Malý APO refraktor na cesty
Zdravím AF,
chtěl bych založit diskuzi na téma malých přenosných ED/apochromátů. Můj současný SW80ED bohužel nesplňuje moje představy o snadné přenositelnosti - do batohu ho nedám, na většině fotostativech se klepe a o cestě letadlem si také mohu jen nechat zdát a tak bych si rád pořídil odlehčenou sestavu, která nebude jen na noční oblohu, ale spíše taková univerzální, co mohu mít skoro vždy s sebou. Chápu, že to na žádný velký pozorování DSO nebude, ale rád bych ji použil jako denní dalekohled a jako objektiv na denní focení, v noci na pozorování a v budoucnu možná s nějakým hodinovým strojkem na focení širšího pole. Nějak nemám představu jaký je rozdíl při pohledu z průměru cca 66 a 72, což je tak má představa. Asi nebudu nějak extra náročný na optickou kvalitu a jde mi také o váhu a rozměry. Další otázkou je cena, kterou bych za samotnou trubku viděl tak cca do 15K. Následuje přehled dalekohledů, na které padlo mé oko s mými poznámkami a samozřejmě budu rád za názory zkušených. Říkám si, že by to mohlo posloužit a ušetřit hledání i dalším zájemcům.
Omegon PhotoScope - Zde sice píšou přesně o té univerzálnosti, kterou vyžaduji, ale není snad takto univerzální každý dalekohled ke kterému dokoupím hranol a další příslušenství? Také mě zaujalo netradiční ostření a rád bych si ho nechal doporučit nebo vyvrátit proti klasickým výtahům. Poslední věc je značka, se kterou nemám žádné zkušenosti a měl jsem za to, že Omegon spíše prodává noname výrobky pod svým jménem, což ale vlastně nemusí ničemu vadit.
Teleskop Service INED 70 carbon - Samozřejmě mě zaujal karbonový tubus, ale má to opodstatnění nebo je to jen zbytečná masírka?
Astro Professional ED66 Carbon - Úžasně lehký kousek, moc se mi líbí. Nevýhodou je jen výtah, který dle článku na CN není 2", ale podobný jako u SC s vnějším T závitem a redukcí na 2". Vykreslí takovýto systém (s rozumnou vinětací) APS-C?
Lacerta 72mm
Astro-Tech AT72ED - Velmi levný.
Levenhuk Ra R72 ED - Oproti ostatním už docela těžký.
Tecnosky ED 70
Baader Scopos 66 - Podobný problém s výtahem jako u AP, navíc o něco těžší.
StarWave 70 ED
Skywatcher Equinox-66 PRO - Výtah pouze 1,25"
Stellarvue SV60EDS - Ten průměr se mi zdá už moc malý.
Teleskop Service ED 70Q 474 - Quadruplet, jeden z favoritů
William Optics Megrez 72 - Asi se už nevyrábí.
Altair Astro Lightwave 60 - Opět průměr už asi moc malý.
William Optics ZenithStar 71 ED - Na doublet mi přijde už dost drahý.
Televue TV-60 - Cenově mimo.
Borg 71FL - Bohužel cenově už úplně mimo.
chtěl bych založit diskuzi na téma malých přenosných ED/apochromátů. Můj současný SW80ED bohužel nesplňuje moje představy o snadné přenositelnosti - do batohu ho nedám, na většině fotostativech se klepe a o cestě letadlem si také mohu jen nechat zdát a tak bych si rád pořídil odlehčenou sestavu, která nebude jen na noční oblohu, ale spíše taková univerzální, co mohu mít skoro vždy s sebou. Chápu, že to na žádný velký pozorování DSO nebude, ale rád bych ji použil jako denní dalekohled a jako objektiv na denní focení, v noci na pozorování a v budoucnu možná s nějakým hodinovým strojkem na focení širšího pole. Nějak nemám představu jaký je rozdíl při pohledu z průměru cca 66 a 72, což je tak má představa. Asi nebudu nějak extra náročný na optickou kvalitu a jde mi také o váhu a rozměry. Další otázkou je cena, kterou bych za samotnou trubku viděl tak cca do 15K. Následuje přehled dalekohledů, na které padlo mé oko s mými poznámkami a samozřejmě budu rád za názory zkušených. Říkám si, že by to mohlo posloužit a ušetřit hledání i dalším zájemcům.
Omegon PhotoScope - Zde sice píšou přesně o té univerzálnosti, kterou vyžaduji, ale není snad takto univerzální každý dalekohled ke kterému dokoupím hranol a další příslušenství? Také mě zaujalo netradiční ostření a rád bych si ho nechal doporučit nebo vyvrátit proti klasickým výtahům. Poslední věc je značka, se kterou nemám žádné zkušenosti a měl jsem za to, že Omegon spíše prodává noname výrobky pod svým jménem, což ale vlastně nemusí ničemu vadit.
Teleskop Service INED 70 carbon - Samozřejmě mě zaujal karbonový tubus, ale má to opodstatnění nebo je to jen zbytečná masírka?
Astro Professional ED66 Carbon - Úžasně lehký kousek, moc se mi líbí. Nevýhodou je jen výtah, který dle článku na CN není 2", ale podobný jako u SC s vnějším T závitem a redukcí na 2". Vykreslí takovýto systém (s rozumnou vinětací) APS-C?
Lacerta 72mm
Astro-Tech AT72ED - Velmi levný.
Levenhuk Ra R72 ED - Oproti ostatním už docela těžký.
Tecnosky ED 70
Baader Scopos 66 - Podobný problém s výtahem jako u AP, navíc o něco těžší.
StarWave 70 ED
Skywatcher Equinox-66 PRO - Výtah pouze 1,25"
Stellarvue SV60EDS - Ten průměr se mi zdá už moc malý.
Teleskop Service ED 70Q 474 - Quadruplet, jeden z favoritů
William Optics Megrez 72 - Asi se už nevyrábí.
Altair Astro Lightwave 60 - Opět průměr už asi moc malý.
William Optics ZenithStar 71 ED - Na doublet mi přijde už dost drahý.
Televue TV-60 - Cenově mimo.
Borg 71FL - Bohužel cenově už úplně mimo.
SW 8" 200/1200 Dobson, SW 80 ED Pro, NEQ-6 SynTrek, Triedr 10x50 Lidl.
V odkazu na TV se ti otvírá opět refraktůrek od WO ;) Jinak doma mám toho Baadera a spokojenost, na cesty dobrý, s ostatním ale neporadím :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, ja mam http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ormat.html na tyto prilezitosti jak pises. Vyhoda (jak pro koho
) je ze ma v sobe uz rovnac pole.

Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Univerzální, opravdu lehký co můžeš mít vždycky sebou a můžeš to používat jako teleobjektiv je tohle.http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 18587.html, a nebo jeho větší a ovšem i dražší kámoši. ED čko máš, takže tohle je to lehčí a přenosnější řešení. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
To: Vla: Taky o podobném příručním dalekohledu uvažuju, nejdřív se s tím ale chci podívat v noci na oblohu, osobní zkušenost je nenahraditelná.. Snad bude mít na nějakém nejbližším setkání někdo něco podobného....
Skládací truss tubus dobson v bedýnce 200/1000 (na cesty, home-made), ve výrobě skládací 305/1500 truss tubus...
můžeš to používat jako teleobjektiv je tohle.http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ...,Obávám se, že tento dalekohled nebude vhodný pro klasické astrofoto v primarním ohnisku. Počítám že s přiloženým T2 adaptérem půjde dělat maximálně foto Mesíce/Slunce/Planet okulárovou projekcí...
Osobně bych se koukal jinam...
Osobně bych se koukal jinam...
Pavel Vabrousek
Ještě jedna poznámka k průměru a ohnisku.
Osobně bych bral raději (na focení) objektiv s průměrem 60mm a světelností 5,5 (který zřejmě ještě půjde zrychlit reduktorem rovnačem někam na F4,5), než větší 70mm quadruplet s F skoro 7 bez možnosti další redukce... Ale to je pouze moje osobní F úchylka.
Zajímavě prezentuje své malé APO Teleskop Austria:
http://www.teleskop-austria.at/shop/ind ... 072-432-la
Případně mne parametry zaujal v TS:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... soren.html
Bohužel ani s jedním nemám vlastní zkušenost... Tedy pokud nepočítám
Megreze 72, který má dajně stejný objektiv jako Lacerta.
Osobně bych bral raději (na focení) objektiv s průměrem 60mm a světelností 5,5 (který zřejmě ještě půjde zrychlit reduktorem rovnačem někam na F4,5), než větší 70mm quadruplet s F skoro 7 bez možnosti další redukce... Ale to je pouze moje osobní F úchylka.
Zajímavě prezentuje své malé APO Teleskop Austria:
http://www.teleskop-austria.at/shop/ind ... 072-432-la
Případně mne parametry zaujal v TS:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... soren.html
Bohužel ani s jedním nemám vlastní zkušenost... Tedy pokud nepočítám
Megreze 72, který má dajně stejný objektiv jako Lacerta.
Pavel Vabrousek
Omlouvam se ze v diskuzi sjizdim od APO, ale kdyz hledate prenosny dalekohled, tak proc to nemuze byt dobson - ultralight? Krome toho ze by s nim neslo fotit tak by mel preci takovy dobsunek o prumeru 150-200mm oproti uvedenym delekohledum jen same vyhody. V pripade chytre zvolene konstrukce by nemusel v batohu vadit o moc vic nez ty refracky.
Ja se foceni nevenuji, nic o nem nevim a nevim nakolik je pro Vas foceni dulezite, tak se omlouvam jesti zneprehlednuji tema. Ale jako pozorovateli DSO by mi prislo jako strasna skoda se dostat pod slusnou oblohu a nemit po ruce pristroj o co nejvetsim prumeru. Planety pri zvetseni do 200krat jde pozorovat i odjinud a potom uz nevim cim by byl takovy dalekohled prinosem.
Prispel jsem hlavne proto ze uz jsem zde vickrat videl tvrzeni typu: snadno prenosny dalekohled -> malicky kvalitni refraktor coz mi pro vizual prave nedava moc smysl.
Ja se foceni nevenuji, nic o nem nevim a nevim nakolik je pro Vas foceni dulezite, tak se omlouvam jesti zneprehlednuji tema. Ale jako pozorovateli DSO by mi prislo jako strasna skoda se dostat pod slusnou oblohu a nemit po ruce pristroj o co nejvetsim prumeru. Planety pri zvetseni do 200krat jde pozorovat i odjinud a potom uz nevim cim by byl takovy dalekohled prinosem.
Prispel jsem hlavne proto ze uz jsem zde vickrat videl tvrzeni typu: snadno prenosny dalekohled -> malicky kvalitni refraktor coz mi pro vizual prave nedava moc smysl.
Ultralighty 254/1200, 114/500
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Milovali jsme hvezdy prilis, nez abychom se bali noci. (Epitaf dvou amaterskych astronomu)
Souhlas, je to ale vec preferenci. Osobne, kdybych si mel vybrat mezi kratkym 150mm Newtonem a mensim ~70mm refrackem, tak bych sel asi do toho refraktoru i za cenu, ze toho ukaze mene (hlavne kvuli kontrastu a mensi narocnosti na provoz). Predloni jsme meli s Hrochem k dispozici jen 63mm Telementor a 75mm Pentaxe a docela jsem si to uzival. Dost dlouho jsem mel jako hlavni dalekohled N150/750, ale poradne me pozorovani nadchlo az s malymi refraky. Nevim cim to je, mozna jsem byl tehdy jen nezkuseny a spoustu veci mi unikalo. Nebo to bylo tim, ze jsem tehdy hlavne fotil a pozoroval pri foceni. To vetsinou znamena horsi adaptaci na tmu a taky ztratu koncentrace. Uz nejakou dobu si rikam, ze bych si znovu poridil nejakeho mensiho Newtona, hlavne ze zvedavosti, jak bych ho ted vnimal.
Ale zpet k tematu, pozadavek Med byl dalekohled pro denni pokoukani, tady skladaci dobson nema asi moc vyuziti.
Ale zpet k tematu, pozadavek Med byl dalekohled pro denni pokoukani, tady skladaci dobson nema asi moc vyuziti.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
proc to nemuze byt dobson - ultralight?Jojo, ultralight by se mi také líbil, ale použití je už dost omezené. Na denní pozorování to asi úplně vhodné nebude, na focení také ne a nějakou dobu bude trvat jeho rozložení, takže nějak nezapadá do mé představy lehkého dalekohledu, který dám na svůj fotostativ a fotím nebo pozoruju ve dne i noci.
Při dalším hledání jsem našel, že se na AF již podobné téma řešilo, další informace jsou tedy zde a zde
Při dalším hledání jsem našel, že se na AF již podobné téma řešilo, další informace jsou tedy zde a zde
SW 8" 200/1200 Dobson, SW 80 ED Pro, NEQ-6 SynTrek, Triedr 10x50 Lidl.
- Peter S. (cactae)
Ja mam W.O. Zenistar 66/388SD. Pouzivam ho na foto DSO, ale aj na foto vtakov a pod. a pozorovanie prirody.
ahoj, ja mam WO megrez a je vyborny. da se dat na normalni fotostativ - pouzivam ho na pozorovani s bino maxbright i foceni(na astro nejlepe s rovnacem) jak ve dne tak v noci. je maly, skladny a hned pripraven k pouziti coz byl muj pozadavek. Navic je i pekne postaven a vypada na stativu moc pekne.
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8
Jojo, ultralight by se mi také líbil, ale použití je už dost omezené. Na denní pozorování to asi úplně vhodné nebude, na focení také ne a nějakou dobu bude trvat jeho rozložení, takže nějak nezapadá do mé představy lehkého dalekohledu, který dám na svůj fotostativ a fotím nebo pozoruju ve dne i noci.
Jasne, jenom jsem chtel tuto moznost pripomenout. Kazdy mame jine priority a jenom Vy vite co od dalekohledu presne chcete. S refraky bohuzel neporadim.
Saso, vzpominam si jak jsem si uzival pozorovani v Tvem peknem AS80 :). Kdyby se vetsi dalekohledy nevyrabely, tak verim ze bych s timto pristrojem vydrzel pozorovat cele roky. Protoze ale nemam tolik asketickou pozorovaci filozofii jako Ty, tak vyuzivam i vetsi prumery ktere toho pochopitelne nabidnou mnohem vic.
Jasne, jenom jsem chtel tuto moznost pripomenout. Kazdy mame jine priority a jenom Vy vite co od dalekohledu presne chcete. S refraky bohuzel neporadim.
Saso, vzpominam si jak jsem si uzival pozorovani v Tvem peknem AS80 :). Kdyby se vetsi dalekohledy nevyrabely, tak verim ze bych s timto pristrojem vydrzel pozorovat cele roky. Protoze ale nemam tolik asketickou pozorovaci filozofii jako Ty, tak vyuzivam i vetsi prumery ktere toho pochopitelne nabidnou mnohem vic.
Ultralighty 254/1200, 114/500
- SIRIUS_758
Testuji doma šikovný malý refráček - Omegon ED APO 72/432 :
Německá značka Omegon pojala koncepci tohoto dalekohledu jako snahu nabídnout velmi univerzální, malý a cestovní refraktor, který lze použít jako spektiv na terestrické pozorování, teleobjektiv a samozřejmě i na pozorování a fotografování oblohy. Dalekohled nemá klasický výtah, ale vnitřní ostření jako u spektivů, s 2" výstupem. Na fotografiích je refraktor použit s originálním Amici-hranolem 45° a okulárem z nové řady Omegon LE SUPER s polem 68°.
První dojmy ze základního otestování dalekohlídku jsou velmi dobré a podrobnou recenzi brzy umístím na POSEC.
Německá značka Omegon pojala koncepci tohoto dalekohledu jako snahu nabídnout velmi univerzální, malý a cestovní refraktor, který lze použít jako spektiv na terestrické pozorování, teleobjektiv a samozřejmě i na pozorování a fotografování oblohy. Dalekohled nemá klasický výtah, ale vnitřní ostření jako u spektivů, s 2" výstupem. Na fotografiích je refraktor použit s originálním Amici-hranolem 45° a okulárem z nové řady Omegon LE SUPER s polem 68°.
První dojmy ze základního otestování dalekohlídku jsou velmi dobré a podrobnou recenzi brzy umístím na POSEC.