Úklid a slučování témat
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Úklid a slučování témat
V rámci pokusu o zpřehlednění fóra se snažím ve svých sekcích slučovat podobná, často i identická témata a lehce promazávat nesouvisející balast. Bohužel je toho poněkud dost a je to běh na dlouhou trať. Proto pokud někdo pátráte v hloubi AF po nějakém problému a náhodou narazíte na podobná témata (nemusí všechna ležet v jedné sekci), neváhejte mi to sdělit v soukromé zprávě. Formát by mohl vypadat tak, že do textu zprávy naházíte odkazy na všechna stejná témata a napíšete, že jde o duplicitní/podobná vlákna. Věřím, že i ostatní moderátoři to ve svých sekcích uvítají a výsledkem by mohlo být trochu lepší Astronomické fórum.
Důležité na závěr: Prosím vás, jedinou výjimku, kterou nehodlám zatím řešit, je slučování témat typu "Poraďte prosím, jaký si mám koupit dalekohled" v sekci začátečníků. Doufám, že toto berete s pochopením, nerad bych totiž skončil v psychiatrické léčebně.
Proto na tato témata upozorňovat nemusíte.
Díky moc!
Váš moderátor
Důležité na závěr: Prosím vás, jedinou výjimku, kterou nehodlám zatím řešit, je slučování témat typu "Poraďte prosím, jaký si mám koupit dalekohled" v sekci začátečníků. Doufám, že toto berete s pochopením, nerad bych totiž skončil v psychiatrické léčebně.
Proto na tato témata upozorňovat nemusíte.
Díky moc!
Váš moderátor
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Úklid a slučování témat
No a ještě takový dodatek, když už jsem to nakousl: Existují taky Pravidla Astronomického fóra. Je tam velmi zajímavý odstavec č. 5, kde se píše o zakládání duplicitních témat. Bylo by docela dobré tenhle odstavec ctít a řídit se jím, abych měl do budoucna nějakou perspektivu, že to nebude Sysifovská práce.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úklid a slučování témat
Chci jen napsat, že právě téma "Dalekohled pro začátečníka" by si zasloužilo redukci. Nikdo se v tom nevyzná. Obdivuji i moderátory, kteří to musí číst, aby odhalili, že se nikdo neodchýlil od tématu a nenapadá někoho.
Tím že se v tom nikdo nevyzná, tak už tuplem tomu nebude další zájemce rozumět a spouští se další iterace, kde může být jediným závěrem opět koupě dobsona za 8000Kč pokud chce vizuálně něco vidět a nemá moc peněz.
Tím že se v tom nikdo nevyzná, tak už tuplem tomu nebude další zájemce rozumět a spouští se další iterace, kde může být jediným závěrem opět koupě dobsona za 8000Kč pokud chce vizuálně něco vidět a nemá moc peněz.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Souhlas, najít v takovém obřím vlákně nějakou konkrétní informaci je očistec. Občas je vhodné vlákna více členit, jinak to naopak přehlednost fóra zhoršuje.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Fajn pánové, směle do toho. Vymyslete jak to udělat tak, abych s tím nestrávil několik hodin a pošlete mi to do SZ.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Pánové, to je sice krásný nápad, ale jak psal Hades, nedá se to v podstatě realizovat…
Vlákna pro začátečníky jsou prostě chaotická z principu - snažili jsme se tohle nějak držet kdysi po upgrade a vyčištění fóra, ale nedalo se to. Je to proto, že ti uživatelé odmítají něco číst a místo toho raději rovnou napíší dotaz.
Vždyť máme v záhlaví sekce dvě vlákna jasných rad a doporučení a přesto se najde každou chvíli idiot, který se zeptá na dalekohled z toho seznamu.

Vlákna pro začátečníky jsou prostě chaotická z principu - snažili jsme se tohle nějak držet kdysi po upgrade a vyčištění fóra, ale nedalo se to. Je to proto, že ti uživatelé odmítají něco číst a místo toho raději rovnou napíší dotaz.
Vždyť máme v záhlaví sekce dvě vlákna jasných rad a doporučení a přesto se najde každou chvíli idiot, který se zeptá na dalekohled z toho seznamu.

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Za mě to bylo myšleno jednoduše tak, aby se všechna vlákna automaticky neslučovala do jednoho obecného obrovského vlákna, pokud je dané vlákno specifické, jasně vymezené a jeho existence dává smysl - nejen u výběru dalekohledu pro začátečníka, ale obecně.
Jednoduše tedy, pokud takové vlákno vznikne, neslučovat ho, nechat ho samostatně.
Dost špatně se pak cokoliv hledá, protože namísto procházení jasně pojmenovaných vláken musí člověk pročítat příspěvky ve vlákně obecném, přičemž velká většina z nich se netýká toho, co potřebuje.
Jednoduše tedy, pokud takové vlákno vznikne, neslučovat ho, nechat ho samostatně.
Dost špatně se pak cokoliv hledá, protože namísto procházení jasně pojmenovaných vláken musí člověk pročítat příspěvky ve vlákně obecném, přičemž velká většina z nich se netýká toho, co potřebuje.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Jasně, chápu, a o toto se i snažíme. Pokud se jedná o specifický dotaz, tak to neslučujeme. Ale mnohem častěji se stává, že přijde obecný dotaz typu: "chci dalekohled, levný, na trojnožce a aby ukázal planety, Měsíc a dalo se s ním i fotit."
A plně souhlasím s dvaderem, většina nových uživatelů nehledá, ale rovnou dotaz položí. Je to pro ně přirozenější a jednodušší. S tím bohužel nic neuděláme, to je o lidech.
Já jsem založil FAQ vlákna v astrofoto sekci, nedokážu ale odhadnout, jaký je jejich přínos. Subjektivně si myslím, že se nová vlákna, která by pokládala otázky, která jsou ve FAQ zodpovězena, objevují méně častěji než před tím, než FAQ vznikla. Ale i tak se občas objeví dotaz, který tam zodpovězený je. Z poslední doby si vybavuji nový dotaz na focení dobsonem.
Málokdy je to vlákno jasně pojmenované, většinou je to název typu "Poraďte dalekohled".procházení jasně pojmenovaných vláken
A plně souhlasím s dvaderem, většina nových uživatelů nehledá, ale rovnou dotaz položí. Je to pro ně přirozenější a jednodušší. S tím bohužel nic neuděláme, to je o lidech.
Já jsem založil FAQ vlákna v astrofoto sekci, nedokážu ale odhadnout, jaký je jejich přínos. Subjektivně si myslím, že se nová vlákna, která by pokládala otázky, která jsou ve FAQ zodpovězena, objevují méně častěji než před tím, než FAQ vznikla. Ale i tak se občas objeví dotaz, který tam zodpovězený je. Z poslední doby si vybavuji nový dotaz na focení dobsonem.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Rozumím, zrovna v tomto konkrétním případě to asi lepší nebude, toho jsem si vědom.
Moje připomínka byla myšlena spíš obecně, ne konkrétně na témata začátečníků hledajících dalekohled.
Moje připomínka byla myšlena spíš obecně, ne konkrétně na témata začátečníků hledajících dalekohled.
Tak jediny realizovatelny zpusob jak ziskat informace z vlaken, ktere maji stovky stranek je pouziti umele inteligence. QA nad vlakny neni nerealizovatelne, lze udelat nejaky predzpracovany sumar vlakna nebo online dotazovani. Takze by to byla spis otazka financni - cena za vytvoreni embeddings pro vektorovou databazi) a cena za online pouzivani API, ale to by phpBB neco takoveho musela podporovat.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
K těm dotazům od nováčků na dalekohled. Nebylo by lepší před založením nového tématu udělat mezikrok kde se zobrazí odkazy na obecné rady a blacklist dalekohledů? Buď jen u vybraných sekcí a nebo každá sekce může mít vlastní seznam.
Něco jako "než se zeptáš/založíš no ve téma už jsi četl tohle?"
Ono prokousat se hromadou příspěvků také není pohodlné a jednoduché. A člověk je tvor líný. Prostě, než se zeptají dát jim možnost rozcestníku.
Většina se sem proklikne z vyhledávače na nějakou stránku, kde se řeší to co ho zajímá ( našel vyhledávač ) a když to vlákno má 400 stran.... Do toho termíny, které nikdy neslyšel. Tak to po 10 stranách vzdá, protože to co hledal tam skoro není. Pak prostě napíše dotaz.
Něco jako "než se zeptáš/založíš no ve téma už jsi četl tohle?"
Ono prokousat se hromadou příspěvků také není pohodlné a jednoduché. A člověk je tvor líný. Prostě, než se zeptají dát jim možnost rozcestníku.
Většina se sem proklikne z vyhledávače na nějakou stránku, kde se řeší to co ho zajímá ( našel vyhledávač ) a když to vlákno má 400 stran.... Do toho termíny, které nikdy neslyšel. Tak to po 10 stranách vzdá, protože to co hledal tam skoro není. Pak prostě napíše dotaz.
Už jsem o pár příspěvků výše psal, že jsem takové téma udělal, jen je to pro astrofoto: viewtopic.php?t=28215
Vizuálnímu pozorování až tak nerozumím, to by musel udělat někdo jiný. A opět je to možná výzva pro tebe, pokud na to máš čas, tak to sepiš a můžeme to připnout nahoru jako "důležité".
Vizuálnímu pozorování až tak nerozumím, to by musel udělat někdo jiný. A opět je to možná výzva pro tebe, pokud na to máš čas, tak to sepiš a můžeme to připnout nahoru jako "důležité".
Astrofotky
Astrofotky
Jinak. Pro lepší pochopení
Kliknu na založení nového tématu
Přesměrování na stránku kde bude seznam a linky na konkrétní radu jak vybrat... atd. klidně slovníček pojmů.
A až dole tlačítko na založení nového tématu.
Prostě mezikrok. Člověk asi každý den nezaloží 10 témat aby ho to obtěžovalo a máš hned jistotu, že nováček v dané sekci se dostane k informacím na které se možná chce zeptat.
Je super že to máš někde na fóru napsané, ale asi to evidentně nefunguje.
Kliknu na založení nového tématu
Přesměrování na stránku kde bude seznam a linky na konkrétní radu jak vybrat... atd. klidně slovníček pojmů.
A až dole tlačítko na založení nového tématu.
Prostě mezikrok. Člověk asi každý den nezaloží 10 témat aby ho to obtěžovalo a máš hned jistotu, že nováček v dané sekci se dostane k informacím na které se možná chce zeptat.
Je super že to máš někde na fóru napsané, ale asi to evidentně nefunguje.
Jde o to, jestli tohle nějak jednoduše půjde v enginu AF implementovat…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Jak už jsem psal, myslím si, že v tomto případě to funguje.
Chápu, jak to myslíš, ale jsou tam dva problémy, které je nutné vyřešit:
1) Zjistit, zda to phpBB forum umí
2) Vytvořit text, na který budeš přesměrován
Ten druhý bod je zásadní, takže, pokud na to máš čas a chuť, založ si tu někde vlákno a potřebné informace do něj vlož. S prvním bodem už si nějak poradíme.
Chápu, jak to myslíš, ale jsou tam dva problémy, které je nutné vyřešit:
1) Zjistit, zda to phpBB forum umí
2) Vytvořit text, na který budeš přesměrován
Ten druhý bod je zásadní, takže, pokud na to máš čas a chuť, založ si tu někde vlákno a potřebné informace do něj vlož. S prvním bodem už si nějak poradíme.
Astrofotky
Astrofotky