ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami
-
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Re: ZWO AM5 - montáž s HD převodovkami
- Přílohy
-
- pic1.jpeg (134.57 KiB) Zobrazeno 10197 x
Celestron Edge HD 9.25", Hyperstar V4, TS Optics 76EDPH F/4.5, Samyang 135ED ...
ZWO AM5N - ASiair-Plus, EQ5 OnStep - ASiair-Pro, HrEM OnStep - ASiair
ZWO ASI2600MM/MC-Pro,ASI294MC-Pro,ASI1600MM-Cool,ASI178MC,ASI224MC,ASI290MM,ASI120MM...
Hujer.Net
ZWO AM5N - ASiair-Plus, EQ5 OnStep - ASiair-Pro, HrEM OnStep - ASiair
ZWO ASI2600MM/MC-Pro,ASI294MC-Pro,ASI1600MM-Cool,ASI178MC,ASI224MC,ASI290MM,ASI120MM...
Hujer.Net
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Kostky jsou vrženy - koupí jsem vstoupil do rodiny AM5N. Když jsem ho vybalovat skoro jsem se vyděsil neb označení N je pouze na papundeklové krabici. Všude jinde je jen AM5,
AM5 je i na měřícím protokolu
.
Podle vývodů na sedle ( USB a napájení 12V) a LED BT to N je
.
Teď jen musí dodělat "nástavec" na sloupek EQ6 na kterém to hodlám provozovat ( se stativem od EQ6-R).
AM5 je i na měřícím protokolu

Teď jen musí dodělat "nástavec" na sloupek EQ6 na kterém to hodlám provozovat ( se stativem od EQ6-R).
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
zajimave je, jak vsichni, kdo verejne postnou ten AM5 periodic error test report maji nejake neuveritelne nizke hodnoty...
ja mam max 13.4 a min 7.5 arcsec PE

p.s.: taky jsem si tu AM5N ted nedavno koupil k Vanocum a tento tyden ji prvne pouzil... zatim se smisenymi pocity
ja mam max 13.4 a min 7.5 arcsec PE

p.s.: taky jsem si tu AM5N ted nedavno koupil k Vanocum a tento tyden ji prvne pouzil... zatim se smisenymi pocity

U mojej AM5 (nie N) sú hodnoty násobne vyššie a i napriek tomu v pohode pointuje i na 0,5".
decka, dotaz na majitele AM5 ci AM5N.
je tu nekdo, kdo nepouziva ASIair? proste jen PC a ASCOM driver ke spojeni s montazi a 3rd party program? spojujici se s montazi pres ascom driver?
Muj problem je (pouzivam MaxImDL), ze mi proste nejde guiding, resp. kalibrace, ze se hvezda/montaz vubec nepohne.
Jediny nahodny workaround, ktery se mi 1x za 3 noci s montazi podaril (jinak jsem fotil bez pointace IFN kolem Polarky jako plan B), bylo ze jsem dal guiding speed 0.9x cimz se to 1x povedlo zkalibrovat pointaci tak, ze hvezda se fakt hnula o vice jak 5 pixelu (jak mam MaxIm DL nastaveno) a pro vlastni pointaci, aby to nelitalo na vsechny strany (prestreloval) jsem ji zas pak snizil na 0.1x a nejak to guidovalo OK.
a druhy dotaz pro majitele...
cim to krmite? tu montaz? normalnim autozapalovacem 12V? a stabilizovanym nebo nestabilizovanym?
me se stane, kdyz pripojim na autobaterii tunu zarizeni, zejmena MII kameru a zapnu ji a zapnu chlazeni a k tomu mam vyrivani na 100% ze i u nove nabite autobaterie kde je 12.5V + mi to dokaze klesnout pod 11V a AM5N porad pipa a stezuje si (v advanced menu jsem dal at je zticha, mute).
tak si rikam, protoze v manualu tusim pisou 11-15V vstup, jestli tam k tomu holt nepridelat step up DC2DC menic z ~12V na 15V out... (tak to mam nejak u sve Gemini G53F+ ze mam step up menic asi na 16 nebo 18V na vstup).
diky vsem za odpovedi/komentaze/nazory/napady...
je tu nekdo, kdo nepouziva ASIair? proste jen PC a ASCOM driver ke spojeni s montazi a 3rd party program? spojujici se s montazi pres ascom driver?
Muj problem je (pouzivam MaxImDL), ze mi proste nejde guiding, resp. kalibrace, ze se hvezda/montaz vubec nepohne.
Jediny nahodny workaround, ktery se mi 1x za 3 noci s montazi podaril (jinak jsem fotil bez pointace IFN kolem Polarky jako plan B), bylo ze jsem dal guiding speed 0.9x cimz se to 1x povedlo zkalibrovat pointaci tak, ze hvezda se fakt hnula o vice jak 5 pixelu (jak mam MaxIm DL nastaveno) a pro vlastni pointaci, aby to nelitalo na vsechny strany (prestreloval) jsem ji zas pak snizil na 0.1x a nejak to guidovalo OK.
a druhy dotaz pro majitele...
cim to krmite? tu montaz? normalnim autozapalovacem 12V? a stabilizovanym nebo nestabilizovanym?
me se stane, kdyz pripojim na autobaterii tunu zarizeni, zejmena MII kameru a zapnu ji a zapnu chlazeni a k tomu mam vyrivani na 100% ze i u nove nabite autobaterie kde je 12.5V + mi to dokaze klesnout pod 11V a AM5N porad pipa a stezuje si (v advanced menu jsem dal at je zticha, mute).
tak si rikam, protoze v manualu tusim pisou 11-15V vstup, jestli tam k tomu holt nepridelat step up DC2DC menic z ~12V na 15V out... (tak to mam nejak u sve Gemini G53F+ ze mam step up menic asi na 16 nebo 18V na vstup).
diky vsem za odpovedi/komentaze/nazory/napady...
Baterie je nová, nebo nově nabitá? Mě to přijde na starou baterku, která už není schopna dávat potřebný proud. Pokud ti takhle padá napětí hned po zatížení těmi hračkami je baterka zřejmě poněkud KO. Musel bys napsat jaký je odebíraný proud, jaká je kapacita baterie, po jak dlouhé době klesne napětí na 11V (to je mimochodem prakticky vybitá, nebo zasulfátovaná baterka). Bez toho je jakákoliv rada jen spekulace.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Já používám PC s Ascom. V tom ovládacím programu ASI Mount v okně Advanced mám guiding rate 0.5. Pointuji přes PHD kde mám zvoleno ASIMount (pulse guide). Píšeš že si nastavoval guide speed na 0.9 tak nevím jestli to jde spolu nebo se nastavuje jedna a druhá extra v tom MaxImu.
Taky jsem před nějakou dobou používal autobaterku a stálo to za houby i když jsem jí kupoval novou. Přesedlal jsem na LiFE 4článek 50Ah za 5 tisíc asi a mám energie na rozdávání.
Taky jsem před nějakou dobou používal autobaterku a stálo to za houby i když jsem jí kupoval novou. Přesedlal jsem na LiFE 4článek 50Ah za 5 tisíc asi a mám energie na rozdávání.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Nič v zlom, ale niektoré veci mi prídu totálne strelené.
Ponechám stranou nekúpiť AsiAir za zlomok ceny AM5 (proti gustu žiaden dišputát), ale šetriť na napájaní...? Čo sa už snažíte dosiahnuť?
Keď mám fotozostavu v poli, napájam montáž samostatne a AsiAir samostatne. Doma ju napájam zo samostatného stabilizovaného zdroja.
Ponechám stranou nekúpiť AsiAir za zlomok ceny AM5 (proti gustu žiaden dišputát), ale šetriť na napájaní...? Čo sa už snažíte dosiahnuť?
Keď mám fotozostavu v poli, napájam montáž samostatne a AsiAir samostatne. Doma ju napájam zo samostatného stabilizovaného zdroja.
Co se toho ASIAiru týká prostě jsem zvyklý na Wokna a soft v PC, musel bych se učit zas něco jinýho a šátrat prstem po nějakém tabletu 

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Jaky ma smysl napajet montaz z jine baterky nez ASIair ?
@konihlav: tu baterku vyhod a kup si jedine spolehlive reseni, LiFePO4 a aspon 60Ah. Blbe tezke opotrebovane zelezo s menicem na 15V neni reseni. S nastavenim Maxima a AM5 nemam zadne zkusenosti neb ani jedno nemam.
@konihlav: tu baterku vyhod a kup si jedine spolehlive reseni, LiFePO4 a aspon 60Ah. Blbe tezke opotrebovane zelezo s menicem na 15V neni reseni. S nastavenim Maxima a AM5 nemam zadne zkusenosti neb ani jedno nemam.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Já mám stejný problém. Vypadá to, jako když má ASCOM driver pro AM5 nějak omezenou maximální délku pro pulseguide commnad. Chová se mi to úplně stejně (v MaxIm DL, v SIPSu). V PHD2 (které nepoužívám) se kalibrace dělá pomocí skupiny hodně po sobě jdoucích krátkých pointačních zásahů, a proto to nevadí.
Některé SW při kalibraci pointace do montáže pošlou dlouhý pulseguide příkaz, třeba 5000ms, a ten prostě AM5 ignoruje a pohyb neudělá.
Když ten pohyb udělám ručně, a rychlosti pro pointaci v pix/sec. si změřím a do pointačního SW ji napíšu, tak pointace pak už funguje normálně. Kráké korekce to akceptuje.
Druhé řešení je vynechat ASCOM pulseguide a propojit montáž s kamerou přes autoguder port k tomu určeným kabelem. To funguje normálně, ale vyžaduje kameru s autoguider portem.
Některé SW při kalibraci pointace do montáže pošlou dlouhý pulseguide příkaz, třeba 5000ms, a ten prostě AM5 ignoruje a pohyb neudělá.
Když ten pohyb udělám ručně, a rychlosti pro pointaci v pix/sec. si změřím a do pointačního SW ji napíšu, tak pointace pak už funguje normálně. Kráké korekce to akceptuje.
Druhé řešení je vynechat ASCOM pulseguide a propojit montáž s kamerou přes autoguder port k tomu určeným kabelem. To funguje normálně, ale vyžaduje kameru s autoguider portem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tohto sa nebojte, AM5 s AsiAir je ako ryba vo vode, je to naozaj jednoduché. Skalibruje sa to skoro samo, beží to zo smartfónu, dá sa to všetko mať na jednej wifine, s ktorým môžete v kľude ležať pred TV, zatiaľ čo montáž a kamera fotia.
Dva zdroje jednoducho pre to, že pokiaľ sa niečo pokazí, odnesie to menší počet drahej techniky. A celkovo je menšia šanca, že sa niečo pokazí (nie som elektrotechnik, nepoznám bezpečnostné parametre jednotlivých komponent, ale šetriť pár tisíc na napájaní výbavy v cene takmer osobného auta mi už fakt príde strelené).
Vpořádku Yarkho, já elektrotechnik jsem, mám prostě jeden zdroj, potřebné mám vyvedeno na panel s konektory před kterými sedí pojistky.
Žádné blbosti navíc v podobě displeje, spínačů, jen v baterce je balancer. Nevím co by se na tom mělo kazit, kdybych měl přemýšlet tímto způsobem, tak to bych mohl mít 2 kamery, 2 montáže atd.
Žádné blbosti navíc v podobě displeje, spínačů, jen v baterce je balancer. Nevím co by se na tom mělo kazit, kdybych měl přemýšlet tímto způsobem, tak to bych mohl mít 2 kamery, 2 montáže atd.

Dva zdroje mají ale i své nevýhody, především rozdíl potenciálů, ke kterému může dojít při společné kostře (ground) vícera zařízení. Už se to tu několikrát na foru objevilo, zejména když jedna baterie napájela zrcadlovku a jiná baterie montáž. V tomto případě docházelo k náhodnému vypínání zrcadlovky.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
vla: baterie je nova (tak rok, mozna ted uz 2 roky stara) a pochopitelne nove nabita, jedna se o https://www.battery-import.cz/starter/t ... 2v--lfs75/
ja si myslim, ze mi to "pada" (voltage) proto, ze vyhrivaci jednotka je KO uz par let a dava mi ted neregulovane jen 100% vykon na vystupu vyhrivaciho pasku a to podle me fakt zere hodne... (takze budu resit vyhrivaci jednotku a proto jsem treba koukal i na ty eagle computery a jine geraety...)
astrolama - zajimave ze pises ze v PHD to jde (to bych mohl zkusit nainstalovat a videlo by se nicmene ja nechci pointovat phd ale maximem :-/ ) v maximu jde dat jen delka kalibrace a je celkem jedno jakou nastavim vzdy to udela jen pidi midi maly mikro pohyb
Yarkho: Čo sa už snažíte dosiahnuť? pochop, ze ne kazdy chce asiair, ja chci treba montaz, na astrofoto, a aby se standardne chovala, jako kazda jina montaz a sla ovladat z ruznych programu... mimochodem, astrofotim od roku 2009
a nejsem uplnej blbec (jenom malej)
biker.fm: no jo, uz pokukuju po tom co ma MMys a Vabra jenze oni to tenkrat koupili nekde za dumpingove ceny
ja na mensi mikro sestavu pouzivam tohle: https://blog.astrofotky.cz/pavelpech/?p=1078
ja si myslim, ze mi to "pada" (voltage) proto, ze vyhrivaci jednotka je KO uz par let a dava mi ted neregulovane jen 100% vykon na vystupu vyhrivaciho pasku a to podle me fakt zere hodne... (takze budu resit vyhrivaci jednotku a proto jsem treba koukal i na ty eagle computery a jine geraety...)
astrolama - zajimave ze pises ze v PHD to jde (to bych mohl zkusit nainstalovat a videlo by se nicmene ja nechci pointovat phd ale maximem :-/ ) v maximu jde dat jen delka kalibrace a je celkem jedno jakou nastavim vzdy to udela jen pidi midi maly mikro pohyb
Yarkho: Čo sa už snažíte dosiahnuť? pochop, ze ne kazdy chce asiair, ja chci treba montaz, na astrofoto, a aby se standardne chovala, jako kazda jina montaz a sla ovladat z ruznych programu... mimochodem, astrofotim od roku 2009

biker.fm: no jo, uz pokukuju po tom co ma MMys a Vabra jenze oni to tenkrat koupili nekde za dumpingove ceny