8" SCT - volba 90st zenitového zrcátka, 2" vs. 1,25"
Re: 8" SCT - volba 90st zenitového zrcátka, 2" vs. 1,25"
SCT nedá tak velké pole, a navíc reduktor je pro vizál skutečně bídný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ale dá, mírná vinětace není vůbec viditelná. S 2" okuláry s 1,5° polem by to rozhodně nebylo lepší, a přesto je mnoho lidí u SCT používá.
Nevidím žádné snížení kvality s reduktorem a porovnával jsem dost. Zajímalo by mě, co tím myslíš, máš odkaz na nějakou recenzi, optické měření?
Nevidím žádné snížení kvality s reduktorem a porovnával jsem dost. Zajímalo by mě, co tím myslíš, máš odkaz na nějakou recenzi, optické měření?
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Ne, odkaz na recenzi nemám. Upřímně, "recenze" někoho, kdo si včera něco koupil a dnes o tom s nadšením píše "recenzi", mě opravdo nezajímají. Ani ty na YT, když to vybalují z právě došlého balíku.
Píšu o vlastní zkušenosti
Píšu o vlastní zkušenosti
lepší rada žádná než špatná
Já mám k SCT 11“ ten originál 6.3 reduktor od Celestronu. V prvních měsících od pořízení dalekohledu jsem z nadšení zkoušel často používat i ten reduktor a mít větší pole při menším zvětšení... A kvalita prokreslení pole mě moc nenadchla.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
@MilAN
Běžně jsou dostupné profesionální recenze a testy dalekohledů, okulárů nebo filtrů včetně měření optiky, grafů atp., proto se ptám.
Za ty 2 litry myslím nebylo na škodu tuto variantu zmínit, ať si může člověk udělat názor a vlastní zkušenost. Ta je totiž nepřenosná a každý má trochu jiné priority a očekávaní. Chápu, že pro kritické pozorování nelze dělat kompromisy. Já rozdíl nepozoroval. A obraz v 24mm 68° okuláru vypadá v SCT skvěle a používám ho celkem často. Ostatní lze bez reduktoru. Kupovat 2" zrcátko a těžké drahé okuláry jsem nechtěl, pro mě to svůj účel plní perfektně.
Běžně jsou dostupné profesionální recenze a testy dalekohledů, okulárů nebo filtrů včetně měření optiky, grafů atp., proto se ptám.
Za ty 2 litry myslím nebylo na škodu tuto variantu zmínit, ať si může člověk udělat názor a vlastní zkušenost. Ta je totiž nepřenosná a každý má trochu jiné priority a očekávaní. Chápu, že pro kritické pozorování nelze dělat kompromisy. Já rozdíl nepozoroval. A obraz v 24mm 68° okuláru vypadá v SCT skvěle a používám ho celkem často. Ostatní lze bez reduktoru. Kupovat 2" zrcátko a těžké drahé okuláry jsem nechtěl, pro mě to svůj účel plní perfektně.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Ono je to do istej miery aj otázka filozofie pozorovateľa - totiž, za akým účelom bude ďalekohľad používať.
C8 mám ako fotovizuál, na foto mám TV PowerMate 2x, takže padla voľba na 2" príslušenstvo.
C8 mám ako fotovizuál, na foto mám TV PowerMate 2x, takže padla voľba na 2" príslušenstvo.