Puto a Newton 150/750
Puto a Newton 150/750
Dobry uprsany den. Je mozne pozorovat Pluto so 150mm Newtonom ?? Magnituda Pluta sa pohybuje okolo trinastky, takze je to napokraji schopnosti tohoto zariadenia. ZAMPIK a KONY (http://astro-zk.cz/ssystem.htm) s tym ocividne velky problem nemali (pravda.., maju trosku lepsie vybavenie ;D )
Puto a Newton 150/750
Nechci ti kazit iluze, ale pokud budes sledovat cokoli z mesta (jak jsi uvedl v jine sekci), tak budes rad, kdyz se dostanes na 8mag - zkus si treba najit kometu Machholz C/2004 Q2, ktera se v tuto chvili kolem 8 pohybuje a navic je blizko zenitu (nahore). Ja jsem ji bez problemu pozoroval minuly tyden 11.4.2005, kdy bylo videt i slabe okolni hvezdy s magnitudou tak do 11 (udavana mezni magnituda pro muj C4R je 12), zrovna bylo po prechodu nejake studene fronty, tvorila se misty oblasnost, ale vizuelni podnimky byly dokonale - Jupiter stal, jako pribity (vyborny seeing).
Pokud budes navic chtit pozorovat na horizontu (pluto), tak si jeste odecti nejakou tu magnitudu.
Doporucuji ti provest si par testovacich mereni napr. kolem polarky, ktera se behem roku prakticky nehne. Abys zjistil svoji mezni magnitudu (okem, dalekohledem, fotakem....)
Ja pozoruji / fotim asi 13km vzdusnou carou od Liberce, kde lze vyfotit bez CLS filtru bezne magnitudu kolem 15 smerem k polarce (50° nad obzorem, zrovna smerem Liberec - na sever)
Polarka - zaber je cca 20' siroky, ISO3200, 60s, f/5.6, bez filtru, normalni stativ
Schvalne si zkus vzit do tasky triedr (jestli nemas, tak si nekde pujc s prumerem cocky tak aspon 50mm), vem ho do tasky, sedni do vlaku a jed nekam aspon 15km z mesta a "uvidis, ze toho uvidis mnohem vic", nez ze sidliste s 15cm zrcadlem.
HonzaS
Pokud budes navic chtit pozorovat na horizontu (pluto), tak si jeste odecti nejakou tu magnitudu.
Doporucuji ti provest si par testovacich mereni napr. kolem polarky, ktera se behem roku prakticky nehne. Abys zjistil svoji mezni magnitudu (okem, dalekohledem, fotakem....)
Ja pozoruji / fotim asi 13km vzdusnou carou od Liberce, kde lze vyfotit bez CLS filtru bezne magnitudu kolem 15 smerem k polarce (50° nad obzorem, zrovna smerem Liberec - na sever)
Polarka - zaber je cca 20' siroky, ISO3200, 60s, f/5.6, bez filtru, normalni stativ
Schvalne si zkus vzit do tasky triedr (jestli nemas, tak si nekde pujc s prumerem cocky tak aspon 50mm), vem ho do tasky, sedni do vlaku a jed nekam aspon 15km z mesta a "uvidis, ze toho uvidis mnohem vic", nez ze sidliste s 15cm zrcadlem.
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Puto a Newton 150/750
Nie som si isty, ci to Pluto ma v dosahu aj ked vyjde z mesta. Tu "magnitudu Pluta okolo trinastky" treba upresnit na 13,9m, navyse lezi dost nizko v suhvezdi Had.
A hranicna magnituda toho 150 mm Newtona bude asi 13,0m, nie?
Je to jeden z tazkych cielov, ktore ma bavia vyhladavat. A kedze ho v zbierke este nemam, v lete som ho tiez chcel skusit. Ale treba sa na neho dobre pripravit. Hranicna magnituda mojho dalekohladu vychadza asi 14,1m, tak by sa to snad mohlo podarit.
A hranicna magnituda toho 150 mm Newtona bude asi 13,0m, nie?
Je to jeden z tazkych cielov, ktore ma bavia vyhladavat. A kedze ho v zbierke este nemam, v lete som ho tiez chcel skusit. Ale treba sa na neho dobre pripravit. Hranicna magnituda mojho dalekohladu vychadza asi 14,1m, tak by sa to snad mohlo podarit.

