Amatér

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Ahojte všetci...
Fakt sa snažím, ale neviem, či som tak blbý, alebo nerozhodný, alebo ....
Potrebujem skrátka radu. Veĺmi rád by som pozoroval nočnú oblohu a na to potrebujem/okrem svojho oka/ aj nejaký prístroj, ktorý mu pomôže. :'(
Moja predstava: vizuálne pozorovanie objektov 14-16 mag, neskôr foto...podobné Martinovým . ::) Neskôr samozrejme. Toto všetko bez potreby zmeny montáže, alebo teleskopu. Mám obmedzené množstvo prostriedkov a 60% obsahu tohto fóra asi nikdy neporozumiem...netvrdím, že by som nechcel ;D
Moja predstava bola: montáž typu Lxd75 a Schmidt-Newton 8"-už som to spomínal.
Skrátka by som sa chcel vyhnúť hneď na začiatku veeeĺkým problémom. :o
Díky moc za každý názor.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

celdan napsal: Ahojte všetci...
Fakt sa snažím, ale neviem, či som tak blbý, alebo nerozhodný, alebo ....
Potrebujem skrátka radu. Veĺmi rád by som pozoroval nočnú oblohu a na to potrebujem/okrem svojho oka/ aj nejaký prístroj, ktorý mu pomôže. :'(
Moja predstava: vizuálne pozorovanie objektov 14-16 mag, neskôr foto...podobné Martinovým . ::) Neskôr samozrejme. Toto všetko bez potreby zmeny montáže, alebo teleskopu. Mám obmedzené množstvo prostriedkov a 60% obsahu tohto fóra asi nikdy neporozumiem...netvrdím, že by som nechcel ;D
Moja predstava bola: montáž typu Lxd75 a Schmidt-Newton 8"-už som to spomínal.
Skrátka by som sa chcel vyhnúť hneď na začiatku veeeĺkým problémom. :o
Díky moc za každý názor.Před časem jsem řešil, co koupit na focení a po LXD75 SN 8" jsem pošilhával. Nicméně tohle na focení asi skutečně není ideální. Jednak LXD75 není čádný zázrak a navíc dosud vyráběné typy měly nějaký problém a byly stahovány z prodeje. Navíc SN 8" má údajně problém s vykreslením bodových hvězd do 20um, což pro foto nebude ideální.

Takže vzhledem k tvým požadavkům bych to viděl na dobsona 355mm a pak SkyWatcher 80/600 na focení s nějakou rozumnou montáží HEQ5 (6) nejméně CG-5 AT
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

to Psion:
takže..no ja som to tušl, že to nebude až také jednoduché :)
takže podľa zistení je LXD75 horšia ako HEQ5-6?
Ale Martin písal, že u HEQ6 záleží tiež od kusu. Ak sa mám priznať tak ma to fakt štve. Také prachy a nakoniec máš s tým mať ešte problémy!!!!
Viem kde je problém...Je to v množstve finančných prostriedkov. Potreboval by som nejaký rozumný kompromis. takže SN-8" odpadá... :-X
SkyWatcher 80/600 na fotenie áno, ale na pozorovanie asi moc nie :(
Dobson 355 je moc velký a hlavne si neviem predstaviť ako by sa sním dalo fotiť. Je to začarovaný kruh ako vidím...aach, tie peniaze. ;)
Takže podĺa zistení je HEQ6 lepšia ako LXD75?
SN-8..asi ruším..prebudil si ma zo spánku >:(
Psion
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

celdan napsal: to Psion:
takže..no ja som to tušl, že to nebude až také jednoduché :)
takže podľa zistení je LXD75 horšia ako HEQ5-6?
Ale Martin písal, že u HEQ6 záleží tiež od kusu. Ak sa mám priznať tak ma to fakt štve. Také prachy a nakoniec máš s tým mať ešte problémy!!!!
Viem kde je problém...Je to v množstve finančných prostriedkov. Potreboval by som nejaký rozumný kompromis. takže SN-8" odpadá... :-X
SkyWatcher 80/600 na fotenie áno, ale na pozorovanie asi moc nie :(
Dobson 355 je moc velký a hlavne si neviem predstaviť ako by sa sním dalo fotiť. Je to začarovaný kruh ako vidím...aach, tie peniaze. ;)
Takže podĺa zistení je HEQ6 lepšia ako LXD75?
SN-8..asi ruším..prebudil si ma zo spánku >:(Chtěl jsi 14-16 mv a to 200mm dalekohledem nepůjde Dobson je skutečně na koukání a focení jenom okrajově.
EQ6 se SkyScanem bude určitě lepší než LXD 75 ovšem taky cenově o dost dražší. Řešení je koupit CG-5 AT (popřípadě rovnou s GOTO).
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Psion napísal: Řešení je koupit CG-5 AT (popřípadě rovnou s GOTO).

