Astronomické nesmysly a média, hoax

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Astronomické nesmysly a média, hoax

Příspěvek od Artaban »

Nikdy jsem neviděl debatu o ploché Zemi, až do teď a to proto, že se jí zúčastnil taky Vladimír Remek. Koukala celá rodina a každý se smál, jako o život. Je to ale spíš hodně smutné a bláznům by se člověk neměl smát.
Jsem rád, že je naštěstí dost ochotných hvězdářů, kteří ukazují lidem vesmír atd.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
astrolama
Věk: 39

Příspěvek od astrolama »

Je zajímavý jak tihle šašci zamotají dohromady uplně všechno. Já poprvý četl o tlaku éteru coby gravitaci od dědka Wojnara z MWM Magazínu, když tam vysvětloval proč LIFTER lítá. :lol:
Co to má společnýho s placatou zemí, tedy nevím. Chlapce v kšiltovce asi rodiče málo mlátili je absolutně bez respektu.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Pepa217

Příspěvek od Pepa217 »

Tady si dovolím částečně oponovat - minimálně v případě youtuberů, kteří šíří nesmysl o ploché Zemi, jde o nechutnou vypočítavost, kdy cílí na tu část populace, která bohužel nemá dostatečný intelekt, aby při znalostech, kterými disponují, rozeznali, že jde o lež. Těmto podvodníkům máme plné právo se smát, odsuzovat je a pokud má někdo stejně nepříjemnou zkušenost jako já (rodiče podlehli vícero konspiracím), tak má plné právo je nenávidět! Jsou to nebezpeční prospěcháři a já jsem rád za tuto komunitu, díky které jsem měl možnost zúčastnit se už dvou přednášek pana architekta Havlíčka, který při přednášce ve Zlíně věnoval několik minut tomu, jaké existují důkazy o "kulaté" Zemi minimálně od středověku (snad si dobře pamatuju).

V případě těchto individuí se vůbec nestydím použít výraz, kterým označil jistou skupinu obyvatel pan Foltýn - jsou to svině!
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tohle bylo fakt výborné. Člověk už s vystudovanou fyzikou na vysoké škole by je rozebral na kousky proč jejich argumenty nemohou fungovat. Každopádně je mi jasné, že by s mými argumenty stejně nesouhlasili. Každopádně ze sebe udělali blbce před tou částí populace, které to ještě aspoň trochu logicky myslí :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Tahat do podobné "diskuze" fyziku je jen voda na mlýn plochozemců. Nerozumí ji stejně jako většina populace, ale dostanou možnost ubíjet oponenta řadou nejasných pojmů. Je třeba držet se geometrie a ptát se: Jaký je průměr "plochozemě", jak vypadá okraj, byl tam už někdo? Co je vespod? Jak je možné, že u někoho může být noc a ve stejném okamžiku u jiného den? Kde je Slunce když zapadne? Mapa plochozemě je pouze stereografická projekce ne celé Zeměkoule. Atd...
Karel
peto

Příspěvek od peto »

presne ako pise KpS.. nic im nevysvetlovat, ale prave pytat sa na tie najjednoduchsie veci co vidime... navrhujem, dat plochozemcovi peniaze, nech ide kupit satelitny prijmac aj s parabolou, a nech to cele nainstaluje, a vecer nech mi pusti z toho ct24... to by bol prvy krok, druhy, nech mi to cele vysvetli ako to funguje do detailu.. fungovanie samotneho televizoru by som mu odpustil, ze to nemusi, staci len naladit a vysvetlovat kazdy krok, co bude s tym satelitom robit :-) ...mne staci sa pytat, a pocuvat, a zase sa pytat dalsie detaily proste by som bol ako dieta, a chcem to vediet... mam casu dost... :-D
Pepa217

Příspěvek od Pepa217 »

Mrkněte prosím na toto vlákno na twitteru a pak si zkuste znovu odpovědět na otázku, jestli má cenu s takovým člověkem ztrácet čas - je jedno jestli diskuzí, dotazováním..jakkoliv:

https://x.com/BezeLzi_cz/status/1837535682400563228
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Pepa má (bohužel?) pravdu. Je to ztráta času. Populace se totiž patrně dělí na tři skupiny. Ti racionálně uvažující, používající kritické myšlení a korektní argumentaci (menšina), konspirátoři (menšina) a pak "obyčejní" lidé, kteří nemají vyhraněný názor a nepoužívají běžně kritického přístupu (většina). Jedině s tou posledně jmenovanou má cenu diskutovat, argumentovat, vysvětlovat. Ti, kteří již propadli konspiračním teoriím jsou ztraceni a nemá smysl se pokoušet to měnit. Je to jako sekta/náboženství, tedy otázka víry- racionální debata nikam nevede, člověk prostě věří.

Jisté řešení je naopak neposkytovat jim prostor, ignorovat je (případně aktivně omezovat možnosti šíření těchto bludů). Takové diskuse jako výše odkazovaná jsou v principu špatně. Jedná se o nedobře pochopený princip "vyváženosti". Toto není vyvážené, tomuto se říká "pět minut židi, pět minut Hitler". Je to jako s očkováním- v pořadu o vakcinaci dostane v rámci "vyváženosti" stejný prostor pro presentaci názoru matka "antivaxerka" a pak vědecká kapacita v oboru mikrobiologie. To je špatně, protože názor "antivaxerky" má pochopitelně objektivně daleko menší váhu, než názor špičkového odborníka v oboru...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Když je jim upřen prostor k prezentaci, je to jasné tutlání pravdy a cílené umlčování, což je utvrdí v jejich víře. Tudy cesta taky nevede.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Stanislavxyz

To máte pravdu ale vychází se z myšlenky, že tito lidé jsou nadobro ztraceni, takže si klidně můžou myslet, že jde o cenzuru a "tutlání pravdy", jak píšete. Nám jde o množinu s názvem "nerozhodnutá většina". Tu je třeba uchránit od těchto bludů. Většina totiž rozhoduje u voleb. Konspirátoři ať si klidně myslí, že jsou umlčováni. Není jich tolik a můžeme je tedy zanedbat/odepsat. (Je jich dokonce méně, než se zdá, ale vlivem nezdravého fungování algoritmů na sociálních sítích a nevhodného přístupu médií jsou hodně slyšet.)