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Puto a Newton 150/750
Richit napsal: Dobry uprsany den. Je mozne pozorovat Pluto so 150mm Newtonom ?? Magnituda Pluta sa pohybuje okolo trinastky, takze je to napokraji schopnosti tohoto zariadenia. ZAMPIK a KONY (http://astro-zk.cz/ssystem.htm) s tym ocividne velky problem nemali (pravda.., maju trosku lepsie vybavenie ;D )
Tady nejde porovnavat snimani CCD kamerou a vizualni pozorovani. Vizualni pozrorovani tim, cim fotili, je vyloucene, v Rubinaru by Pluto nikdy nevideli. CCD kamera dokaze narozdil od oka "akumulovat svetlo" (ve skutecnosti elektrony, vyrazene dopadajicimi fotony) po dlouhou dobu, takze dosah je na stejnem pristroji vyrazne vyssi.
150mm newtonem Pluto bohuzel neuvidis.
Tady nejde porovnavat snimani CCD kamerou a vizualni pozorovani. Vizualni pozrorovani tim, cim fotili, je vyloucene, v Rubinaru by Pluto nikdy nevideli. CCD kamera dokaze narozdil od oka "akumulovat svetlo" (ve skutecnosti elektrony, vyrazene dopadajicimi fotony) po dlouhou dobu, takze dosah je na stejnem pristroji vyrazne vyssi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Puto a Newton 150/750
MMys napsal:
Podla tejto stranky to je mozne
http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/astro/maglimit.html

Puto a Newton 150/750
MMys napsal:
Pozeral som Vasu forogaleriu ale Pluto som v nej nenasiel (dokonca ani Uran a Neptun). Planujete niekedy rozsirit galeriu aj o tieto planety ?
Pozeral som Vasu forogaleriu ale Pluto som v nej nenasiel (dokonca ani Uran a Neptun). Planujete niekedy rozsirit galeriu aj o tieto planety ?
Puto a Newton 150/750
někde jsem četl, teď už nevím kde, že na Pluto je vhodný nejméně 25cm dalekohled...
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Puto a Newton 150/750
Pavuk_ napsal:
Podla tejto stranky to je mozne :D
Z vlastní dlouholeté zkušenosti z pozorování Pluta jsem přesvědčen, že žijete v přeludu teorie. Ve výšce 25 °nad obzorem se ztěží dostanete s MHV nad 5,5 mag, těžko budetem moci použít zvětšení přes 100x. Takže i když tyhle údaje dosadíte do uvedeného vztahu ( včetně zenitové vzdálenosti 65°)ú, jste ještě stále pod hv. velikostí Pluta. Navíc musíte vybrat bezměsíčnou noc a vejít se v květnu až červnu do astronomického soumraku. Je to pouze několi dní,a ještě během nich musí být velmi slušné počasí. Ani daleko větším dalekohledem se mě to v některých letech nepodařilo.
Podla tejto stranky to je mozne :D
Z vlastní dlouholeté zkušenosti z pozorování Pluta jsem přesvědčen, že žijete v přeludu teorie. Ve výšce 25 °nad obzorem se ztěží dostanete s MHV nad 5,5 mag, těžko budetem moci použít zvětšení přes 100x. Takže i když tyhle údaje dosadíte do uvedeného vztahu ( včetně zenitové vzdálenosti 65°)ú, jste ještě stále pod hv. velikostí Pluta. Navíc musíte vybrat bezměsíčnou noc a vejít se v květnu až červnu do astronomického soumraku. Je to pouze několi dní,a ještě během nich musí být velmi slušné počasí. Ani daleko větším dalekohledem se mě to v některých letech nepodařilo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Puto a Newton 150/750
Richit napsal:
Zatim o tom neuvazuju. Uran bude modrozeleny koutoucek, prakticky bez detailu, a u ostatnich planet pouze tecka s sipkou v poli, ze to je ta planeta
, vyfotografovat pluto neni problem, kor s navadenym dalekohledem, ale vizulne se mi to 210-kou zatim nikdy nepovedlo. Hvezd tam bylo vzdy vyrazne mene nez v mapce, a preso, ze jsem byl dost spolehlive na spravnem miste, Pluto jsem nevidel.
Zatim o tom neuvazuju. Uran bude modrozeleny koutoucek, prakticky bez detailu, a u ostatnich planet pouze tecka s sipkou v poli, ze to je ta planeta

