Komplet výbava pro foceni DSO

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
pobrezi_kocoviny

Re: Komplet výbava pro foceni DSO

Příspěvek od pobrezi_kocoviny »

astrolama píše: 29. 05. 2024, 17:52 Goto vyloženě nutnost není, ale hodí se, když montáž (zaměřená) najede na objekt sama. Třeba zrovna u toho StarAdventureru kde se předpokládá kratší ohnisko a tím větší zorné pole tahle funkce není, protože se to dá trefit od ruky.
Modifikovaný foťák se dá sice koupit, ale obvyklejší (alespoň dosud) bylo, že si člověk koupil z bazaru jetej a nechal modifikovat někým, znalým věci.
Ale pokud jsou peníze, je už lepší si pořídit astrokameru dedikovanou, kde se netřeba zabývat nějakou modifikací.
Ono mezi vybavením na krajinářské foto a DSO je značný cenový rozdíl.

Ta cena se taky dost odvíjí od toho, jaké má člověk nároky a velice pravděpodobné je, že se budou časem zvyšovat. Co stačí teď nemusí stačit za pár let.
Prave jsem se snažila najít kompromis, abych mohla používat jeden foťák na oboje. Nebo je to fakt nereálný? Že bych kamerku dokoupila později a zatím používala foťák na teleskopu a širokouhly objektiv na krajinku?
pobrezi_kocoviny

Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Jaky je nastaveny cenovy limit za vse ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
pobrezi_kocoviny

Limit zatím nemám, každopádně bych samozřejmě rada utratila co nejmíň, klidně i věci z druhé ruky apod. Zatím mě teda hodně štve částka za montáž :D ale na bazarech jsem žádnou vhodnou nenašla, takže budu muset koupit nový, nedá se nic dělat.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Odkud jsi ? Asi by bylo nejlepsi nejdrive se zucastnit treba nejakeho srazu kde bude nejaky astrofotic. Ziskas prvni informace a pak by mel nasledovat vyber cim zacit s focenim. Ono uz pozadavek na dso a krajinu jednou technikou uz samo o sobe nepujde stejnou cestou (technikou). Jake mas zkusenosti s focenim a cim jsi fotila ?

Vzit techniku z druhe ruky neni spatna volba.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

pobrezi_kocoviny píše: 29. 05. 2024, 18:37Limit zatím nemám
Před pár lety jsme to tady počítali a dopočítali jsme se minimálního cenového základu 50 000,- Kč za střední sestavu pro DSO (HEQ-5 s GoTo, ED80/600, foťák, pointace, napájení do terénu a další bižuterie okolo). Brali jsme bazarové ceny ve výši 2/3 ceny nového kusu, avšak dnes už to bude o něco vyšší částka.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Tharos

Příspěvek od Tharos »

pobrezi_kocoviny píše: 29. 05. 2024, 18:22 Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
To lze spojit dobře (existují potřebné redukce ze závitů na kamerách na konkrétní bajonety a řeší i správnou vzdálenost objektivu od senzoru), ale určitě nezapomeň na to, že kameru následně musí něco řídit a napájet. Typicky se k tomu používají různá mini-pc nebo notebooky, napájení lze řešit powerbankou. Nic není problém a cesta je prošlapaná, ale s kamerkou se prostě pojí ještě nějaké další náklady a vznikne i nějaké „harampádí“ kolem ní.

V tomhle mají foťáky jisté kouzlo. V těle integrují úplně vše, co je zapotřebí. Ale mají samozřejmě i své nevýhody (absence chlazení, pro astro použití nadbytečné spektrální a v případě některých i lowpass filtry…).
pobrezi_kocoviny

Tharos píše: 30. 05. 2024, 08:18
pobrezi_kocoviny píše: 29. 05. 2024, 18:22 Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
To lze spojit dobře (existují potřebné redukce ze závitů na kamerách na konkrétní bajonety a řeší i správnou vzdálenost objektivu od senzoru), ale určitě nezapomeň na to, že kameru následně musí něco řídit a napájet. Typicky se k tomu používají různá mini-pc nebo notebooky, napájení lze řešit powerbankou. Nic není problém a cesta je prošlapaná, ale s kamerkou se prostě pojí ještě nějaké další náklady a vznikne i nějaké „harampádí“ kolem ní.

V tomhle mají foťáky jisté kouzlo. V těle integrují úplně vše, co je zapotřebí. Ale mají samozřejmě i své nevýhody (absence chlazení, pro astro použití nadbytečné spektrální a v případě některých i lowpass filtry…).
Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednodušší
juh

Příspěvek od juh »

... A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? ...
Priemer objektívu nie je až tak podstatný. Ide hlavne o ohniskovú vzdialenosť objektívu, resp. ide skôr o uhol záberu (Angle of view), ktorý daný objektív vykreslí na snímači. V krajinárskej fotografii sa väčšinou používajú širokouhlé objektívy (kam patrí už aj f=35mm na FF senzore), ale nemusí to byť pravidlo. Dlhoohniskové objektívy sa používajú menej, väčšinou len na nejaké detaily, alebo výrezy krajiny.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Podle pokládaných otázek bych doporučoval seznámit se před nějakým nákupem jak astro, tak foto vybavení vůbec se základy fotografování a s terminologií ( ohnisková vzdálenost, světelnost, zobrazovací úhly a podobně). Pak bude jasněji v tom, co od daných parametrů mohu čekat a na co jaké parametry potřebuji.
Tady mi připadá, že se zažíná právě s druhé strany. Nevím proč, nevím co a vy poraďte, co si mám koupit.To přeci nemůže dopadnout dobře.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tharos

Příspěvek od Tharos »

pobrezi_kocoviny píše: 30. 05. 2024, 10:41 Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednodušší
Na otázku, zda by byl lepší do začátku foťák, si netroufám přímo odpovědět. Ale z vlastní zkušenosti jsem chtěl přidat do diskuze fakt, že má své kouzlo.

Tohle je například jeden můj astro-krajinářský pokus z letošního května:

chalupska.jpg
chalupska.jpg (2.59 MiB) Zobrazeno 2975 x

Použil jsem Nikona D750, 14mm objektiv, foto stativ, montáž SW StarAdventurer 2i a úplně jednoduchou programovatelnou spoušť. Úplně vše, co jsem potřeboval, se mi vešlo do fotobatohu a vůbec se to neproneslo. A jelikož pro astro-krajinařinu člověk musí navštěvovat lokality, kam se často nedá až úplně na místo focení dojet autem, ta mobilita a jednoduchost takového setu je obrovské plus.

Takže, kdyby tě primárně lákala Mléčná dráha a krajinařina, takový bazarový Canon 6D, k němu přenosnou montáž typu StarAdventurer, pak nějaké slušně kreslící světelné sklo (já mám v tomhle slabost pro ohnisko 24 mm, ale to je osobní preference), s tím se dá vytvořit spousta nádherných snímků a celé to může být skoro za hubičku. A na získaných zkušenostech se dá stavět: pokud zjistíš, že potřebuješ větší citlivost, foťák se dá modifikovat. Pokud zjistíš, že chceš fotit i klasické DSO, můžeš dokoupit třeba Newtona/refra s lepší montáží a stále používat foťák. Pokud zjistíš, že tě to fakt hodně baví, můžeš dokoupit kamerku. Až za pár let zjistíš, že jsi v tom asi utopila už statisíce, jako my ostatní zde, ale radši tu přesnou částku nebudeš zjišťovat… :D
Naposledy upravil(a) Tharos dne 30. 05. 2024, 12:30, celkem upraveno 3 x.
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Musím s Milanem souhlasit, je to tady takový brainstorming s nejasným zadáním a je to pak guláš. V zadání je krajinná fotografie, DSO, padl tady Newton, Mléčná dráha.

Tharos: uvedenou kombinaci jsem již předhazoval, také bych to doporučoval, ale pak začaly padat pojmy jako Newton, takže nevím.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
pobrezi_kocoviny

Ahoj znovu, rozhodla jsem se dát na radu co tu někdo psal včera a začnu nejdřív s krajinářskou astrofografii. Díky všem za rady :)
pobrezi_kocoviny

Tharos píše: 30. 05. 2024, 11:58
pobrezi_kocoviny píše: 30. 05. 2024, 10:41 Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednodušší
Na otázku, zda by byl lepší do začátku foťák, si netroufám přímo odpovědět. Ale z vlastní zkušenosti jsem chtěl přidat do diskuze fakt, že má své kouzlo.

Tohle je například jeden můj astro-krajinářský pokus z letošního května:

chalupska.jpg

Použil jsem Nikona D750, 14mm objektiv, foto stativ, montáž SW StarAdventurer 2i a úplně jednoduchou programovatelnou spoušť. Úplně vše, co jsem potřeboval, se mi vešlo do fotobatohu a vůbec se to neproneslo. A jelikož pro astro-krajinařinu člověk musí navštěvovat lokality, kam se často nedá až úplně na místo focení dojet autem, ta mobilita a jednoduchost takového setu je nádherná.

Takže, kdyby tě primárně lákala Mléčná dráha a krajinařina, takový bazarový Canon 6D, k němu přenosnou montáž typu StarAdventurer, pak nějaké slušně kreslící světelné sklo (já mám v tomhle slabost pro ohnisko 24 mm, ale to je osobní preference), s tím se dá vytvořit spousta nádherných snímků a celé to může být skoro za hubičku. A na získaných zkušenostech se dá stavět: pokud zjistíš, že potřebuješ větší citlivost, foťák se dá modifikovat. Pokud zjistíš, že chceš fotit i klasické DSO, můžeš dokoupit třeba Newtona s lepší montáží a stále používat foťák. Pokud zjistíš, že tě to fakt hodně baví, můžeš dokoupit kamerku. Až za pár let zjistíš, že jsi v tom asi utopila už statisíce, jako my ostatní zde, ale radši tu přesnou částku nebudeš zjišťovat… :D
Ahoj, díky, přesně na ten Canon jsem koukala a zrovna i za fajn cenu, tak ho nejspis vezmu, spíš jsem pak vahala nad objektivem.
Ještě rozmyslet jestli rovnou nechat modifikovat nebo nejdřív zkusit bez a muže se jít na to :)
Ještě jednou díky, tahle odpoved mi dost pomohla!
pobrezi_kocoviny

stmare píše: 30. 05. 2024, 12:04 Musím s Milanem souhlasit, je to tady takový brainstorming s nejasným zadáním a je to pak guláš. V zadání je krajinná fotografie, DSO, padl tady Newton, Mléčná dráha.

Tharos: uvedenou kombinaci jsem již předhazoval, také bych to doporučoval, ale pak začaly padat pojmy jako Newton, takže nevím.
Jasný no, trochu mě zmatlo, jak tu někdo psal, že pro krajinu a DSO to bude mít společnou montáž, takže mi pak přišlo zbytečne kupovat ten staradventurer a pak někdy dokupovat ještě nějakou na newtona, když muzu rovnou koupit tu druhou a mít to doma na oboje. Tak jsem si nebyla jistá jak to uchopit. :)
Odpovědět