Tady totiž nejde o to, je-li Země placatá, nebo "čtveratá", v širším měřítku jde o relativizování pravdy a rozmělňování skutečnosti a zjevných faktů. Není třeba většinu přesvědčit o placatosti Země, nebo o jiných nesmyslech. Cílem je, aby nikdo nevěděl, co je pravda. Vystihuje to věta, která často uzavírá různé debaty: "kdo ví, jak to vlastně je", kterou často slýchám. Je však třeba trvat na zjevných faktech- Země je kulatá, agresorem na Ukrajině je Rusko, dva a dva jsou čtyři, ne pět (ano, Orwell)!
Stanislavxyz

Mimo jiné- napadá mě spousta zajímavých otázek, kterými bych mohl "plochozemce" počastovat a možná by se dosti zapotili. (Ostatně pán v kšiltovce byl poněkud vyvedený z konceptu, když se ho pan Remek ptal, co je to ten jeho "vztlak". Snažil se to zachránit vcelku slušným hereckým výkonem, ale v tvrdé polemice by mu to neprošlo.)

Ale všechny otázky jsou podružné a zbytečné, mám totiž jednu kardinální- proč to nejdou experimentálně ověřit? Proč se nikdo nesebere, nejede na kraj světa a nepřinese nezvratné důkazy. Letadlem by se mělo dát doletět na okraj za pár desítek hodin. Na severní točnu (ostatně i na tu jižní) se dá dojít pěšky. Proč to nikdo neudělal? Tím by byl ihned konec dohadům a objevitel kraje světa by se zapsal do historie. Na severní pól se můžu nechat dovézt ledoborcem asi za půl miliónu (běžně se tam tak jezdí s CK). To přece není mnoho peněz. Proč nikdo ze zastánců ploché Země toto neučinil?! Chtěl bych slyšet důvod. Touto otázkou bych debatu započal i ukončil zároveň.
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Prečo? Pretože plochozemectvo, podobne ako väčšina konšpirácií, nie je o racionalite a overovaní. Nepadajte do pasce predstáv, že ostatní uvažujú ako Vy.

Plochozemectvo je o emóciách a klanovej mentalite, my versus oni. Je to odmietnutie súčasného sveta, s jeho štruktúrami a z nich vyplývajúcimi povinnosťami; je to snaha vybudovať si svet vlastný podľa vlastných pravidiel, ktoré vyhovujú im - vládnuť si tam - a vyvŕšiť sa na ostatných posmeškami tak, ako sa to robilo v 4. triede ZŠ.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Je to další důkaz toho, že John Calhoun měl pravdu. Část lidské populace se má tak dobře, že začíná vymýšlet "kraviny" a pomalu ale jistě směřujeme k bodu zlomu. V historii se to už několikrát stalo.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Já nejsem tak skeptický. Historicky vzato existovaly mezi lidmi vždy skupiny, které nevěděly co roupama a většina, co živořila a její jedinou starostí bylo přežití, na nic dalšího nebyl prostor ani nálada.
Souhlasím, že to je zřejmě nějaká forma revolty za každou cenu, možná doprovázená pocitem jisté exkluzivity že my víme, kdežto ostatní jsou slepí a zblblí Ilumináty, Židozednáři, celosvětovým komplotem či kdoví kým.
Nemá smysl se tím zaobírat, stejně jako zastánci myšlenky, že žijeme v jakémsi matrixu a vše je jen elektronická iluze, nebo že svět byl stvořen včetně člověka tak, jak existuje nyní a v muzeích se vystavují uměle vyrobené sádrové "zkameněliny" vymyšlených živočichů, které nás mají ohlupovat a odvádět od pravé víry. A jen ti, kteří prozřeli, ví, jak je tomu doopravdy.
Je to vlastně v různých formách stále dokola totéž.
Pepa217

Příspěvek od Pepa217 »

Musím reagovat - nesouhlasím s tvrzením, že nemá smysl se tím zaobírat. Zopakuji, že mám velmi nepříjemnou osobní zkušenost, kdy můj otec (ročník 1950) - sečtělý elektrikář, absolutně "zblbnul" - věří, že nás práškují, zabíjejí pomocí sítě 5G a asi tam budou i další konspirace. Jako člověk, kterého minulý režim nenechal po úspěšném zvládnutí přijímacích zkoušek na elektro průmyslovku (v Brně?) studovat, protože rodina je věřící, už minimálně 5 (spíše 10 a více) let silně inklinuje k Rusku a Putinovi. V roce 1968 mu tedy bylo 18 let - o tom roce nikdy nemluvil (nechtěl)..teď ty okupanty adoruje.
Věřte mi, že jsem se roky snažil se s ním o tom bavit a předkládat všemožné důkazy, cokoliv. Nemělo to absolutně žádný smysl, vše šlo postupně "do kopru".
Odpovědět