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Puto a Newton 150/750
Pavuk_ napsal:
Super stránka, díky

Super stránka, díky

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Puto a Newton 150/750
Můžete prosím někdo komu se podařilo úspěšně visuelně odpozorovat Pluto napsat konkrétně čím a jak a případně podmínky pozorování.
Díky.
Díky.
Puto a Newton 150/750
s Dobsonom 250/1500 dalo sa to ale to bolo pred niekolkymi rokmi, vtedy bolo aj pluto 13,8m a vizualna hranicna magnituda bola 6,5m. take podmienky su dost zriedkave....
Puto a Newton 150/750
MilAN napsal:
Co mozem len potvrdit. V obdobi april-december 2003 som urcoval na svojom stanovisku skoro kazdu jasnu bezmesacnu noc /pozoroval som o 150% viac ako teraz/ hranicnu magnitudu v okoli meridianu v roznych vyskach nad obzorom.
Pocas priemernej jasnej noci som sa vo vyske 30 stupnov nad obzorom dostal obycajne k 5. magnitude. Ak sa atmosfera vycistila /obycajne po fronte/ a obloha bola priezracna, uz to bolo 5,5m.
Ale existuju vynimky, nechcel som to sem moc pisat, pretoze mi asi nikto neuveri, ale vo vyske 35 stupnov nad obzorom som raz sustredenym pohladom identifikoval hviezdy 6,5m. Zaujimave, ze takato noc nastala 3x za sebou a pocas tohto obdobia sa atmosfericke podmienky vobec nemenili. Vtedy by tam to Pluto mozno aj bolo, ale bol prave december.
Co mozem len potvrdit. V obdobi april-december 2003 som urcoval na svojom stanovisku skoro kazdu jasnu bezmesacnu noc /pozoroval som o 150% viac ako teraz/ hranicnu magnitudu v okoli meridianu v roznych vyskach nad obzorom.
Pocas priemernej jasnej noci som sa vo vyske 30 stupnov nad obzorom dostal obycajne k 5. magnitude. Ak sa atmosfera vycistila /obycajne po fronte/ a obloha bola priezracna, uz to bolo 5,5m.
Ale existuju vynimky, nechcel som to sem moc pisat, pretoze mi asi nikto neuveri, ale vo vyske 35 stupnov nad obzorom som raz sustredenym pohladom identifikoval hviezdy 6,5m. Zaujimave, ze takato noc nastala 3x za sebou a pocas tohto obdobia sa atmosfericke podmienky vobec nemenili. Vtedy by tam to Pluto mozno aj bolo, ale bol prave december.

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Puto a Newton 150/750
Dalo by sa to cez 150tku ale s pouzitim pristroja na nocne videnie (uz sa to tu spominalo).
Puto a Newton 150/750
Pratele, dovolim si prispet zkusenosti, jak jsem Plutona nevidel, nikoli videl. Jednoho krasneho dne jsme ho (jako demonstratorsti adepti) hledali na Petrine ctzriceti centimetrovym zrcadlem. Meli jsme polohu, hvezdne pole, ovsem Hades byl hluboko pod rozlisenim, ani nahodou. Urcite je mozne videt ho petadvacitkou, ovsem v realnem svete krajne nepravdepodobne.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta