Prave jsem se snažila najít kompromis, abych mohla používat jeden foťák na oboje. Nebo je to fakt nereálný? Že bych kamerku dokoupila později a zatím používala foťák na teleskopu a širokouhly objektiv na krajinku?astrolama píše: ↑29. 05. 2024, 17:52 Goto vyloženě nutnost není, ale hodí se, když montáž (zaměřená) najede na objekt sama. Třeba zrovna u toho StarAdventureru kde se předpokládá kratší ohnisko a tím větší zorné pole tahle funkce není, protože se to dá trefit od ruky.
Modifikovaný foťák se dá sice koupit, ale obvyklejší (alespoň dosud) bylo, že si člověk koupil z bazaru jetej a nechal modifikovat někým, znalým věci.
Ale pokud jsou peníze, je už lepší si pořídit astrokameru dedikovanou, kde se netřeba zabývat nějakou modifikací.
Ono mezi vybavením na krajinářské foto a DSO je značný cenový rozdíl.
Ta cena se taky dost odvíjí od toho, jaké má člověk nároky a velice pravděpodobné je, že se budou časem zvyšovat. Co stačí teď nemusí stačit za pár let.
Komplet výbava pro foceni DSO
-
Re: Komplet výbava pro foceni DSO
-
Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Jaky je nastaveny cenovy limit za vse ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
-
Limit zatím nemám, každopádně bych samozřejmě rada utratila co nejmíň, klidně i věci z druhé ruky apod. Zatím mě teda hodně štve částka za montáž
ale na bazarech jsem žádnou vhodnou nenašla, takže budu muset koupit nový, nedá se nic dělat.

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Odkud jsi ? Asi by bylo nejlepsi nejdrive se zucastnit treba nejakeho srazu kde bude nejaky astrofotic. Ziskas prvni informace a pak by mel nasledovat vyber cim zacit s focenim. Ono uz pozadavek na dso a krajinu jednou technikou uz samo o sobe nepujde stejnou cestou (technikou). Jake mas zkusenosti s focenim a cim jsi fotila ?
Vzit techniku z druhe ruky neni spatna volba.
Vzit techniku z druhe ruky neni spatna volba.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Před pár lety jsme to tady počítali a dopočítali jsme se minimálního cenového základu 50 000,- Kč za střední sestavu pro DSO (HEQ-5 s GoTo, ED80/600, foťák, pointace, napájení do terénu a další bižuterie okolo). Brali jsme bazarové ceny ve výši 2/3 ceny nového kusu, avšak dnes už to bude o něco vyšší částka.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
To lze spojit dobře (existují potřebné redukce ze závitů na kamerách na konkrétní bajonety a řeší i správnou vzdálenost objektivu od senzoru), ale určitě nezapomeň na to, že kameru následně musí něco řídit a napájet. Typicky se k tomu používají různá mini-pc nebo notebooky, napájení lze řešit powerbankou. Nic není problém a cesta je prošlapaná, ale s kamerkou se prostě pojí ještě nějaké další náklady a vznikne i nějaké „harampádí“ kolem ní.pobrezi_kocoviny píše: ↑29. 05. 2024, 18:22 Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
V tomhle mají foťáky jisté kouzlo. V těle integrují úplně vše, co je zapotřebí. Ale mají samozřejmě i své nevýhody (absence chlazení, pro astro použití nadbytečné spektrální a v případě některých i lowpass filtry…).
-
Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednoduššíTharos píše: ↑30. 05. 2024, 08:18To lze spojit dobře (existují potřebné redukce ze závitů na kamerách na konkrétní bajonety a řeší i správnou vzdálenost objektivu od senzoru), ale určitě nezapomeň na to, že kameru následně musí něco řídit a napájet. Typicky se k tomu používají různá mini-pc nebo notebooky, napájení lze řešit powerbankou. Nic není problém a cesta je prošlapaná, ale s kamerkou se prostě pojí ještě nějaké další náklady a vznikne i nějaké „harampádí“ kolem ní.pobrezi_kocoviny píše: ↑29. 05. 2024, 18:22 Teď koukam že ke kameře se dá pridelat i ten širokouhly objektiv, tak to ba mozna byla dobra možnost
V tomhle mají foťáky jisté kouzlo. V těle integrují úplně vše, co je zapotřebí. Ale mají samozřejmě i své nevýhody (absence chlazení, pro astro použití nadbytečné spektrální a v případě některých i lowpass filtry…).
Priemer objektívu nie je až tak podstatný. Ide hlavne o ohniskovú vzdialenosť objektívu, resp. ide skôr o uhol záberu (Angle of view), ktorý daný objektív vykreslí na snímači. V krajinárskej fotografii sa väčšinou používajú širokouhlé objektívy (kam patrí už aj f=35mm na FF senzore), ale nemusí to byť pravidlo. Dlhoohniskové objektívy sa používajú menej, väčšinou len na nejaké detaily, alebo výrezy krajiny.... A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? ...
Podle pokládaných otázek bych doporučoval seznámit se před nějakým nákupem jak astro, tak foto vybavení vůbec se základy fotografování a s terminologií ( ohnisková vzdálenost, světelnost, zobrazovací úhly a podobně). Pak bude jasněji v tom, co od daných parametrů mohu čekat a na co jaké parametry potřebuji.
Tady mi připadá, že se zažíná právě s druhé strany. Nevím proč, nevím co a vy poraďte, co si mám koupit.To přeci nemůže dopadnout dobře.
Tady mi připadá, že se zažíná právě s druhé strany. Nevím proč, nevím co a vy poraďte, co si mám koupit.To přeci nemůže dopadnout dobře.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Na otázku, zda by byl lepší do začátku foťák, si netroufám přímo odpovědět. Ale z vlastní zkušenosti jsem chtěl přidat do diskuze fakt, že má své kouzlo.pobrezi_kocoviny píše: ↑30. 05. 2024, 10:41 Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednodušší
Tohle je například jeden můj astro-krajinářský pokus z letošního května:
Použil jsem Nikona D750, 14mm objektiv, foto stativ, montáž SW StarAdventurer 2i a úplně jednoduchou programovatelnou spoušť. Úplně vše, co jsem potřeboval, se mi vešlo do fotobatohu a vůbec se to neproneslo. A jelikož pro astro-krajinařinu člověk musí navštěvovat lokality, kam se často nedá až úplně na místo focení dojet autem, ta mobilita a jednoduchost takového setu je obrovské plus.
Takže, kdyby tě primárně lákala Mléčná dráha a krajinařina, takový bazarový Canon 6D, k němu přenosnou montáž typu StarAdventurer, pak nějaké slušně kreslící světelné sklo (já mám v tomhle slabost pro ohnisko 24 mm, ale to je osobní preference), s tím se dá vytvořit spousta nádherných snímků a celé to může být skoro za hubičku. A na získaných zkušenostech se dá stavět: pokud zjistíš, že potřebuješ větší citlivost, foťák se dá modifikovat. Pokud zjistíš, že chceš fotit i klasické DSO, můžeš dokoupit třeba Newtona/refra s lepší montáží a stále používat foťák. Pokud zjistíš, že tě to fakt hodně baví, můžeš dokoupit kamerku. Až za pár let zjistíš, že jsi v tom asi utopila už statisíce, jako my ostatní zde, ale radši tu přesnou částku nebudeš zjišťovat…

Naposledy upravil(a) Tharos dne 30. 05. 2024, 12:30, celkem upraveno 3 x.
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Musím s Milanem souhlasit, je to tady takový brainstorming s nejasným zadáním a je to pak guláš. V zadání je krajinná fotografie, DSO, padl tady Newton, Mléčná dráha.
Tharos: uvedenou kombinaci jsem již předhazoval, také bych to doporučoval, ale pak začaly padat pojmy jako Newton, takže nevím.
Tharos: uvedenou kombinaci jsem již předhazoval, také bych to doporučoval, ale pak začaly padat pojmy jako Newton, takže nevím.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
-
Ahoj znovu, rozhodla jsem se dát na radu co tu někdo psal včera a začnu nejdřív s krajinářskou astrofografii. Díky všem za rady 

-
Ahoj, díky, přesně na ten Canon jsem koukala a zrovna i za fajn cenu, tak ho nejspis vezmu, spíš jsem pak vahala nad objektivem.Tharos píše: ↑30. 05. 2024, 11:58Na otázku, zda by byl lepší do začátku foťák, si netroufám přímo odpovědět. Ale z vlastní zkušenosti jsem chtěl přidat do diskuze fakt, že má své kouzlo.pobrezi_kocoviny píše: ↑30. 05. 2024, 10:41 Tak myslíš ze by do začátku byl lepší foťák? A je na krajinářské foto vhodný objektiv o průměru 35mm? Pokud jsou ke kameře další věci kolem, tak bych se radši přiklonila k fotaku, ten mi přijde jednodušší
Tohle je například jeden můj astro-krajinářský pokus z letošního května:
chalupska.jpg
Použil jsem Nikona D750, 14mm objektiv, foto stativ, montáž SW StarAdventurer 2i a úplně jednoduchou programovatelnou spoušť. Úplně vše, co jsem potřeboval, se mi vešlo do fotobatohu a vůbec se to neproneslo. A jelikož pro astro-krajinařinu člověk musí navštěvovat lokality, kam se často nedá až úplně na místo focení dojet autem, ta mobilita a jednoduchost takového setu je nádherná.
Takže, kdyby tě primárně lákala Mléčná dráha a krajinařina, takový bazarový Canon 6D, k němu přenosnou montáž typu StarAdventurer, pak nějaké slušně kreslící světelné sklo (já mám v tomhle slabost pro ohnisko 24 mm, ale to je osobní preference), s tím se dá vytvořit spousta nádherných snímků a celé to může být skoro za hubičku. A na získaných zkušenostech se dá stavět: pokud zjistíš, že potřebuješ větší citlivost, foťák se dá modifikovat. Pokud zjistíš, že chceš fotit i klasické DSO, můžeš dokoupit třeba Newtona s lepší montáží a stále používat foťák. Pokud zjistíš, že tě to fakt hodně baví, můžeš dokoupit kamerku. Až za pár let zjistíš, že jsi v tom asi utopila už statisíce, jako my ostatní zde, ale radši tu přesnou částku nebudeš zjišťovat…![]()
Ještě rozmyslet jestli rovnou nechat modifikovat nebo nejdřív zkusit bez a muže se jít na to

Ještě jednou díky, tahle odpoved mi dost pomohla!
-
Jasný no, trochu mě zmatlo, jak tu někdo psal, že pro krajinu a DSO to bude mít společnou montáž, takže mi pak přišlo zbytečne kupovat ten staradventurer a pak někdy dokupovat ještě nějakou na newtona, když muzu rovnou koupit tu druhou a mít to doma na oboje. Tak jsem si nebyla jistá jak to uchopit.stmare píše: ↑30. 05. 2024, 12:04 Musím s Milanem souhlasit, je to tady takový brainstorming s nejasným zadáním a je to pak guláš. V zadání je krajinná fotografie, DSO, padl tady Newton, Mléčná dráha.