Komplet výbava pro foceni DSO
-
Komplet výbava pro foceni DSO
Ahoj, chtela bych udělat jeden velký nákup vybavení na foceni DSO (Slunce a měsíc tolik ne). Taky bych ale chtěla fotit astrofotografie, kombinaci hvězdného nebe a pozemských objektů. Chtela bych fotit mléčnou dráhu apod. Je reálné na to mít jednu výbavu? Ještě řeknu, že potřebuji koupit i vhodnou zrcadlovku, z vybavení zatím nemám vůbec nic a jsem trochu ztracená. Prokousala jsem se diskuzemi tady, videi na YouTube, ale nějak nemůžu skloubit ty moje dvě přání do vyhovujícího vybavení…Poradí někdo? Budu moc vděčná!
Re: Komplet výbava pro foceni DSO
Lze mít vybavení, které se v tomto bude prolínat. Jako základ ale musí sloužit vybavení pro fotografii DSO, protože tam budeš potřebovat dalekohled s delším ohniskem, ideálně 600mm a delším (nebrat ale jako dogma, DSO se dá fotit i ohniskem kolem 300mm, záleží na jak velké objekty se zaměříš).
Pro krajinářskou astrofotografii pak bude potřeba spíše kratší ohnisko, dejme tomu do 100mm. Tady se uplatní objektivy pro zrcadlovky.
Co to bude mít společného je montáž (dostatečně dimenzovaná pro dlouhé ohnisko), kameru/zrcadlovku a další bižuterii.
Pro krajinářskou astrofotografii pak bude potřeba spíše kratší ohnisko, dejme tomu do 100mm. Tady se uplatní objektivy pro zrcadlovky.
Co to bude mít společného je montáž (dostatečně dimenzovaná pro dlouhé ohnisko), kameru/zrcadlovku a další bižuterii.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
-
Co objektiv Sigma 24mm f/2.8 a 50mm 1.8.? Foťák Nikon D750? Nebo je lepší Canon?hades píše: ↑29. 05. 2024, 10:39 Lze mít vybavení, které se v tomto bude prolínat. Jako základ ale musí sloužit vybavení pro fotografii DSO, protože tam budeš potřebovat dalekohled s delším ohniskem, ideálně 600mm a delším (nebrat ale jako dogma, DSO se dá fotit i ohniskem kolem 300mm, záleží na jak velké objekty se zaměříš).
Z teleskopů bych volila asi Newton, ale který přesně?
Díky za pomoc!
Jestli ještě nic nemáš, tak raději Canon a odpovídající objektivy. V těch ti ale neporadím, já krajinářskou nedělám.
Jaký dalekohled už je pak otázka spíš financí. Newtony se používají trochu víc než refraktory a jsou při stejném ohnisku levnější.
Čím větší dalekohled, tím robustnější montáž. Na začátek může stačit HEQ5 a na ni buď 150/600 newton, nebo hypergraph, a nebo třeba refraktor 102/714
Jaký dalekohled už je pak otázka spíš financí. Newtony se používají trochu víc než refraktory a jsou při stejném ohnisku levnější.
Čím větší dalekohled, tím robustnější montáž. Na začátek může stačit HEQ5 a na ni buď 150/600 newton, nebo hypergraph, a nebo třeba refraktor 102/714
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
-
Myslim že uz jsem skoro rozhodnuta, ale ještě jeden dotaz: Kdybych se měla rozhodnout mezi těmito dvěma, který je vhodnější pro DSO?hades píše: ↑29. 05. 2024, 12:12 Jestli ještě nic nemáš, tak raději Canon a odpovídající objektivy. V těch ti ale neporadím, já krajinářskou nedělám.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3644.html
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... _no_57597/
Z těchto dvou je lepší ten druhý. První má i montáž, ale pro astrofoto zcela nepoužitelnou. Druhý je pouze tubus, při tomto průměru by ale byla lepší varianta f/4, třeba tento
Astrofotky
Astrofotky
-
Tak mi byl nabídnut Newton 150/750 s montáží eq 3-2 a celkovým příslušenstvím za cenu 11 000.
Nebo Newton 153/750 za 4500 pouze tubus s příslušenstvím (jako v odkazu co jsem posílala). Co myslíte? Kdybych se rozhodla pro druhou možnost co tedy musim ještě sehnat kromě montáže?
PS: omlouvám se za vyčerpávající otázky, ale sama bych se za chvíli zbláznila

- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Montaz k tomu Newtonu se resi ve vlakne alternativa k HEQ5, nebo tak nejak. Tam je ze to musi byt minimalne HEQ5 na foceni.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Jinak, DSO lze fotit i bez dalekohledu, jen s fotakem. Dulezite je mit montaz. Na fotak staci jen neco jako skywatcher adventurer.
Podivej se taky na astrofotky.cz, dej galerie, zvol treba mlecna draha. Mozna ze tohle jsou ted fotky, ktere chces fotit. U fotky je casto uvedeno kompletni vybaveni.
Podivej se taky na astrofotky.cz, dej galerie, zvol treba mlecna draha. Mozna ze tohle jsou ted fotky, ktere chces fotit. U fotky je casto uvedeno kompletni vybaveni.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
EQ-3-2 určitě ne. Pod ten druhý newton 153/750 ideálně HEQ5. Dál budeš potřebovat následující vybavení:
komakorektor k dalekohledu
T2 kroužek k uchycení foťáku k dalekohledu
Pointační kameru (například ASI120)
Redukci mezi hledáček a pointační kameru, aby šla na hledáček nasadit
Laptop nebo obecně počítač, který ti bude řídit snímání a pointaci
ST4 nebo EQDir kabel pro pointaci
Napájení celého systému - nevím, zda budeš fotit doma na zahradě a můžeš si k tou dotáhnout 230V. Jestli budeš jezdit ven, znamená to připojit minimálně k autobaterii, nebo ještě lépe mít samostatnou baterku, která to bude napájet.
No a pak další prkotiny, jako třeba Bahtinovu masku na ostření, rosnici na dalekohled, možná taky vyhřívání na sekundár a objektivy.
Ono se to nezdá, ale těch věcí není málo. Zpočátku se bez některých obejdeš, ale časem zjistíš, že je budeš potřebovat.
Kolik na to máš teda peněz?
Napájení celého systému - nevím, zda budeš fotit doma na zahradě a můžeš si k tou dotáhnout 230V. Jestli budeš jezdit ven, znamená to připojit minimálně k autobaterii, nebo ještě lépe mít samostatnou baterku, která to bude napájet.
No a pak další prkotiny, jako třeba Bahtinovu masku na ostření, rosnici na dalekohled, možná taky vyhřívání na sekundár a objektivy.
Ono se to nezdá, ale těch věcí není málo. Zpočátku se bez některých obejdeš, ale časem zjistíš, že je budeš potřebovat.
Astrofotky
Astrofotky
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nejsou zadne zkusenosti s focenim DSO, zadna praxe a znalosti ohledne newtonu, pointace je nejspis slovo nezname nez zname ... Zde by jsem pro zacatecnika spise doporucil StarAdventurer + modifikovamy Canon + objektiv 135mm (mlhoviny, nektere galaxie) a pak jeste treba neco kolem 30-50mm (mlecna draha a krajinky taky ok).
Hypergraf by jsem zde nedoporucoval, hodne lidi ma problem dobre zkolimovat F4. F2.8, to uz chce jiste zkusenosti a vedet co muzu a nemuzu od takoveho dalekohledu ocekavat.
Mam ovsem pocit ze uz je "rozhodnuto" co bude koupeno
Hypergraf by jsem zde nedoporucoval, hodne lidi ma problem dobre zkolimovat F4. F2.8, to uz chce jiste zkusenosti a vedet co muzu a nemuzu od takoveho dalekohledu ocekavat.
Mam ovsem pocit ze uz je "rozhodnuto" co bude koupeno

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
EQ 3-2, pokud je s GoTo, by sice použít šla, ale ne s poměrně velkým těžkým newtonem. Spíš malý krátký APO refráček nebo foťák s objektivem, bude to o něco tužší než Star Adventurer, ale taky o něco míň přenosné.
Stejně tak, jak psal Standa, jestli raději nezačít nepointovanými širokoúhlými snímky oblohy, mléčné dráhy, nebo naopak nepointovanými planetami, Měsícem, Sluncem, a postupně pak k DSO s pointací zcela přirozeně přejít. Spisovatel taky nezačíná tím, že vytvoří trojdílný román, ale rozepisuje se na povídkách a novelách.
Stejně tak, jak psal Standa, jestli raději nezačít nepointovanými širokoúhlými snímky oblohy, mléčné dráhy, nebo naopak nepointovanými planetami, Měsícem, Sluncem, a postupně pak k DSO s pointací zcela přirozeně přejít. Spisovatel taky nezačíná tím, že vytvoří trojdílný román, ale rozepisuje se na povídkách a novelách.
-
Dekuju za shrnutí, tyhle všechny věci znám, jen jsem si to chtěla shrnout a zjistit, zda ještě něco nechybí. Peníze mám, ale spíš mi jde o to utratit opravdu jen tolik, kolik je nutné, zbytečne nepřeplácet apod. Kdybych totiž něco koupila a pak zjistila, že jsem vhodnou alternativu mohla koupit levněji, škubalo by mi okohades píše: ↑29. 05. 2024, 15:19 EQ-3-2 určitě ne. Pod ten druhý newton 153/750 ideálně HEQ5. Dál budeš potřebovat následující vybavení:

Ještě par otázek: zkoumám tu montáže, ale zaujalo me GO-to…je to nutnost?
A foťák…mam koupit rovnou modifikovaný?
PS mate pravdu, že bych mohla začít pouze s krajinkami, mne se ale hrozne libi oboje!:-) tak snad se nepřeceňuju, ale vám moc dekuju za rady. Moc si všech rad cením
Pokud myslíš vážně s focením přes dalekohled s ohniskem 600 mm, tak je skutečně potřeba kvůli tuhosti, nosnosti a chodu pohonu montáž od HEQ-5 včetně výše. A to jsou montáže, které mají už Go-Topobrezi_kocoviny píše: ↑29. 05. 2024, 17:09 Ještě par otázek: zkoumám tu montáže, ale zaujalo me GO-to…je to nutnost?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Goto vyloženě nutnost není, ale hodí se, když montáž (zaměřená) najede na objekt sama. Třeba zrovna u toho StarAdventureru kde se předpokládá kratší ohnisko a tím větší zorné pole tahle funkce není, protože se to dá trefit od ruky.
Modifikovaný foťák se dá sice koupit, ale obvyklejší (alespoň dosud) bylo, že si člověk koupil z bazaru jetej a nechal modifikovat někým, znalým věci.
Ale pokud jsou peníze, je už lepší si pořídit astrokameru dedikovanou, kde se netřeba zabývat nějakou modifikací.
Ono mezi vybavením na krajinářské foto a DSO je značný cenový rozdíl.
Ta cena se taky dost odvíjí od toho, jaké má člověk nároky a velice pravděpodobné je, že se budou časem zvyšovat. Co stačí teď nemusí stačit za pár let.
Modifikovaný foťák se dá sice koupit, ale obvyklejší (alespoň dosud) bylo, že si člověk koupil z bazaru jetej a nechal modifikovat někým, znalým věci.
Ale pokud jsou peníze, je už lepší si pořídit astrokameru dedikovanou, kde se netřeba zabývat nějakou modifikací.
Ono mezi vybavením na krajinářské foto a DSO je značný cenový rozdíl.
Ta cena se taky dost odvíjí od toho, jaké má člověk nároky a velice pravděpodobné je, že se budou časem zvyšovat. Co stačí teď nemusí stačit za pár let.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5