Promiň, ale chyba v souřadnicích na 5. desetinném místě o 1 znamená chybu 1 m. Ostatní numera jsou v reálu jen vygenerované nesmysly
Přesně o půlnoci mám také poznamenaný meťas, co letěl delší dobu dlouhou dráhu jasností kolem nulové magnitudy. Vizuálně jasná ostrá červeno-oranžová "hlava" a nazelenalá stopa. Taková pěkná světlice. Letěl u mě (kousek od Potštejna) cca od Saturnu k Delfínu. Podle rychlosti i dráhy jsem ho považoval za SDA nebo ANT - na fotce snad bude, tak to musím zkontrolovat.juh píše: ↑12. 08. 2024, 11:21 O koľkej to bolo? Niečo podobné mám na fotkách tesne po polnoci o 00:00:44 SELČ (22:00:44 UT). Z môjho pohľadu vyšla stopa z radiantu Perzeid, prešla popri Polárke a skončila niekde pred ojom Veľkého voza. Je možné, že išlo o dotyčnicový meteor (nemusel zaniknúť v atmosfére, len ňou preletel hornými vrstvami).
A tú krátku stopu umelej družice mám takmer kolmo na stopu meteoru.
Potvrzuji jasny a pomaly oranzovy metas od V k J, zhruba od Saturna i z Dolniho Bousova. Poradne jasny byl, zanechal jasnou a dlouhou stopu.Slávek.M píše: ↑12. 08. 2024, 15:04Přesně o půlnoci mám také poznamenaný meťas, co letěl delší dobu dlouhou dráhu jasností kolem nulové magnitudy. Vizuálně jasná ostrá červeno-oranžová "hlava" a nazelenalá stopa. Taková pěkná světlice. Letěl u mě (kousek od Potštejna) cca od Saturnu k Delfínu. Podle rychlosti i dráhy jsem ho považoval za SDA nebo ANT - na fotce snad bude, tak to musím zkontrolovat.juh píše: ↑12. 08. 2024, 11:21 O koľkej to bolo? Niečo podobné mám na fotkách tesne po polnoci o 00:00:44 SELČ (22:00:44 UT). Z môjho pohľadu vyšla stopa z radiantu Perzeid, prešla popri Polárke a skončila niekde pred ojom Veľkého voza. Je možné, že išlo o dotyčnicový meteor (nemusel zaniknúť v atmosfére, len ňou preletel hornými vrstvami).
EDIT: Dle fotky od Saturnu fakt neletíSlávek.M píše: ↑12. 08. 2024, 15:04Přesně o půlnoci mám také poznamenaný meťas, co letěl delší dobu dlouhou dráhu jasností kolem nulové magnitudy. Vizuálně jasná ostrá červeno-oranžová "hlava" a nazelenalá stopa. Taková pěkná světlice. Letěl u mě (kousek od Potštejna) cca od Saturnu k Delfínu. Podle rychlosti i dráhy jsem ho považoval za SDA nebo ANT - na fotce snad bude, tak to musím zkontrolovat.juh píše: ↑12. 08. 2024, 11:21 O koľkej to bolo? Niečo podobné mám na fotkách tesne po polnoci o 00:00:44 SELČ (22:00:44 UT). Z môjho pohľadu vyšla stopa z radiantu Perzeid, prešla popri Polárke a skončila niekde pred ojom Veľkého voza. Je možné, že išlo o dotyčnicový meteor (nemusel zaniknúť v atmosfére, len ňou preletel hornými vrstvami).
Stellarium zobrazuje len tie družice, ku ktorým máš stiahnuté katalógy (zdroje TLE) a zapnuté zobrazovanie satelitov z týchto katalógov. To je jedna vec. Iná vec je, že podľa bežne dostupných katalógov sú zobrazované len aktívne satelity, ktorých môže byť v dnešnej dobe okolo 8000. Celkový počet evidovaných a sledovaných umelých objektov na obežnej dráhe Zeme je v dnešnej dobe viac ako 30000. Znamená to, že na každý aktívny satelit zobrazovaný v Stellariu existuje niekoľko ďalších objektov, ktoré ti Stellarium neukáže. Kľudne to mohol byť jeden z nich.... Dle stellaria žádná družice neletěla a jedinou takto jasnou stopu by mohla udělat jen ISS a ta je teď úplně jinde. ...