..nevieš prosím orientačne cenu?
SKYMASTER

Amatér

Příspěvek od SKYMASTER »

Rekl bych to asi tak, ze pokud chces mit jeden dalekohled na vse, tak je to vyrazne drazsi, nez poridit 3 dalekohledy, kazdy na neco.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER

Amatér

Příspěvek od SKYMASTER »

Neni tady zadny cenovy limit, takze se tezko radi. Mas nejakou predstavu kolik chces do toho nacpat, zda najednou ci po castech atd. ? Pak se radit podle mne lepe.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

to SKYMASTER: moja predstava je na začiatok cca 60,000 Sk,-, ale už aj to je moc :'(
..Hlavne nechcem hne´d na začiatku problémov nad hlavu. Viem, že tu je každá rada drahá, ale inú možnosť nemám ako sa len pýtať a pýtať
Psion
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

celdan napsal: Psion napísal: Řešení je koupit CG-5 AT (popřípadě rovnou s GOTO).
..nevieš prosím orientačne cenu?
Teď v akci 21000,- Kč na www.celestron.cz
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

to Psion: Idem sa mrknúť..zatiaľ díky.
Keby náhodou niekoho ešte niečo napadlo, tak budem rád. Musím už ísť off. čaute
SKYMASTER

Amatér

Příspěvek od SKYMASTER »

Mohu napsat co bych zvolil ja (tech 16mag je limit hodne vysoko, to s 25cm neuvidis):

1. Na koukani nejaky 200-300mm DOBSON

12-34.000Kc tj. cirka 15-40.000sk

2. Na foceni EQ6 montaz

22.000 tj. asi 26.000sk

No a pak neco na to casem, tj. zatim bych tam dal nejakej digital nebo klasickej fotak s objektivem a ucil se.

Skutecne zvaz zda hlavne divat, ci taky fotit.

Psion
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

Jako výbornou sestavu na focení i pozorování bych viděl tohle ;D:
Mimochodem všiměte si v pozadí té postavičky - vypadá to jako Newton, který se nepovedl, tak dostal jiné využití :-)

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od MMys »

Tebou uvedený požadavek má řešení pouze v podobě dvou dalekohledů, něco malého na focení, na rozumně malé a přesné montáži + velký dobson na koukání. Má to i tu výhodu, že zatímco se ti objekt fotí, můžeš vesele koukat :-)

Pokud jeden přístroj, bude to vždy kompromis. S ohledem na focení v žádném případě ne více než N200/1000 (a i s tím je probémů až nad hlavu) S ohledem na vizuální pozorování ne méně než průměr 200 ;D ;D (ale na 14-16mag pak zapomeň...)

Já vím, teď si dělám srandu, ale ono to tak nějak je. Prostě to co už jsem psal několikrát: To co je na pozorování pořád ještě málo, je už na focení moc... Příklad takové kompromisní sestavy vidíš výše, ne nadarmo tam mám na focení ten malý refraktor.

60 000,- No, za to by se dal pořídit třicítka dobson + malý refraktor na paralaktice na focení, s trochou štěstí...
---------------------
Ouu, Sk, ne Kč, to je horší. Budeš muset slevit buď z dosahu na koukání, nebo zatím nefotit přes dalekohled...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
voko

Amatér

Příspěvek od voko »

Ad Psion
Jednak LXD75 není čádný zázrak a navíc dosud vyráběné typy měly nějaký problém a byly stahovány z prodejeTak to mě zajímá. Mám LXD75 8"SC necelého půl roku a je pravda, že jsem s montáží nějaké problémy měl a ještě i mám, ale jak do toho postupně pronikám, daří se mi to jakž takž odstraňovat. Také je otázkou, co je ještě v možnostech přístroje a montáže a co je jen mým zbožným přáním.
Nicméně pokud máš nějaké bližší informace (já je nemám), příp. odkaz na www, kde něco je, byl bych rád.
Taky bych uvítal, pokud je u nás ještě nějaký jiný vlastník této montáže, rád bych si s ním vyměnil zkušenosti. Ale to je již spíš na oprášení tématu montáže LXD75.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

voko napsal: Ad Psion
Tak to mě zajímá. Mám LXD75 8"SC necelého půl roku a je pravda, že jsem s montáží nějaké problémy měl a ještě i mám, ale jak do toho postupně pronikám, daří se mi to jakž takž odstraňovat. Také je otázkou, co je ještě v možnostech přístroje a montáže a co je jen mým zbožným přáním.
Nicméně pokud máš nějaké bližší informace (já je nemám), příp. odkaz na www, kde něco je, byl bych rád.
Taky bych uvítal, pokud je u nás ještě nějaký jiný vlastník této montáže, rád bych si s ním vyměnil zkušenosti. Ale to je již spíš na oprášení tématu montáže LXD75.
Některé informace mám z ústního podání, něco je zde :

http://www.cloudynights.com/item.php?it ... &pr=2x8x34

Odpovědět