Astronomické nesmysly a média, hoax
Re: Astronomické nesmysly a média, hoax
Zkusil jste jej misto presvedcovani trpelive vyslechnout, abyste zjistil duvody ?
Edit : Konecne jsem mel cas podivat se na to video a mam z nej docela depresi, moc smutne.
Edit : Konecne jsem mel cas podivat se na to video a mam z nej docela depresi, moc smutne.
Naposledy upravil(a) peta62 dne 24. 09. 2024, 12:32, celkem upraveno 1 x.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Proč to nejde? Protože tě tam nepustí ilumináti / zednáři / ještěři / tajná světová vláda / [doplňte si sami]!Stanislavxyz píše: ↑24. 09. 2024, 08:15Ale všechny otázky jsou podružné a zbytečné, mám totiž jednu kardinální- proč to nejdou experimentálně ověřit? Proč se nikdo nesebere, nejede na kraj světa a nepřinese nezvratné důkazy. Letadlem by se mělo dát doletět na okraj za pár desítek hodin. Na severní točnu (ostatně i na tu jižní) se dá dojít pěšky. Proč to nikdo neudělal? Tím by byl ihned konec dohadům a objevitel kraje světa by se zapsal do historie. Na severní pól se můžu nechat dovézt ledoborcem asi za půl miliónu (běžně se tam tak jezdí s CK). To přece není mnoho peněz. Proč nikdo ze zastánců ploché Země toto neučinil?! Chtěl bych slyšet důvod. Touto otázkou bych debatu započal i ukončil zároveň.
Fascinoval mne experiment jedné postarší paní, které jela 20 km k velkému jezeru. Tam neviděla zakřivení, tak popojela 10 km dále a tam zase nebylo zakřivení vidět. Pro ni to byl nezpochybnitelný důkaz.
Dalším důvodem je, že je to výtečný zdroj peněz. Proč by se o něj připravovaly, když jim lidé tak ochotně sponzorují živobytí?
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Já naivec jsem napsal tomu kšiltovkáři otázku jak se měří vzdálenost k bližším hvězdám (jelikož v jednom YT videu ohledně tohoto vypadal "chytře" jakože to ví) a čekal odpověď, tak jako ve videích mele pantem opravdu svižně, ale na soukromou otázku mimo veřejný prostor jsem odpověď nedostal. No co to asi značí 

TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
No podle te jejich mapy je prechod ci prelet jizniho polu vyvraceni cele jejich viry.
- Stanislavxyz
Yarkho, já tomu rozumím, byla to spíše řečnická otázka. Jen jsem tam uvažoval, co bych jim řekl, kdybych tam stál místo pana Remka já a "kšiltovkář" na mě chrlil ty svoje "moudra". Co by mi odpověděl, kdybych ho poslal na okraj. Dokonce bych mu navrhnul, že můžu jet/jít s ním a jestli kraj světa uvidím, zaplatím náklady na celou výpravu.
háde, k bodu zlomu nepochybně směřujeme (už tu je?), ale souhlasím s Homerem- hlupáci byli v populaci vždy a zdá se, že je jich podobné procento, pouze nyní jsou více slyšet (to je podle mě hlavní problém).
Pepo217, to je smutné a bohužel to potvrzuje, co jsem naznačil výše- cílem je rozmělnění pravdy, relativizace zjevných faktů. Začíná to plochou zemí, končí "nacistickou Ukrajinou", tedy legitimizací agresivní války. "Plochozemcům" se můžeme zasmát, situace na Ukrajině moc veselá není. A příkladů by bylo mnoho. Třeba nedávno aktuální "žádné povodně nejsou", že ano.
To jste Tomáši uhodil hřebíček na hlavičku! A takový "bezva pořad", jaký jsme viděli, je další pěkný příjem a reklama. Proto trvám na tom, že je třeba je upozaďovat, nezviditelňovat a nenapomáhat jim v této "živnosti". Ani by mi nevadilo, že mají peníze bez práce, ale možná sami nevědí, že negativní dopady jejich počínání můžou být daleko komplexnější a horší, než se zdá.Tomáš Grygarčík píše: ↑24. 09. 2024, 11:59 (...)
Dalším důvodem je, že je to výtečný zdroj peněz. Proč by se o něj připravovaly, když jim lidé tak ochotně sponzorují živobytí?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Pepa217
- Věk: 38
To víte, že jsem se ptal odkud to bere, co to má znamenat. Byly to dlouhé rozhovory a zkoušel jsem to roky. Všechno marné 

Ja bych se neptal kde to bere, ale spise proc neveri tem, kteri tvrdi opak. Tam se podle meho dozvite zajimave veci a zacnete to cele rozmotavat. Ze kompletne zmenite jeho nazor nezarucuji, ale myslim ze si lepe porozumite. Ale on musi vedet, ze jde o vzajemny rozhovor, ne jen presvedcovani.
Podívám se na to z druhé strany: čím víc hlupáků, kteří jím uvěří, tím větší prostor pro ty, kteří jim nevěří. A hlupáci se budou diskvalifikovat ve spoustě oblastí. Takže jsem v podstatě rád, že se něco takového děje, a protože s tím nic neudělám, budu se k tomu stavit jako praktikující stoik: nebudu to řešit 

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Pepa217
peta62: Nechci to tu už moc plevelit nesmysly, ale např. chemtrails - našel videa na YT, dočetl se, že v minulosti skutečně probíhaly pokusy jak ovlivňovat počasí rozprašováním chemikálií a do toho přišly nesmysly o migrantech a o tom, jak nás chce nechat Brusel ovládnout a "převálcovat" islamisty. Jakákoliv diskuze od jisté doby ztratila smysl. Nikam to nevedlo.
Oceňuji snahu poradit, ale pokud někdy budete mít tu smůlu a narazíte na někoho podobně zmanipulovaného, zkuste se s ním pobavit sám. Pokud dojde na cokoliv, na co nemá dotyčný odpověď, "zaútočí" naprosto nesouvisející kravinou. Nevím, jestli jste viděl to video s panem Remkem, ale po vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že jediné, co by mohlo pomoci a co jsem si ale k vlastní rodině nedovolil, je dát takovým pomatencům pořádně přes držku. Aby jim svitlo.
Oceňuji snahu poradit, ale pokud někdy budete mít tu smůlu a narazíte na někoho podobně zmanipulovaného, zkuste se s ním pobavit sám. Pokud dojde na cokoliv, na co nemá dotyčný odpověď, "zaútočí" naprosto nesouvisející kravinou. Nevím, jestli jste viděl to video s panem Remkem, ale po vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že jediné, co by mohlo pomoci a co jsem si ale k vlastní rodině nedovolil, je dát takovým pomatencům pořádně přes držku. Aby jim svitlo.
A z jakého důvodu je potřeba zakazovat, omezovat , trestat? Proto, že někdo nesdílí zrovna tvoje názory? Proto, že zrovna ty máš na všechno ten jediný univerzální "správný " názor a jsi přesvědčený o své "pravdě"?
Proč nenechat každému jeho názor? A pokud žije v bludech - je to jen jeho věc. Ne tvoje nebo naše. Vymítání ďábla tu už bylo ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Pepa217
Až Vám to takový pomatenec začne za zády vykládat 3 letému synovi, který se pak začne ptát na úplné šílenosti, tak pochopíte, jak jsou tihle jedinci nebezpeční. Vůbec nejsou neškodní.
- Stanislavxyz
Bohužel souhlasím s Pepou- např. popírání koronaviru, případně zpochybňování účinnosti očkování, mohlo (patrně mělo) reálný negativní dopad na některé občany. Bagatelizování povodní mohlo (a nejspíše také mělo) opět praktické následky. Poslechněte si záznamy z kamer záchranářů, kteří přišli evakuovat ohrožené lidi. Ano, byl to (zdánlivě) jejich problém, že podlehli dezinformaci, tak ať se utopí, že. Ovšem záchranář s nimi ztrácel čas, kdy mohl zachraňovat někoho jiného. To už je rázem problém všech.
Úplně jiný rozměr to pak dostává např. v souvislosti s válkou na Ukrajině. To se již netýká "pár pomatenců", to (negativně) ovlivňuje životy mnoha lidí. Takže necháme popírače popírat, že Rusko je agresor a porušuje mezinárodní právo, popírači budou volit politiky, kteří nebudou budovat armádu a to může mít velmi neblahé důsledky, poněvadž kdo nechce živit armádu vlastní, bude možná brzo živit armádu cizí. Já vím, toto zavání argumentačním omylem "šikmá plocha", ale nám se to již v historii párkrát stalo, že ano.
Milane, je rozdíl mezi jiným názorem a lží, či nesmyslem. Jiný názor je, že se Vám třeba nelíbí stejný obraz, co mě. Jiný názor ovšem není, že dva a dva je pět. To je nesmysl, nebo lež. Jiný názor není že očkování nefunguje, to je opět blábol, nebo lež. Máme přece nezvratné důkazy, že funkční je. Tedy právo na vlastní názor neznamená automaticky právo na šíření zřejmých bludů. A pozor, ani toto právo bych jim ještě neupíral, ale proč jim tyto zhovadilosti pomáhat amplifikovat?! Ať si to povídá pár kamarádům v hospodě, ale proč by to měly algoritmy soc. sítí nabízet tisícům lidí?
Úplně jiný rozměr to pak dostává např. v souvislosti s válkou na Ukrajině. To se již netýká "pár pomatenců", to (negativně) ovlivňuje životy mnoha lidí. Takže necháme popírače popírat, že Rusko je agresor a porušuje mezinárodní právo, popírači budou volit politiky, kteří nebudou budovat armádu a to může mít velmi neblahé důsledky, poněvadž kdo nechce živit armádu vlastní, bude možná brzo živit armádu cizí. Já vím, toto zavání argumentačním omylem "šikmá plocha", ale nám se to již v historii párkrát stalo, že ano.
Milane, je rozdíl mezi jiným názorem a lží, či nesmyslem. Jiný názor je, že se Vám třeba nelíbí stejný obraz, co mě. Jiný názor ovšem není, že dva a dva je pět. To je nesmysl, nebo lež. Jiný názor není že očkování nefunguje, to je opět blábol, nebo lež. Máme přece nezvratné důkazy, že funkční je. Tedy právo na vlastní názor neznamená automaticky právo na šíření zřejmých bludů. A pozor, ani toto právo bych jim ještě neupíral, ale proč jim tyto zhovadilosti pomáhat amplifikovat?! Ať si to povídá pár kamarádům v hospodě, ale proč by to měly algoritmy soc. sítí nabízet tisícům lidí?
Takze vedle censury jeste i vyberove volebni pravo ?
- Stanislavxyz
Petře, pozorně si prosím znovu přečtěte co jsem napsal.
A shledáte, že nikde nehovořím o cenzuře, nikde nepíši o upírání volebního práva. To bych si vyprosil. Ptám se, proč tyto názory stavíme na úroveň odborných expertiz, proč "pět minut židi, pět minut Hitler", proč algoritmy rozšiřují prioritně tyto názory (já pochopitelně vím proč to algoritmy dělají, ale proč to není regulované podobně jako prodej alkoholu např., když obojí je objektivně škodlivé?)
A shledáte, že nikde nehovořím o cenzuře, nikde nepíši o upírání volebního práva. To bych si vyprosil. Ptám se, proč tyto názory stavíme na úroveň odborných expertiz, proč "pět minut židi, pět minut Hitler", proč algoritmy rozšiřují prioritně tyto názory (já pochopitelně vím proč to algoritmy dělají, ale proč to není regulované podobně jako prodej alkoholu např., když obojí je objektivně škodlivé?)
Nechci se do této debaty zapojovat, protože nevede dobrým astronomickým směrem a je to záležitost moderátorů ji zastavit, ale prosím, netahejte sem na foŕum válku na Ukrajině, muslimské migranty nebo vakcíny proti koronaviru. S astronomií to nemá nic společného. Ani s tím hloupým pořadem na youtube. Ten pořad na youtube dělá parta hlupců - a to je vše. Nemá to nic společného s nějakou konspirační teorií a už vůbec ne s válkou na Ukrajině, migranty nebo koronavirem. Navíc, to, že je Země kulatá, se dá objektivně zjistit. Třeba právě tím, že člověk půjde nebo popluje na hranu ploché Země a pak zjistí, že místo na hranu Země dojel do stejného místa, odkud vyjel. Kdežto válka na Ukrajině se nijak objektivně změřit nedá, záleží jen na tom, koho zpravodajství konzumujete (a to nemyslím buď z Ruska nebo Ukrajiny, ale stačí srovnat naše české a třeba anglické - ať už z VB nebo USA). A Brusel chce migranty posílat k nám, o čem jiném je ten migrační pakt či jak se to jmenuje, co podepsal Rakušan? No a o vakcíně na koronavirus se pomalu začíná "odmlžovat" a prohlášení typu, že když se všichni naočkují, tak tím natrvalo všichni budou chránění a skoncujeme s koronavirem, už jsou prokázané lži a je zřejmé i to, že ti, kdo to říkali, to věděli už tenkrát. (S tímto tématem, které se netýká astronomie tímto svým příspěvkem končím, nechci to tady plevelit). A moderátory prosím, jestli to tady budou čistit, ať to vyčistí i s tímto příspěvkem
.
A když chcete "bojovat" s jiným názorem (i když z vašeho pohledu to není názor, ale nesmysl, blábol nebo lež), tak prosím jen argumenty. S tím, že někdo místo argumentů k přesvědční jiných používal pěsti (a nakonec zbraně), máme taky velké historické zkušenosti. A když toho druhého nepřesvědčíte, tak ho nechte, ať si žije v bludu. Protože jsem asi natvrdlý, ale nevidím, v čem je nebezpečné to, že někdo má pořad na youtube, kde presentuje hlouposti. Přesvědčte mne, že je pro mne a moje dítě nebezpečné, když někdo bude mému dítěti tvrdit, že je Země plochá.

A když chcete "bojovat" s jiným názorem (i když z vašeho pohledu to není názor, ale nesmysl, blábol nebo lež), tak prosím jen argumenty. S tím, že někdo místo argumentů k přesvědční jiných používal pěsti (a nakonec zbraně), máme taky velké historické zkušenosti. A když toho druhého nepřesvědčíte, tak ho nechte, ať si žije v bludu. Protože jsem asi natvrdlý, ale nevidím, v čem je nebezpečné to, že někdo má pořad na youtube, kde presentuje hlouposti. Přesvědčte mne, že je pro mne a moje dítě nebezpečné, když někdo bude mému dítěti tvrdit, že je Země plochá.