Jaký okulár
Re: Jaký okulár
SIRIUS_758: Dobrý večer, ani nevíte jakou jste mi udělal radost kladnou kritikou Morpheů. Před hodinou jsem jich pět objednal u pana Zaleského.
Omlouvám se panu Zahajskému, zase jsem to spletl.
Také se chystám doplnit svoje APM bino nějakými dobrými okuláry. Rozmýšlím se mezi několika možnostmi. Myslíte si, že Morpheusy, zejména v těch delších ohniscích, jsou vhodné do bina APM, pro astro i pro terestrické pozorování ve dne? Samozřejmě je nejlepší to vyzkoušet. Ale bohužel se nestává často, že se člověk dostane na místo, odkud je daleký výhled, a potká tam někoho, kdo má u sebe Morpheusy, Pentaxy XW, APM HI-FW, Hyperiony a Delosy v párech... 

APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
- SIRIUS_758
Jsou...
A jsou vhodné i na denní použití, protože nemají tak velké zkreslení.
A jsou vhodné i na denní použití, protože nemají tak velké zkreslení.
Děkuji za názor, Morpheus asi vyhraje.
na stejném SD82 APM binaru jsem používal páry základních setových APM k Nagler 16mm a 9mm, DeLite 18.2, 11, 7mm a Morpheus 17.5mm, 12.5mm a 6.5mm - Morpheus okuláry vyhrály na celé čáře od pohodlnosti, přes přehledné široké zorné pole a brilanci až po ostrost ve středu pole i v kraji. Konkurovat mohly Delite brilanci a v ostrosti v kraji byly dokonce lepší, ale měly opravdu nejhorší umístění pohledu (až zoufalé), Nagler 16mm byl velmi obtížný k přehlédnutí celého pole a 9mm měl obtížné umístění očí, řadil bych jej však na druhé místo za Morheus okuláry. Na denní pozorování byl možná o chloupek lepší setový APM pár (v noci bych jej dal na poslední místo ze jmenovaných)
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Morpheusy v binu jsou parádní, ale citlivé na polohu oka (už i samotný), je to poměrně obecná věc, někomu vyhovují, nikomu nikoliv - ale pokud se to podařilo vyřešit stavitelným kroužkem na očnici, tak je to fajn. Pentaxy XW, APM HI-FW (i jiné) do bina 82 mm mám, vím proč
. Škoda, že jste dost z ruky, jinak by bylo možné vyzkoušení na MHV.

No super, budem musieť tie Morpheusy znovu vyskúšať. Kedysi dávno som ich odmietol pre nedostatok skúseností. Myslel som že sú nepohodlné a nevedel, že sa ten pohľad do nich dá nacvičiť. Chyba, no....
Tipujem že test s Naglermi by dopadol u mňa podobne ako u kolegu G. Dva DeLite som už mal a zistil že medzi ne nestrčím nos. Viem dajú sa odľahčiť o tú vysúvaciu očnicu, ale to im proste urobiť nechcem. Skúšam teraz lacné TS NED. Nie sú úplne zlé opticky i pohodlné by boli, ale mechanicky je to hrúza: majú tú slávnu "bezpečnostnú" drážku urobenú tak nešťastne, že sa kvôli nej sa nedajú dobre uchytiť. Skúsil som pár vrstiev lepiacej pásky v onej drážke ale i tak, zosúosiť ich je o nervy.
Zatiaľ si na bino len zvykám
Pozorujem širokoúhle, APM SD 72mm + APM 65° 24mm, Tipujem, že 12.5mm prípadne rovno 9mm Morpheus by možno boli fajn. jooo, to keby som vedel vopred čo bude lepšie. kupovať rovno dva páry je moc
Snáď sa podarí nájsť niekoho s nimi na MHV.
Tipujem že test s Naglermi by dopadol u mňa podobne ako u kolegu G. Dva DeLite som už mal a zistil že medzi ne nestrčím nos. Viem dajú sa odľahčiť o tú vysúvaciu očnicu, ale to im proste urobiť nechcem. Skúšam teraz lacné TS NED. Nie sú úplne zlé opticky i pohodlné by boli, ale mechanicky je to hrúza: majú tú slávnu "bezpečnostnú" drážku urobenú tak nešťastne, že sa kvôli nej sa nedajú dobre uchytiť. Skúsil som pár vrstiev lepiacej pásky v onej drážke ale i tak, zosúosiť ich je o nervy.
Zatiaľ si na bino len zvykám

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Ahoj. moja osobná skúsenosť s Morpheusmi je taká, že sú to veľmi dobré okuláry a používal som ich dosť dlhú dobu.
Avšak na denné pozorovanie napríklad Mesiaca cez deň mi obraz pripadal akýsi zažltnutý a nekontrastný.
Pri nočnom pozorovaní boli veľmi dobré, ale pri pozorovaní jasných objektov, napríklad Jupitera mi v zornom poli behal jeho odlesk.
Cez Morpheus 17,5mm som pozoroval cez N250/1200 naozaj dlhú dobu, ale v priamom porovnaní s Naglerom 16mm bol obraz pre mňa až neuveriteľne brilantnejší, ostrejší a subjektívne lepší v Naglerovi 16mm. Pri priamom porovnaní Morpheusa 9mm a Naglera 9mm cez N 250/1200 to bolo v podstate veľmi podobné. Všetky vyššie popísané negatívne skúsenosti s Morpheusmi som s okulármi Nager, TV plossl, alebo Fujiyama nepozoroval. To je aj môj dôvod predaja všetých Morpheusov.
Pri okulároch je to vždy o osobnej skúsenosti, ako píšu tunajší skúsenejší kolegovia, tak v žiadnom prípade nehcem nikoho od kúpy týchto podarených okuárov odrádzať.
Avšak na denné pozorovanie napríklad Mesiaca cez deň mi obraz pripadal akýsi zažltnutý a nekontrastný.
Pri nočnom pozorovaní boli veľmi dobré, ale pri pozorovaní jasných objektov, napríklad Jupitera mi v zornom poli behal jeho odlesk.
Cez Morpheus 17,5mm som pozoroval cez N250/1200 naozaj dlhú dobu, ale v priamom porovnaní s Naglerom 16mm bol obraz pre mňa až neuveriteľne brilantnejší, ostrejší a subjektívne lepší v Naglerovi 16mm. Pri priamom porovnaní Morpheusa 9mm a Naglera 9mm cez N 250/1200 to bolo v podstate veľmi podobné. Všetky vyššie popísané negatívne skúsenosti s Morpheusmi som s okulármi Nager, TV plossl, alebo Fujiyama nepozoroval. To je aj môj dôvod predaja všetých Morpheusov.
Pri okulároch je to vždy o osobnej skúsenosti, ako píšu tunajší skúsenejší kolegovia, tak v žiadnom prípade nehcem nikoho od kúpy týchto podarených okuárov odrádzať.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Shodou okolností mám dva 9mm (12.5mm jeden) kvůli chybě/nedorozumění a nechal jsem si oba, protože stejně výhledově počítám s pořízením binohlavy. Takže možnost vyzkoušení 9mm by na MHV určitě byla (a jestli se najde někdo další, kdo má 12.5mm, tak i těch).
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
A já vám mohu k porovnání pohodlí koukání zapůjčit svojí dvojici Hyperionů Click-Zoom. 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

@g: Souhlasím, že setové UFF jsou na den výborné, pohodlně se do nich kouká a mají krásně ostré pole bez zakřivení. Jen cítím, že bych snesl trochu širší AFOV. Jednou jsem na MHV nakouknul do Kowy Highlander a pamatuju si, že mě upoutalo to příjemně široké pole. Ale je to taková mlhavá vzpomínka, jednou jsem nakouknul před rokem a půl na pár sekund a to ještě v době, kdy jsem to bino neměl a tím pádem jsem nemohl přímo porovnávat... Proto se zajímám o ty Morpheusy.
@Zbych: Na MHV už jsem párkrát byl, určitě jsme se tam už potkali, i do toho vašeho bina jsem tam už koukal, jste ten, který tam jednou ztratil krytku objektivu, ale pak ji zase někdo našel
@mike: určitě rád vyzkouším, rád bych na MHV zase dorazil. Určitě jsme se tam už taky potkali, jen ještě nevím, který jste
@dvader: Hyperiony taky okounem, všechno co bude po ruce okouknem
@Zbych: Na MHV už jsem párkrát byl, určitě jsme se tam už potkali, i do toho vašeho bina jsem tam už koukal, jste ten, který tam jednou ztratil krytku objektivu, ale pak ji zase někdo našel

@mike: určitě rád vyzkouším, rád bych na MHV zase dorazil. Určitě jsme se tam už taky potkali, jen ještě nevím, který jste

@dvader: Hyperiony taky okounem, všechno co bude po ruce okouknem
Mě v binu perfektně fungují ES 11mm 82* , perfektní poloha oka , alespoň mě to sedí jako hrnec na prdel
a je to jak koukat z okna mimozemské lodi
, kdo koukal starým binarem je to podobný pohled. A ty setové APM 18mm FF jsou taky výborné ,až se divím že jsou schopní za ty peníze vyrobit takový okulár.

TZK 10x80 ČSSR , D.F 10X80 ( CZ ) , TZK SSSR , SW 102/500, Di-6 , Meopta 6x30 , Berkut 15x50 , AST vz.53, Somet 25x100, Docter 8x30 , Bino home made 150mm , Zeiss 10x50W , Zeiss 7x50 , TS 30x100 ED , PNB 15x110
Je to škoda, že se brániš odstrojit TV DeLite. Já tak do binohlavy 3 páry DeLite používám a je to supr. Jsou stejně velké asi jako Pentax XF a menší snad ani být nemůžou. Pokud jde jen o rozměr, tak bych to ani neřešil, protože to jsou jedny z nejlepších okulárů.
https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... il-recenze
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Ďakujem za povzbudenie, Artaban. Možno to tak nakoniec dopadne. Veď nakoniec to odstrojenie je neškodná a vratná úprava. Momentálne mám "len" tri DeLite (18.2, 11 a 7mm) Kľudne by som skúsil ten 7mm vo dvojici. ten mi dá asi tak maximálne zväčšenie, ktoré viem pohodlne obslúžiť svojimi očami. Keďže mám ešte stále dva nagler zoomy, tak už som zistil, že s nastavením pod 6mm sa mi už blbo pozoruje.
Neviem, či je to očami, alebo sa to dá naučiť (naďalej budem skúšať aj krátke ohniská), ale môj dojem z pozorovaní, ktoré som v tom krátkom čase a stihol urobiť je, že také bino ako mám (teda APM SD 72mm) nie je moc vhodné na planetárne pozorovania, skôr na také širokouhlé kochanie - a o to mi šlo. Zrejme to bude súvisieť aj so svetelnosťou, ktorá je tu už dosť vysoká, skrátka nie je to ako riadny dlhoohniskový refrák.
Neviem, či je to očami, alebo sa to dá naučiť (naďalej budem skúšať aj krátke ohniská), ale môj dojem z pozorovaní, ktoré som v tom krátkom čase a stihol urobiť je, že také bino ako mám (teda APM SD 72mm) nie je moc vhodné na planetárne pozorovania, skôr na také širokouhlé kochanie - a o to mi šlo. Zrejme to bude súvisieť aj so svetelnosťou, ktorá je tu už dosť vysoká, skrátka nie je to ako riadny dlhoohniskový refrák.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum