Asi jsem si moc zvyknul na férové, vstřícné a fajn jednání většiny českých obchodníků s atrotechnikou a začal v tom světle ignorovat, že všude jinde zuří tržní kapitalismus
Ale abych nebyl úplně od věci: ten Photoline 72mm f/5.5 je docela fajn, malý a opravdu skladný s možností zkrácení na cestovní verzi (pak je ale nutné prodloužit výtah). Parádní otočný výtah je bez vůle a celkově fajn provedení i plynulost, jen opticky bych čekal od APO dubletu trochu víc. V porovnání se svým f/6 sourozencem totiž tahle f/5.5 na vizuál na vyšší zvětšení a proti světu už trošku barví (ve dne je to vidět na větvích stromů. V noci na hvězdách a na měsíci zas naopak vůbec i při vyšších zvětšeních). Na druhou stranu má ale tu výhodu, že na rozdíl od jiných TS photoline refráků se dá skutečně srovnat dedikovaným TS 0,79x rovnačem. U Photoline 60mm f/6 ani Photoline 72mm f/6 se mi to nepovedlo, a že jsem to zkoušel hodně dlouho... (první jsem prodal a ndruhý nakonec vyměnil za tenhle). Je to holt něco za něco: měkčí kresba, ale lepší světelnost a možnost rovného pole vs. suprová kresba, ale nemožnost dosáhnout pěkných krajů...
Zkoušel jsem už i WO 71mm Zenithstar, ale ten je v porovnání s TS refráčky snad o kilogram těžší a nedělá se na něj 0,8x rovnač (jen 1x). Tyhle Photoliny jsou za tu cenu docela slušná varianta cestovního refráku k použití na Star Adventureru nebo AZ-Gti, ten Zenithstar už byl s váhou pro AZ-Gti na hraně, na Adventurera bych to vzhledem k ohnisku ani nezkoušel...