NGC 5139 Omega Centauri
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Re: NGC 5139 Omega Centauri
To je masakr Pavle. To si to tak přeexponoval, nebo proč se ti jádro slilo na jasný flek s hodnotami 255-255-255?
Tak k tomuhle sem se nedokopal, i když jsem si nad ránem přivstal a udělal aspoň širokoúhlý obrázek. Dost dobrý.
Tak k tomuhle sem se nedokopal, i když jsem si nad ránem přivstal a udělal aspoň širokoúhlý obrázek. Dost dobrý.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Už mi psal podobně na FB Martin Mašek.
Přeexponované to není, je to výsledek mého zpracování.
Ale speciálně v tomhle širokoúhlém podání, abych dosáhl dostatečné hustoty hvězd na okraji, tak jsem si přepálil střed...
Možná bych to mohl maskovat a hrát si s tím selektivně...
Ale selektivnímu zpracováni různých částí snímku se spíše snažím vyhýbat.
Přeexponované to není, je to výsledek mého zpracování.
Ale speciálně v tomhle širokoúhlém podání, abych dosáhl dostatečné hustoty hvězd na okraji, tak jsem si přepálil střed...
Možná bych to mohl maskovat a hrát si s tím selektivně...
Ale selektivnímu zpracováni různých částí snímku se spíše snažím vyhýbat.
Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě, jen mě zajímalo, zda by šel udělat i druhý obrázek, kde by bylo nepřepálené jádro. Určitě by to taky byla pěkná fotka, ne tak ohromující, ale určitě hezká co so podání hvězdokupy týče.
Kdyby si to chtěl někdo zpracovat sám a lépe publikuji složeninu v PixI před zpracováním zde Link na stažení ch.skysend.ch
Jsem zvědavý na Vaše pokusy.
1:1 snímek z PixI obrazovky se standardním STF:
Jsem zvědavý na Vaše pokusy.
1:1 snímek z PixI obrazovky se standardním STF:
Pavel Vabrousek
Pavle, tak som to skúsil.
https://astrobook.sk/wp-content/uploads ... Omega1.jpg
https://astrobook.sk/wp-content/uploads ... Omega1.jpg
Neodolal som
- paradne, uz predpripravene data... dakujem ze som sa s tym mohol zabavat 
hlavne kroky:
BXT
ArcsinhStretch
Autohistogram
NXT
CurvesTransformation
SCNR
BackgroundNeutralization
ColorSaturation
Vlavo od hviezdokopy su aj prachove mracna, mozno by sa dali vytiahnut po odseparovani hviezd... aj som to skusil, ale nedopadlo to dobre
, tak som radsej zostal pri tejto verziii.
hlavne kroky:
BXT
ArcsinhStretch
Autohistogram
NXT
CurvesTransformation
SCNR
BackgroundNeutralization
ColorSaturation
Vlavo od hviezdokopy su aj prachove mracna, mozno by sa dali vytiahnut po odseparovani hviezd... aj som to skusil, ale nedopadlo to dobre
Ospravedlnujem sa, zabudol som to este "zaostrit", tak asi finalna verzia:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pavle super nápad to sdílet. Verze od Peto je mi asi nejbližší, moc hezké každopádně a super výchozí data.
Taky jsem si to zkusil, výřez.
- Přílohy
-
- _20240404_NGC5139_Omega_Kowa500_ASI071MC_20x180s_Preview01.jpg (1.28 MiB) Zobrazeno 1228 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Astra, Peto, pěkně se Vám to povedlo!
Nevím proč mi to spektrograficke vyvážení barev v PixI, háže proti vaším verzím více do žluta...
Pořád mi nejde do hlavy jaké musely být tehdy podmínky, aby to takhle vylezlo, jen z 5-10 stupňů nad obzorem, z OSC kamery na 350mm teleobjektivu za jednu hodinu expozice...
Nevím proč mi to spektrograficke vyvážení barev v PixI, háže proti vaším verzím více do žluta...
Pořád mi nejde do hlavy jaké musely být tehdy podmínky, aby to takhle vylezlo, jen z 5-10 stupňů nad obzorem, z OSC kamery na 350mm teleobjektivu za jednu hodinu expozice...
Pavel Vabrousek
Pavle, já jsem to nekalibroval a doladil podle toho jak se mi barevnost pro kulové hvězdokupy líbí. To znamená, že to neodpovídá fotometrii. Ano, v základu je to víc dožluta.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Mňa skôr zaujal ten medzihviezdny prach, ktorý tam vidieť v náznakoch.
Dá sa to porovnať s fotkami na internete, napr. zo zdroja:
https://www.aapod2.com/blog/omega-centauri-ifn
Toto som trošku pootočil pre porovnanie - v prílohe.
Inak môj výsledok:

Žiaľ sa to lepšie asi nedá, v pozadí je veľa šumu asi z nechladenej kamery... Samozrejme na úkor krásy farieb, pozadia... ale mi išlo o vytiahnutie toho prachu
a postup? No, chaos
alex
Dá sa to porovnať s fotkami na internete, napr. zo zdroja:
https://www.aapod2.com/blog/omega-centauri-ifn
Toto som trošku pootočil pre porovnanie - v prílohe.
Inak môj výsledok:

Žiaľ sa to lepšie asi nedá, v pozadí je veľa šumu asi z nechladenej kamery... Samozrejme na úkor krásy farieb, pozadia... ale mi išlo o vytiahnutie toho prachu
alex
- Přílohy
-
- web.jpg (465.13 KiB) Zobrazeno 1147 x
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Take mne tam ten prach, byt jen ve slabem naznaku, docela prekvapil.
Fotka byla porizena chlazenou kamerou, ale za vyrazne horsich podminek v Texasu nez srovnavany snimek z Australie.
V Texasu jsem mel Omegu mezi 5-10 stupni nad obzorem, kamera byla barevna OSC, montaz mala cestovni a soucer expozic okolo 1h.
Australan ji mohl mit v nadhlavniku a (7h dat sbiral od cervna do listopadu) s BW kamerou atd...
Az se nekdy zase podivam na jizni polokouli, zkusim se na ta IFNka v okoli zamerit.
Fotka byla porizena chlazenou kamerou, ale za vyrazne horsich podminek v Texasu nez srovnavany snimek z Australie.
V Texasu jsem mel Omegu mezi 5-10 stupni nad obzorem, kamera byla barevna OSC, montaz mala cestovni a soucer expozic okolo 1h.
Australan ji mohl mit v nadhlavniku a (7h dat sbiral od cervna do listopadu) s BW kamerou atd...
Az se nekdy zase podivam na jizni polokouli, zkusim se na ta IFNka v okoli zamerit.
Pavel Vabrousek