořízne zhruba polovinu svazku.
To s M48 filtrem bude fungovat tak možná na f/10 SCT, RC, něbo nějakém f/8 refráku, ale ne na f/4 soustavě. Já tam mám filtry 50x50mm a je to OK.
Původně jsem myslel, že si nechám filtrkolo s 8x50mm unmounted filtry, což je otvor 48mm, ale pak jsem si to namaloval a bylo jasné, že to nepůjde.
To s M48 filtrem bude fungovat tak možná na f/10 SCT, RC, něbo nějakém f/8 refráku, ale ne na f/4 soustavě. Já tam mám filtry 50x50mm a je to OK.
Původně jsem myslel, že si nechám filtrkolo s 8x50mm unmounted filtry, což je otvor 48mm, ale pak jsem si to namaloval a bylo jasné, že to nepůjde.
Tak jsem udělal novej držák kamery.Vniřní průměr 78mm s přechodkou na M54 o délce 11mm vnitřním průměru 51mm. Na konci závitu M54 je vsazen UV/IR filtr 47mm, který je 12mm od čipu. Namířil jsem to na oblohu a zkusil snímek 0.001s . Lepší výsledek už z toho nedostanu. Řekl bych, že filtr je v tom už tentokrát nevinně.
- Přílohy
-
- Preview_M 51_1.0ms_Bin1_gain88_20250410-161841_7.2C kopie.jpg (69.55 KiB) Zobrazeno 4655 x
Je to nesymetrické , rohy jsou určitě od filtru uřízlé a vinětuje to ještě někdy, ta hodnotaje vysoká