Algol77 napsal: Kdysi dávno, když sem dělal proměnky, sem se dostal s Monarem 25/60 na srovnávačku a mag. 12,6....viděl sem ji takž jakž, ale bylo to více než 50% času.....bylo to kousek za městem, ale na neosvětlenou stranu a 50 stupňů nad obzorem, byla to srovnávačka k V BOO..... ;D
dle výše uvedeného porgramu je mhv pro daný typ dalkeohledu a mhv 6 vizuálně 12,54.....poměrně dobrá shoda....Ano, mas pravdu.
Linka
http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/astro/maglimit.html
nie je na zahodenie, akurat treba triezvo nastavit VSETKY parametre vratane extinkcie a seengu. Potom mi to tiez vyslo na tu testovane pole AY Lyr s MHV 15.3 za danych podmienok. Taktiez som si vyratal,ze pri lepsich podmienkach,ktore obcas mam, lepsej zenitovej vzdialenosti a skusenostiach by som sa mohol dohrabat niekde za 16 a daco. Ale nechcem predbiehat vyvoj.
Myslim, ze ta stranka funguje dobre, iba nechapem podla akeho algoritmu meni vek pozorovatela vyslednu hodnotu. 100rocnemu to vychadze lepsie ako 30 rocnemu, avsak ide o velmi male odchylky.
Podla mna je to dobra stranka.
Problem je, ze ludia ani sami nevedia, aku magnitudu mozu este vidiet. Keby to skusili, boli by velmi prekvapeny. osobna MHV sa da velmi zlepsit neustalym zlepsovanim sa t.j. praxou. Ludia vacsinou kuknu na krabicu alebo do nejakeho programu a to cislo beru ako dogmu a to je chyba a dorovolne sa vzdavaju bez boja.
Mne napriklad readiobuton medzi Novice a Expert sedel ten stredny, takze sa mam este co ucit