Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem nového akumulátoru pro polní nabíjení notebooku. Úplně přesně se nevyznám ve výpočtech spravné kapacity, přepočty kapacity pro vyšší napětí atd.. nicméně, potřeboval bych trakční baterii 12V aby dokázala celou noc živit čistě notebook v autě. Do teď jsem měl měnič napětí z 12V na 230V přidělaný ke 100Ah autobaterii, která už to celou noc nedá protože to má nejspíš za sebou a poslední noci jsem měl tak trochu energetickou krizi.
Už nechci jít cestou měniče. Notebook mohu nyní nabíjet přes USB-C a tak jsem kvůli tomu před pár dny koupil cestovní nabíječku do autozásuvky, která ho dokáže utáhnout (můj notebook vyžaduje USB-C Power Delivery zdroj minimálně o výkonu 100W - 20V/5A, aby se vůbec spustilo nabíjení). Moje představa je ideálně LiFePo4, ale nechám si poradit jakou kapacitu abych zbytečně nepřestřelil nebo nepodstřelil. U těchto LiFePo4 se moc nevyznám co se týče napětí, zda se skládají z článků nižšího napětí než je 12V a pokud notebook žere 20V/5A tak se reálná kapacita krátí. Když budu brát maximální délku noci v zimě cca 10 hodin tak bych potřeboval takovou kapacitu, aby to nebylo úplně na hraně, ale mít ještě nějakou rezervu. Momentálně testuji nabíjení na staré té autobaterii a funguje dobře. Pokud je baterie v notebooku nabitá ukazuje mi to aktuální spotřebu 25W (takže 25W / 20V = 1,25A?), takže asi na základě těchto hodnot vybrat novou baterii..
Kdyby byla LifePo4 moc drahá, tak mám předběžně mám vybranou obyčejnou trakční baterii 100Ah něco na
tento způsob a víc jak 5000Kč za to nehodlám dát.
Děkuji za rady a tipy.
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Nikon Z6ii
Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5
Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz