Amatér

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MilAN
Věk: 76

Amatér

Příspěvek od MilAN »

Určitě to má vliv.Ale nemyslím si, že bych na to mohl dát celý ten rozdíl. Můžu také ten Somet zaclonit na průměr 75, aby bylo stejné pozadí.
Samozřejmě, že nejvyšší vliv bude mít kontrast mezi hvězdou a pozadím a hlavně velikost těch bodů. A tady bych řekl, že bude největší vliv, protože i když Ti při malém zvětšení nevadí barevná vada(tím, že by barevně rušila)tohle světlo dělá velký rozptylový kroužek. A poměr těch kroužků (resp. obrazů hvězd) bude určitě ve prospěch toho AS 63/840.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

Amatér

Příspěvek od michal.b »

Nechci tvrdit nesmysly, ale mam dojem, ze somet nema zadne antireflexni vrstvy. Kdyz se potom vezme v uvahu, kolik optickych clenu ten dalekohled ma a na kazdem z nich se par procent svetla ztrati...
FunTomas

Amatér

Příspěvek od FunTomas »

michal.b napsal: Nechci tvrdit nesmysly, ale mam dojem,...Videl si somet? Videl si optiku? Nevravím, že nemáš pravdu, ale píšeš, "mám dojem... "
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN
Věk: 76

Amatér

Příspěvek od MilAN »

To : michal.b  :   Tenhle argument mě vlastně ani nenapadl ( taky jsem už Someta neměl mnoho roků v ruce !). Nevím, ale asi antireflexní vrstvy byly (možná ne ne všech plochách ?)
Navíc, ty mohutné hranoly měly k transparentnosti také dost daleko.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavuk_

Amatér

Příspěvek od Pavuk_ »

michal.b napsal: Nechci tvrdit nesmysly, ale mam dojem, ze somet nema zadne antireflexni vrstvy. Kdyz se potom vezme v uvahu, kolik optickych clenu ten dalekohled ma a na kazdem z nich se par procent svetla ztrati...
Ked sa pozriem na objektiv, vidim na nom fialovy lesk... co by to tak asi mohlo byt ? :D
Somet urcite antirefl vrstvy ma, avsak urcite to nie je po 40rokoch ako cerstve UHTC ;)

Ak by vrstvy nemal tak nie par % ale par desiatok % svetla ide spat do vesmiru ;)

Ak niekto tie hranoly drzal v ruke, tak ani na moment nepochybuje, ze su najvacsi,i pozieracmi svetla v opt. retazci (na nich som si antir.vrstvy nevsimol).

Idem odniest objektiv do optiky vycistit ultrazvukom. Dufam, ze tam potom este nejake zostanu ::)
michal.b

Amatér

Příspěvek od michal.b »

FunTomas napsal:
Videl si somet? Videl si optiku? Nevravím, že nemáš pravdu, ale píšeš, "mám dojem... "
Jasne ze sem somet videl a mnohokrat sem s nim pozoroval, ale zrovna ted ho nemam pri ruce, abych se mohl podivat a ujistit se. Proto pisu "mam dojem". Je mozne, ze na nekterych plochach ty vrstvy jsou (nejspis objektiv), ale jak rikam, nemuzu to ted overit.
michal.b

Amatér

Příspěvek od michal.b »

Pavuk_ napsal:

Ked sa pozriem na objektiv, vidim na nom fialovy lesk... co by to tak asi mohlo byt ? :D
Somet urcite antirefl vrstvy ma, avsak urcite to nie je po 40rokoch ako cerstve UHTC ;)

Ak by vrstvy nemal tak nie par % ale par desiatok % svetla ide spat do vesmiru ;)

Vyborne, takze se omlouvam a dekuji za upresneni.

Jenom se jeste chci zeptat, ma to antireflexy i na okularech?

UPDATE: Nasel jsem stranku s nejakymi fotkami sometu, ten fialovy odlesk je tam videt
http://binofan.home.att.net/som25x100.htm
Odpovědět